Τουλάχιστον δύο διαμαρτυρίες γυναικών στην Καμπούλ πραγματοποιήθηκαν μέσα σε πέντε ημέρες, από τη στιγμή που το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν. Στις 17 Αυγούστου, τέσσερις γυναίκες διαδήλωσαν στους δρόμους της Καμπούλ, ενώ επτά γυναίκες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία την επόμενη μέρα στην περιοχή Wazi Akbar Khan της πόλης για να γιορτάσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν. Και οι δύο διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που ένα βίντεο το οποίο έδειχνε έναν διοικητή των Ταλιμπάν να ξεσπά σε γέλια σε μια ερώτηση σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών έγινε viral.

Η  24χρονη Crystal Bayat, πολιτική ακτιβίστρια, ήταν εκείνη που ενθάρρυνε τις γυναίκες να υψώσουν τη φωνή τους απαιτώντας τα δημοκρατικά δικαιώματά τους. «Αν αφήσουμε τους Ταλιμπάν να κερδίσουν σε αυτό, τότε όποια πρόοδος έχουν σημειώσει οι γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια θα αναιρεθεί. Οι γυναίκες πρέπει να γίνουν μέρος της οικονομικής, διοικητικής και πολιτικής διαδικασίας », δήλωσε. Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες του Αφγανιστάν είναι έτοιμες να τηρήσουν τον κανόνα να φορούν μπούρκα, αλλά οι Ταλιμπάν θα πρέπει να δεχθούν να τις συναντήσουν στη μέση.

Η ίδια αποκάλυψε πως χρησιμοποιεί το WhatsApp για να κινητοποιήσει και να ενθαρρύνει τις γυναίκες. Παρά τις προσπάθειές της και την προσέγγιση εκατοντάδων, ελάχιστες ανταποκρίθηκαν. Στη διαμαρτυρία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, συμμετείχαν σχεδόν 1.500 άνδρες αλλά μόνο επτά γυναίκες. «Οι γυναίκες δεν φοβούνται μόνο το νόμο της Σαρία, φοβούνται για τη ζωή τους».

«Τα διεθνή ΜΜΕ και οι οργανισμοί πρέπει να βοηθήσουν τις γυναίκες του Αφγανιστάν, διαφορετικά θα χάσουμε τα δικαιώματά μας και θα περιοριστούμε στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών μας. Δεν θα υπάρχει ζωή, ούτε ελευθερία », εξήγησε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The New York Times (@nytimes)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below