Μια νέα εφαρμογή για κινητά επιτρέπει στις γυναίκες στην Παλαιστίνη να αναφέρουν ανώνυμα την ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Έτσι, όλο και περισσότερες γυναίκες – θύματα βίας θα μπορέσουν να αναζητήσουν βοήθεια αποφεύγοντας τη ντροπή και τα αντίποινα που ίσως αντιμετωπίσουν.

Η εφαρμογή “Masahatuna” ή “My spaces” («οι χώροι μας») αναπτύχθηκε από την Αλάα Χούτχουτ, μια μηχανικό υπολογιστών από τη Γάζα η οποία έκρινε ότι οι γυναίκες έχουν ανάγκη να αναζητούν συμβουλές και βοήθεια με ασφαλή τρόπο, σε μια κοινωνία που οι οικογένειες τείνουν να κρύβουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Η ιδιωτικότητα είναι πολύ σημαντική, καθώς ο φόβος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δεν επικοινωνούν και δεν επισκέπτονται κέντρα βοήθειας», εξήγησε η ίδια στο Reuters.

Η εφαρμογή επιτρέπει στις γυναίκες να εγγράφονται στην υπηρεσία ανώνυμα, ενώ δεν μένουν πίσω στοιχεία από την επικοινωνία που τυχόν έχουν με κέντρα παροχής βοήθειας.

Η Χολούντ Αλ Σαουάλμα του Community Media Centre δήλωσε ότι 355 γυναίκες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και 160 από αυτές έχουν επικοινωνήσει με κέντρα που προσφέρουν νομική και ψυχολογική βοήθεια.

Διαβάστε εδώ την ιστορία της 17χρονης που προσπάθησε να ξεφύγει από την κακοποίηση και την αποκεφάλισαν.

«Αντιμετώπισα λεκτική και σωματική βία για πολλά χρόνια», δήλωσε μία 28χρονη γυναίκα από τη Γάζα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Μετά το διαζύγιό της πριν από δύο χρόνια η γυναίκα κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές από τον πρώην σύζυγό της και την οικογένειά του, οι οποίοι απείλησαν να της πάρουν τον 7χρονο γιο της.

Τα στοιχεία ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα

Το 2019, το Παλαιστινιακό Γραφείο Στατιστικής δήλωσε ότι το 41% ​​των γυναικών στη Γάζα είχαν αντιμετωπίσει ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικείες ομάδες λένε ότι, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, το πρόβλημα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωνοϊό.

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο της Γάζας επέβαλε θανατική ποινή σε έναν άνδρα που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη γυναίκα του. Ωστόσο, γυναικείες οργανώσεις της χώρας λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η ενδοοικογενειακή βία στη Γάζα. Μάλιστα, αναφέρουν ότι ορισμένες γυναίκες που καταγγέλουν κακοποίηση κατά καιρούς παραπέπονται στους γηραιότερους ηγέτες των φυλών για να επιλύσουν το πρόβλημα. Επιπλέον, σε κάποια περιστατικά στα οποία οι γυναίκες έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοποίησης, οι σύζυγοί τους προσπάθησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους ισχυριζόμενοι ότι τους είχαν απατήσει ή ότι έπασχαν από ψυχικές ασθένειες, σημειώνουν ακτιβιστές.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below