Τον γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση που θέλει μία νεαρή κοπέλα να δολοφονείται από μέλη της αστυνομίας της χώρας της, επειδή δεν φορούσε σωστά το hijab της. H sharia, ο ισλαμικός νόμος που ισχύει στο Ιράν, υποχρεώνει τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα. Όσες παραβαίνουν αυτόν τον νόμο, αντιμετωπίζουν δημόσια χλεύη, πρόστιμα, συλλήψεις ή και θάνατο.

Μετά την ταφή της, οι γυναίκες στον Ιράν ξεσηκώθηκαν. Τέσσερις ημέρες αφότου η Mahsa Amini πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης, έπειτα από ξυλοδαρμό, οι διαδηλώσεις στην ιρανική πρωτεύουσα δεν έχουν κοπάσει, ενώ αρκετές μετατρέπονται σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Τουλάχιστον τρία άτομα έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την κοπέλα, καθώς μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τη πολιτοφυλακή Μπασίτζ («αστυνομία ηθών»), η οποία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του αυστηρού ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η Amini δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, κάτι που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει μέχρι στιγμής να κατευνάσει το κύμα οργής που σαρώνει τη χώρα.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Daily Mail, οι διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι γυναίκες, είναι οι πιο σοβαρές που έχουν σημειωθεί στο Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media δείχνουν διαδηλωτές να ορμούν σε αστυνομικούς που προσπαθούν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media και οι μαρτυρίες των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις υποδεικνύουν ότι οι Αρχές χρησιμοποιούν δακρυγόνα και φονική βία για την καταστολή των διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την επαρχία Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράν, απ’ όπου καταγόταν η 22χρονη κοπέλα, όμως σύντομα εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης, της Μασχάντ, της Χαμαντάν και της Ταμπρίζ. Στην Αράκ, φοιτήτριες φώναζαν το σύνθημα «Θα σκοτώσω αυτούς που σκότωσαν την αδελφή μου». Την ίδια στιγμή γυναίκες από το Ιράν ξεσηκώνονται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Κωνσταντινούπολη.

 


Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει και στα social media με πολλές γυναίκες να αναρτούν video που τις δείχνουν αμίλητες να κόβουν τα μαλλιά τους εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπίεση που βιώνουν. Ανάμεσα σε εκείνους που διαμαρτύρονται μέσω των social media και το διεθνούς φήμης μοντέλο Bella Hadid, η οποία με ανάρτησή της στέλνει συλληπητήρια στην οικογένεια της Amini και τονίζει πως ο θάνατός της ήταν άδικος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bella 🦋 (@bellahadid)

Amini Mahsa: Η ιστορία της κοπέλας που δολοφονήθηκε για ένα χιτζάμπ

Η Mahsa Amini συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες από την «αστυνομία ηθών» της χώρας της, επειδή το hijab της, η μαντίλα που οι Ιρανές γυναίκες φορούν υποχρεωτικά δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της.

Όπως αναφέρει το BBC, μάρτυρες είπαν ότι η Mahsa Amini χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς όσο βρισκόταν σε φορτηγάκι που τη μετέφερε σε κέντρο κράτησης. Η Mahsa Amini έπεσε σε κώμα όσο ήταν κρατούμενη και πέθανε σε νοσοκομείο, στις 13 Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία απέρριψε κάθε ισχυρισμό που υπαινισσόταν δολοφονία και δήλώσε ότι η κοπέλα υπέστη μία «ξαφνική ανακοπή καρδιάς», ενώ περίμενε μαζί με άλλες γυναίκες στο κέντρο κράτησης για να «επιμορφωθεί».

Σύμφωνα με τη Guardian, ο επικεφαλής της αστυνομίας ηθικής τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά το περιστατικό. Ωστόσο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας στην Τεχεράνη, Hossein Rahimi χαρακτήρισε τον θάνατο της γυναίκας «ατυχές περιστατικό». Μάλιστα, η αστυνομία δημοσίευσε υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που δείχνουν την Amini να συνομιλεί με γυναίκα αστυνομικό, να πιάνει το κεφάλι της και τελικά να λιποθυμά. Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι «προφανώς είχε προηγούμενα προβλήματα υγείας», δήλωση την οποία διαψεύδει ο πατέρας της κοπέλας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το video ως «προϊόν μοντάζ».

Η κηδεία της Mahsa Amini έγινε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Saqez στο δυτικό Ιράν. Ήταν μόνο 22 ετών.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below