Η ιστορία της μας θυμίζει εκείνη του Βρετανού βασιλιά Εδουάρδου, ο οποίος είχε απαρνηθεί το θρόνο για να μπορέσει να είναι με την αγαπημένη του, Γουόλις Σίμπσον. Όμως διαδραματίζεται στο σήμερα, στη βασιλική οικογένεια της Ιαπωνίας, όπου η πριγκίπισσα Mako, αντί να παντρευτεί κάποιον γαλαζοαίματο σύμφωνα με το πρωτόκολλο, επέλεξε έναν «κοινό θνητό», τον αγαπημένο της από το πανεπιστήμιο, Kei Komuro. Ο ιαπωνικός νόμος προβλέπει την αποποίηση του τίτλου της – αν και δεν ισχύει το ίδιο για τα αρσενικά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Με την απόφαση να παντρευτεί έναν «κοινό θνητό» η Mako στερείται επίσης το δικαίωμα ενός βασιλικού γάμου αλλά και ενός «μισθού» που παρέχεται στις Γιαπωνέζες γαλαζοαίματες.

Το ερωτευμένο ζευγάρι έχει αποφασίσει πάντως να ξεκινήσει μια νέα ζωή μακριά από την πατρίδα του: Σκοπεύει να μετακομίσει μετά τον γάμο στις ΗΠΑ, όπου ο Komuro εργάζεται ήδη ως δικηγόρος, ακολουθώντας, σε αυτή την περίπτωση, τα χνάρια των Meghan Markle και πρίγκιπα Harry.

Ένας «αγαπητικός» με αλογοούρα

Όπως και η Markle έτσι και ο Komuro, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η σχέση του με την πριγκίπισσα, βρέθηκε στο στόχαστρο των media, με αρκετές ταμπλόιντ να σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, την αλογοουρά του, ένα κούρεμα που δεν συνάδει με το βασιλικό πρωτόκολλο.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε πρόσφατα η πριγκίπισσα απολογήθηκε για την «αναστάτωση» που προκάλεσε στον λαό ο γάμος της, προσθέτοντας ότι «νιώθω ευγνωμοσύνη για όσους συνέχισαν να με υποστηρίζουν. Για μένα, ο Kei είναι αναντικατάστατος – ο γάμος μας είναι η μοναδική επιλογή».

Ο σύντροφός της, με τη σειρά του, δήλωσε: «Αγαπώ τη Mako. Έχουμε μόνο μία ζωή και θέλω να την περάσω με τον άνθρωπο που αγαπώ. Λυπάμαι πολύ που η Mako βρέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση, σωματικά και ψυχικά, εξαιτίας των ψεύτικων κατηγοριών που δέχτηκε». Ο Komuro αναφερόταν στο μετατραυματικό στρες από το οποίο υποφέρει η πριγκίπισσα, εξαιτίας της «εισβολής» που υπέστη από τα media, στην προσωπική της ζωή, τα τελευταία χρόνια.

«Αγαπώ τη Mako. Έχουμε μόνο μία ζωή και θέλω να την περάσω με τον άνθρωπο που αγαπώ. Λυπάμαι πολύ που η Mako βρέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση, σωματικά και ψυχικά»

Όπως σχολίασε ο Βρετανός ανταποκριτής του BBC Rupert Wingfield-Hayes, οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από συντηρητικούς Ιάπωνες που θεωρούν ότι ο Komuro, ο οποίος μάλιστα έχει «ταπεινή» καταγωγή, δεν είναι αρκετά «καλός» σύζυγος για μια ανιψιά του αυτοκράτορα – για αυτούς, το γεγονός ότι πλέον εργάζεται σε κορυφαία δικηγορική φίρμα της Νέας Υόρκης δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία.

Όταν η ιστορία της Mako κυκλοφόρησε στα διεθνή media δεν φώτισε μόνο τη δύναμη της αγάπης, αλλά και την άνιση μεταχείριση των γυναικών γαλαζοαίματων τόσο από την υπάρχουσα νομοθεσία όσο και από την παράδοση. Η πίεση που δέχονται, να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προσδοκίες είναι τόσο δυσβάστακτη, ώστε η Mako δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει τώρα την ψυχική ασθένεια. Στο παρελθόν, η γιαγιά της είχε χάσει για σχεδόν 20 χρόνια τη φωνή της, όταν τα ΜΜΕ σχολίαζαν ότι δεν είναι «κατάλληλη» να γίνει η σύζυγος του αυτοκράτορα, ενώ η Γιαπωνέζα αυτοκράτειρα Masako υπέφερε από κατάθλιψη όταν κατηγορήθηκε γιατί δεν κατάφερε να φέρει στον κόσμο έναν αρσενικό απόγονο.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below