Καθώς οι πυρκαγιές σαρώνουν κάθε καλοκαίρι, και όχι μόνο, τη νότια Ευρώπη, η Καταλονία (Ισπανία) και συγκεκριμένα η πόλη Ματάρο έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα προστασίας που, στην πραγματικότητα, ανάγεται σε μακραίωνες πρακτικές.

Κοπάδια από πεινασμένες κατσίκες απελευθερώνονται στους δρόμους για να καταβροχθίσουν το ξερό χορτάρι, που διαφορετικά θα λειτουργούσε σαν καύσιμη ύλη για τη φωτιά. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: παρόλο που η Καταλονία βιώνει ένα ακόμα καλοκαίρι ακραίας ξηρασίας, οι πυρκαγιές έχουν μειωθεί στην περιοχή, εν μέρει χάρη στις κατσίκες της. Οι τοπικές αρχές λένε ότι το πρόγραμμα είναι τόσο επιτυχημένο, που «ήρθε για να μείνει».

Κοπάδια από πεινασμένες κατσίκες απελευθερώνονται στους δρόμους για να καταβροχθίσουν το ξερό χορτάρι, που διαφορετικά θα λειτουργούσε σαν καύσιμη ύλη για τη φωτιά.

Γιατί όμως κατσίκες; Επειδή, όπως διαβάζουμε σε ένα νέο ρεπορτάζ του Reuters, δεν είναι ιδιαίτερα επιλεκτικές στη διατροφή τους: καταβροχθίζουν ακόμα και τα αγκάθια.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μας συστήνει δύο νέους βοσκούς, τους Francesc Teixido και Pedro Alba, που συμμετέχουν, κατά κάποιον τρόπο, σε ένα πρόγραμμα πυρασφάλειας.

Ο Teixido ξεκίνησε μάλιστα ως «χόμπι», με επτά κατσίκες, καθώς είχε κουραστεί από την προηγούμενη δουλειά του, ως εκπαιδευτής σε θαλάσσια σπορ. «Όταν είσαι εκπαιδευτής, προσέχεις μια ομάδα παιδιών ή ενηλίκων φροντίζοντας να συμπεριφέρονται όσο το δυνατόν καλύτερα» σχολιάζει, προσθέτοντας πως προτιμάει τον τωρινό τρόπο ζωής του.

Ο Alba ήταν ένας περιπλανώμενος μουσικός, που όταν χτύπησε η πανδημία δεν μπορούσε πλέον, λόγω των περιορισμών, να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Αναζήτησε λοιπόν μια εργασία που θα του επέτρεπε να περνάει χρόνο και με τον γιο του. Έτσι, όταν γνώρισε τον Teixido, αποφάσισε να αγοράσει μερικές από τις κατσίκες του.

Παρά τις προκλήσεις που συνοδεύουν τα αγροτικά επαγγέλματα σήμερα, και στην Ισπανία, όπως η υψηλή φορολόγηση και οι αυστηροί υγειονομικοί κανονισμοί, ένα από τα πράγματα που απολαμβάνει ο Alba είναι τα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγει ο ίδιος. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να εξασφαλίσει τροφή για τα ζώα του, καθώς είναι ελευθέρας βοσκής. Τέλος, επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο. «Αυτό που έμοιαζε στην αρχή με αδυναμία, έγινε η μεγαλύτερη δύναμή μας» καταλήγει ο Teixido.

Παρά τις προκλήσεις που συνοδεύουν τα αγροτικά επαγγέλματα σήμερα, και στην Ισπανία, όπως η υψηλή φορολόγηση και οι αυστηροί υγειονομικοί κανονισμοί, ένα από τα πράγματα που απολαμβάνει ο Alba είναι τα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγει.

Τα έσοδα είναι λιγοστά και οι ώρες εργασίας πολλές, αλλά όπως προσθέτει ο Alba, «δεν το κάνουμε για τα χρήματα αλλά επειδή πιστεύουμε σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής».

Δείτε ένα βίντεο με το «αρχαίο» πρόγραμμα πυρασφάλειας της Καταλονίας:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Channel 4 News (@channel4news)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below