Μόνο το ένα τρίτο των χωρών περιλαμβάνει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στα εθνικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προειδοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Από τις 119 χώρες που έχουν δημοσιεύσει σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μόνο 38 περιλαμβάνουν την πρόσβαση στην αντισύλληψη, τις υπηρεσίες υγείας της μητέρας και του νεογέννητου και μόλις 15 κάνουν αναφορά στη βία κατά των γυναικών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) και το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου την Τρίτη.

Η έκθεση είναι η πρώτη που εξετάζει κατά πόσο τα σχέδια για το κλίμα αναφέρονται στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και καλεί περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν τις δυσανάλογες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες και τα κορίτσια και να αναλάβουν περισσότερη δράση.

Η άνοδος των θερμοκρασιών έχει συνδεθεί με χειρότερη υγεία για τις μητέρες και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης. Η ακραία ζέστη έχει συνδεθεί, επίσης, με την πρόκληση πρόωρων τοκετών και την αύξηση των θνησιγενών γεννήσεων.

Η έκθεση αναφέρει ότι η κλιματική κρίση επιδεινώνει τις υφιστάμενες ανισότητες. Στην ανατολική και νότια Αφρική, για παράδειγμα, οι τροπικοί κυκλώνες προκάλεσαν ζημιές στις εγκαταστάσεις υγείας, διακόπτοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και για τις γυναίκες, συμβάλλοντας στην εξάπλωση ασθενειών όπως η χολέρα.

Οι τυφώνες και οι ξηρασίες αυξάνουν τους κινδύνους βίας λόγω φύλου και παιδικών γάμων, προστίθεται στην αναφορά, καθώς οι οικογένειες που βρίσκονται υπό πίεση είναι λιγότερο ικανές να στηρίξουν τις κόρες τους και επιδιώκουν να τις παντρέψουν.

Η Angela Baschieri, σύμβουλος για τον πληθυσμό και την ανάπτυξη του UNFPA και μία από τις συντάκτριες της έκθεσης, δήλωσε: «Εάν εξετάσουμε το σχέδιο δράσης για τις γυναίκες και τα κορίτσια, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά που θα μπορούσε να γίνει».

«Γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και δεν είναι ουδέτερη ως προς το φύλο, οπότε υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτά τα κενά και οι επιπτώσεις».

Οι χώρες που προσπαθούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα

Χώρες όπως η Παραγουάη, οι Σεϋχέλλες και το Μπενίν διευκρίνισαν την ανάγκη να δημιουργηθούν συστήματα υγείας ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή που θα επιτρέπουν στις γυναίκες να γεννούν με ασφάλεια και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων το Ελ Σαλβαδόρ, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα, έχουν συμπεριλάβει στα σχέδιά τους πολιτικές ή παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Μόνο η Δομινίκα (η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής) ανέφερε την ανάγκη αύξησης και ενημέρωσης για την αντισύλληψη, παρά τα στοιχεία για τις διαταραχές στις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού κατά τη διάρκεια καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα.

Το Βιετνάμ είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει ότι οι γάμοι παιδιών συμβαίνουν συχνότερα σε περιόδους κρίσεων, καθώς οι οικογένειες προσπαθούν να μειώσουν το οικονομικό τους βάρος (για παράδειγμα, οι γάμοι κοριτσιών ηλικίας 11 έως 14 ετών αυξήθηκαν κατά το ήμισυ στο Μπαγκλαντές σε έτη με καύσωνα διάρκειας ενός μήνα).

«Το κλίμα μάς γυρίζει πίσω στον αγώνα για την ισότητα των φύλων. Η άποψή μας θα ήταν να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική για το κλίμα αναγνωρίζει τον διαφορετικό αντίκτυπο στις γυναίκες και τον λαμβάνει υπόψη της κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής», δήλωσε η Baschieri.

 

με πληροφορίες από guardian.com

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below