Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11), η 4η Ετήσια Έκθεση της Βίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναδεικνύει τις διαστάσεις της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, όπου μάλιστα τα καταγεγραμμένα περιστατικά παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ετήσιος αριθμός των γυναικών θυμάτων σωματικής βίας για το 2021 ήταν 6.166, ενώ το 2022 αυξήθηκε στις 7.430. Ενώ οι γυναίκες θύματα ψυχολογικής βίας ανήλθαν το 2021 στις 6.057 και την επόμενη χρονιά στις 7.754.

Στην περίπτωση της σεξουαλικής βίας, τα περιστατικά που καταγράφθηκαν ήταν 147 το 2021 και πολλαπλάσια το 2022, καθώς έφτασαν τα 542. Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, παράλληλα, που καταγγέλθηκαν από τις γυναίκες στην αστυνομία ήταν 4.264 το 2021 και 10.131 το 2022.

Στην περίπτωση της σεξουαλικής βίας, τα περιστατικά που καταγράφθηκαν ήταν 147 το 2021 και πολλαπλάσια το 2022, καθώς έφτασαν τα 542. Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, παράλληλα, που καταγγέλθηκαν από τις γυναίκες στην αστυνομία ήταν 4.264 το 2021 και 10.131 το 2022.

Ακόμα και αν τα παραπάνω ποσοστά στην πραγματικότητα δεν αποτυπώνουν το μέγεθος της αύξησης των κρουσμάτων αλλά κυρίως το μεγαλύτερο θάρρος των γυναικών να τα καταγγείλουν, που είναι και το αισιόδοξο σενάριο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μάστιγα. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 προκρίνεται, μεταξύ άλλων ως άξονας προτεραιότητας, η «Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας» με πλήθος δράσεων για την καταπολέμηση των ανισοτήτων των φύλων και του φαινομένου της βίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: «Δημιουργούμε ένα πλέγμα ασφάλειας και προστασίας για όλες τις γυναίκες. Το ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών του Υπουργείου μας, με την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, την εφαρμογή Panic Button, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας είναι 24 ώρες/μέρα 365 μέρες/χρόνο δίπλα σε κάθε γυναίκα, σε κάθε κορίτσι θύμα βίας».

Η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα σχολίασε σχετικά: «Η βία κατά των γυναικών παραμένει μια εφιαλτική πραγματικότητα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα στατιστικά στοιχεία επιμένουν, 1 στις 3 γυναίκες έχουν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 35% των γυναικών έχει υποστεί καταπιεστική συμπεριφορά από τωρινό ή πρώην σύντροφο, ενώ το 74% περίπου των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένη στη χώρα τους!

«1 στις 3 γυναίκες έχουν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 35% των γυναικών έχει υποστεί καταπιεστική συμπεριφορά από τωρινό ή πρώην σύντροφο».

»Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το ανθρώπινο δυναμικό μας παρακολουθεί τα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα και δημοσίευσε για 4η χρονιά την Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών με στόχο την αποτύπωση της κατάστασης στη χώρα μας αλλά και την ανάδειξη των πολιτικών και των δράσεων που υλοποιούνται. Προτεραιότητα της στρατηγικής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι η δημιουργία ενός ισχυρότερου πλέγματος προστασίας για τις γυναίκες θύματα και τα παιδιά τους».

Δείτε μια σχετική ανάρτηση:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zefi Dimadama (@zefidimadama)

Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below