Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε μία γενικευμένη επίθεση από τη Χαμάς. Το αποτέλεσμα ήταν η επίσημη κήρυξη πολέμου Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετά από αρκετά χρόνια. Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη σύρραξη:

Ποιοι:

Το ισραηλινό κράτος, του οποίου πρωθυπουργός είναι ο Μπενγιαμίν Νετανιάχου, δέχτηκε επίθεση από το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς. Το πολιτικό σκέλος της είναι εκλεγμένο νόμιμα και κυβερνάει την περιοχή της Παλαιστίνης, ωστόσο το τμήμα της οργάνωσης που πραγματοποίησε τις επιθέσεις είναι αναγνωρισμένο από τα περισσότερα κράτη του κόσμου ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το κράτος του Ισραήλ και η λωρίδα της Γάζας έχουν εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις εδώ και χρόνια, τόσο εξαιτίας των πολιτικών αποκλεισμού των Παλαιστινίων εκ μέρους των ισραηλινών κυβερνήσεων, όσο και εξαιτίας των χτυπημάτων της Χαμάς μέσα στο Ισραήλ, όπως επιθέσεις αυτοκτονίας, εκτόξευση ρουκετών, κ.λπ. Είναι μία περίπλοκη διαμάχη που κρατάει δεκαετίες.

Πώς:

Χερσαίες δυνάμεις, αλεξιπτωτιστές, ρουκέτες αλλά και θαλάσσια μέσα χρησιμοποιήθηκαν από την Χαμάς ώστε να πλήξει στόχους στο Νότιο Ισραήλ, κλιμακώνοντας γρήγορα τις επιχειρήσεις και προς το Βορρά. Ρουκέτες χτύπησαν πάρτι που πραγματοποιούνταν στο ισραηλινό έδαφος κοντά στη Γάζα, ενώ οι παριστάμενοι αιφνιδιάστηκαν τόσο από την εμφάνιση αλεξιπτωτιστών, όσο και από τις χερσαίες επιθέσεις με όπλα.

Οι ισραηλινές αρχές δεν είχαν κάποια προειδοποίηση για την επίθεση και σύμφωνα με πρώην μέλη των μυστικών υπηρεσιών, οι μαχητές της Χαμάς κατάφεραν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος, παρότι όλη η περιοχή της Γάζας ελέγχεται νυχθημερόν με υπερσύχρονα μέσα παρακολούθησης.

Ο αριθμός των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν στην πρώτη επίθεση εκ μέρους της Χαμάς ήταν πρωτόγνωρος, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους του Ισραήλ. Οι Άραβες κατέλαβαν ισραηλινά χωριά, ενώ ακόμα και σήμερα κρατούν περίπου 100 ομήρους.


Αντιδράσεις από το Ισραήλ:

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κήρυξε επίσημα πόλεμο στη Χαμάς, όσο το κράτος του Ισραήλ είχε αρχίσει ήδη να οργανώνει τον δικό του στρατό.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες μάχες ανάμεσα στις δύο δυνάμεις. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως έπληξε πάνω από 400 θέσεις στη Γάζα, καθώς και διάφορα σημεία – κλειδιά για την οργάνωση της επίθεσης της Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ.

Η πρώτη φάση της αντεπίθεσης ολοκληρώθηκε με τα χτυπήματα που έγιναν το Σαββατοκύριακο, για να σταματήσει η προέλαση των μελών της Χαμάς στο κράτος του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα ακολουθήσει επιθετικός πόλεμος. Σκοπός του στρατού είναι τις επόμενες ώρες να εξουδετερωθούν όλοι οι τρομοκράτες της Χαμάς που βρίσκονται μέσα στη χώρα. Ο στρατός εκκενώνει περιοχές στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ και αναζητά παντού μέλη της χαμάς.

Η προμήθεια ηλεκτρικού, καυσίμων και άλλων πρώτων υλών στη Γάζα έχει διακοπεί.

Αντιδράσεις από τη Χαμάς:

Η Χαμάς απειλεί το Ισραήλ με μέτρα εναντίον των ομήρων, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και πολίτες, παιδιά και ηλικιωμένοι άνθρωποι. Η πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι στιγμής για τις κινήσεις τους είναι περιορισμένη.

Αντιδράσεις από ξένα κράτη:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν ανοιχτά την επίθεση της Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ και ζήτησαν να πέσουν οι τόνοι. Το ίδιο ζήτησε και η ΣαουδικήΑραβία.

Απώλειες:

Εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 1000 Ισραηλινοί, πάνω από 370 Άραβες, καθώς και ξένοι υπήκοοι όπως τουλάχιστον 4 Αμερικανοί και μία Γερμανίδα. Στα νοσοκομεία του Ισραήλ νοσηλεύτηκαν τα πρώτα 24ωρα περίπου 1500 άνθρωποι. Από την πλευρά των Παλαιστινίων υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 2300, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και 78 παιδιά. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί για αρκετό καιρό, πράγμα που προβλέπουν οι ειδικοί σε θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών πολλαπλασιαστεί σημαντικά και από τις δύο πλευρές.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και στις δύο πλευρές. Πολλά από αυτά είναι ισοπεδωμένα.

Στο μεταξύ οι άμαχοι βρίσκονται στα καταφύγια, ενώ μεγάλος αριθμός Ελλήνων και άλλων εθνοτήτων που ζουν μόνιμα στη χώρα κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Δείτε το παρακάτω σύντομο βίντεο του Vox που αναλύει τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης

 

Πηγές: CNN, Reuters, Al Jazzeera, Vox

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below