Το έλεγαν Rainbow Village, δηλαδή «Χωριό του Ουράνιου Τόξου» και ήταν δημιούργημα ενός 99χρονου, ο οποίος έβλεπε τον τόπο του να μαραζώνει και θέλησε με κάποιον τρόπο να του δώσει ζωή. Όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έκανε το χωριό του το πιο instagrammable μνημείο της Ταϊβάν.

Instagram.com/@rainbowvillage194992

Μέχρι που πριν από λίγες ημέρες, εργαζόμενοι στο χωριό βανδάλισαν τα έργα του 99χρονου και κατέστρεψαν ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του κράτους. Όπως διαπιστώθηκε πολλοί από τους τοίχους του λεγόμενου Rainbow Village είχαν καλυφθεί με μπογιά. Για τον βανδαλισμό η αστυνομία συνέλαβε 14 εργαζομένους της εταιρείας Rainbow Creative Co που είχε αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασής του καθώς και τον επικεφαλής της ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών τους.  Ο λόγος; Η μη ανανέωση της σύμβασης των εργαζομένων και η μη έγκαιρη ενημέρωση για αυτό.

Η δημοτική αρχή της περιοχής είχε συνάψει σύμβαση για σχεδόν δέκα χρόνια με τη Rainbow Creative Co για τη συντήρηση και τη διαχείριση ως τουριστικού προορισμού του χωριού. Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι της εταιρείας, οι δημοτικές αρχές ουσιαστικά τους απέλυσαν, μη ανανώνοντας τη σύμβασή του, με διορία μόλις πέντε ημερών.

«Γιατί δε μας ενημέρωσαν ή δεν μας το ανακοίνωσαν νωρίς ώστε να προετοιμαστούμε προκαταβολικά, και αντ’ αυτού αγνόησαν εντελώς τον βιοπορισμό των 22 εργαζομένων μας;» ανέφερε η εταιρεία, με τον επικεφαλής της Wei να υποστηρίζει πως η ενέργεια αυτή ήταν ο μόνος τρόπος να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του.

Instagram.com/@rainbowvillage194992

Η ιστορία του Rainbow Village

Το Rainbow Village είναι μια πρώην στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Ταϊτσούνγκ. Πολλά στρατιωτικά χωριά που κάποτε στέγαζαν απόστρατους και οικογένειές τους, κατεδαφίστηκαν. Κατά την επέκταση της πόλης το 2008, το χωριό επιλέχτηκε για οικιστική ανάπτυξη, ενώ δόθηκαν οικονομικά κίνητρα σε πολίτες να μεταφερθούν εκεί. Στη θέση των μικρών οικίων θα χτίζονταν πολυκατοικίες, πάρκα, δρόμοι, πάρκινγκ.

Ο τελευταίος εναπομείνας κάτοικός του ήταν ένας πρώην στρατιώτης, ο Χουάνγκ Γιουνγκ-Φου που ζούσε στο χωριό για πάνω από τριάντα χρόνια. Του ζήτησαν να φύγει, μα αρνήθηκε.  Του προσέφεραν χρήματα για να μετακομίσει αλλού, αλλά δεν μπορούσε να αφήσει το σπίτι του έπειτα από τόσα χρόνια. Και τότε ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Ήταν περίπου 88 ετών.

Instagram.com/@rainbowvillage194992

Ο Huang, γνωστός πια ως ο «Παππούς του ουράνιου τόξου» γεννήθηκε στην Κίνα. Μετακόμισε ως προσωρινή λύση στο χωριό αυτό της Ταϊβάν, έπειτα από ορισμένες πολεμικές αναταράξεις στην πατρίδα του. Τελικά, η προσωρινή λύση έγινε… μόνιμη, επιβεβαιώνοντας το ρητό που λέει «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Το συγκεκριμένο χωριό στην Ταϊβάν έγινε το σπίτι του, το οποίο και δεν εγκατέλειψε ποτέ έκτοτε.

40 χρόνια μετά ένιωσε μεγάλο σοκ όταν του ζήτησαν να εγκαταλείψει το χωριό του, το οποίο ερήμωνε. «Όταν ήρθα εδώ υπήρχαν 1,200 νοικοκυριά. Καθόμασταν και μιλούσαμε σαν μια μεγάλη οικογένεια. Αλλά με τον καιρό όλοι μετακόμιζαν ή έφευγαν από τη ζωή και έτσι το χωριό ερήμωσε», είπε σε δηλώσεις του στο BBC.

Ο παππούς του ουράνιου τόξου -Instagram.com/@rainbowvillage194992

Μην έχοντας σε τίποτα άλλο να στραφεί, αποφάσισε να ασχοληθεί με την τέχνη για να ξεχνάει τη μοναξιά του. Πρώτα ζωγράφισε ένα πουλί στο σπίτι του. Συνέχισε με γάτες, σκύλους και ανθρώπους που γέμισαν σιγά σιγά όλα τα κτίρια του χωριού. Το 2010 ένας φοιτητής που πέρασε από το χωριό και αφού άκουσε την ιστορία του ηλικιωμένου, αποφάσισε να τον βοηθήσει. Τράβηξε ορισμένες φωτογραφίες το χωριό και ξεκίνησε μία καμπάνια για να το σώσει από την καταστροφή.

Λόγω των πολύχρωμων, ζωηρών έργων που κοσμούσαν τις προσόψεις και τους τοίχους των μικρών κατοικιών, πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες συνέρρεαν στο ιδιόρρυθμο αυτό χωριό με τον μοναδικό κάτοικο ετησίως.

Φωτογραφίες: Από το δημόσιο προφίλ στο Instagram, @rainbow194992

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below