Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι η νέα χώρα που θα ηγηθεί της Επιτροπής για τη Γυναίκα, όπως αποφασίστηκε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Θα ήταν ένα πολύ σύντομο ανέκδοτο, αν δεν είχε γίνει πραγματικότητα η επιθυμία του πρέσβη της χώρας στον ΟΗΕ, Abdulaziz Alwasil, να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση και μάλιστα να τη διεκδικήσει χωρίς καμία αντίρρηση από άλλα κράτη της επιτροπής. Ο Alwasil είχε την υποστήριξη διαφόρων κρατών της Ασίας και ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, προσπάθησε μάταια να βρει κάποιο από τα 45 μέλη της να έχει ενστάσεις ως προς αυτή την τοποθέτηση.

Υπό κανονικές συνθήκες κάθε χώρα που αναλαμβάνει αυτό το ρόλο στην Επιτροπή για τη Γυναίκα έχει διετή θητεία, ωστόσο οι Φιλιππίνες υπέστησαν πολλές πιέσεις από άλλες ασιατικές χώρες να παραχωρήσουν τη θέση τους στο επόμενο κατά σειρά κράτος, κι ενώ θα την αναλάμβανε το Μπλαγκλαντές, τελευταία στιγμή η Σαουδική Αραβία, χάρη στο lobbying που είχε πραγματοποιήσει, πέτυχε κάτι που θα μπορεί να το αφηγείται σε όλο τον κόσμο ως μία έμπρακτη προσπάθεια για την επιδίωξη της ισότητας των φύλων.

Οι ΜΚΟ που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα αντέδρασαν έντονα. Η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστείας, Sherine Tadros, επεσήμανε ότι η Σαουδική Αραβία θα βρίσκεται επικεφαλής της επιτροπής την επόμενη χρονιά, στα 30 χρόνια από την υπογραφή της Διακήρυξης του Πεκίνου, που καθορίζει στρατηγικούς στόχους για την επίτευξη της ισότητας των φύλων σε πάρα πολλούς τομείς και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διεθνή κείμενα σε αυτό τον τομέα.

«Πλέον η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στη θέση κλειδή για να επηρεάσει τον προγραμματισμό, τις αποφάσεις και το πώς θα διαγραφεί η πορεία της επιτροπής σε ένα κρίσιμο έτος… Η επίδοση της χώρας στα γυναικεία δικαιώματα είναι τραγική και απέχει πάρα πολύ από όσα απαιτεί η συμμετοχή στην επιτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι Σαουδάραβες πολιτικοί τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να δώσουν μερικά ψίχουλα ελευθερίας στις γυναίκες, όπως η το να μάθουν να οδηγούν. Αυτό όμως δεν καταμαρτυρά ένα καθεστώς που έχει διάθεση να αλλάξει τα πράγματα, το αντίθετο μάλιστα, φέρνει στο φως τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί για να διατηρήσει μία κατάσταση, βελτιώνοντας μόνο το προφίλ του στη διεθνή κοινότητα.

Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα όπου η γυναίκα πρέπει να πάρει άδεια από άνδρα συγγενή για να παντρευτεί και η οικονομική της επιβίωση εξαρτάται από το πόσο υπάκουη θα είναι απέναντι στον σύζυγό της να βρίσκεται στο τιμόνι μίας τέτοιας επιτροπής. Ο διευθυντής του Human Righs Watch του ΟΗΕ, Louis Charbonneau, τόνισε πόση απαξίωση απέναντι στις γυναίκες δείχνει μία τέτοια απόφαση των 45 κρατών της επιτροπής.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι προσπάθησε να προωθήσει τις υποψηφιότητες της Ολλανδίας, της Ιαπωνίας, της Πορτογαλίας και της Ελβετίας, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε τίποτα από αυτά. «Όλοι παραμένουν σιωπηλοί. Κάποιος θα μπορούσε να ζητήσει μία ψηφοφορία, και αυτό δεν συμβαίνει, πράγμα που μου φαίνεται γελοίο».

Το τι θα κάνει η Σαουδική Αραβία με το θέμα της προώθησης των γυναικείων δικαιωμάτων στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής μένει να φανεί. Ακόμα και να μην χειροτερέψει τα πράγματα, μιλάμε για μία θητεία αχρείαστη, που θα καθυστερήσει κι άλλο την πρόοδο προς την έμφυλη ισότητα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below