Η σπατάλη των τροφίμων, παρότι δεν είναι σημερινό φαινόμενο, σήμερα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο γιατί επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Σύμφωνα με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που δεσμεύουν την ΕΕ και τη χώρα μας, μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50%. Ωστόσο τα στοιχεία που παραθέτει η οργάνωση Μπορούμε, με σύνθημα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη», παραμένουν τρομακτικά. Όπως είναι τα παρακάτω:

-Το 1/3 της τροφής παγκοσμίως χάνεται μετά τη συγκομιδή.

-Περίπου στα 1 τρισ. δολάρια τον χρόνο ανέρχεται η αξία της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως.

-Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

-Ένας τόνος οργανικών απορριμμάτων εκλύει περίπου 1 τόνο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα (25 φορές πιο επιβλαβές από το CO2).

-Μια μέση ελληνική οικογένεια πετά περισσότερες από 460 μερίδες φαγητό.

-Η αξία της σπατάλης τροφίμων μιας μέσης ελληνικής οικογένειας ανέρχεται στα 1.000€ ετησίως.

Μπορούμε: ένας απολογισμός

Η οργάνωση που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια έχει αναπτύξει μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με στοιχεία της, στη διάρκεια της λειτουργίας της έχουν σωθεί και προσφερθεί πάνω από 60 εκατομμύρια μερίδες τρόφιμα, ενώ 650 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα έχουν στηριχθεί επισιτιστικά.

Από το 2016 είναι ενεργό μέλος της Πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων, ενώ για τις δράσεις της έχει βραβευτεί –μεταξύ άλλων- από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017 και τις Νησίδες Ποιότητας 2015.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διαχειριστή του Μπορούμε, Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, «μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων, εξοικονομούμε ευρώ, προστατεύουμε το περιβάλλον μας, στηρίζουμε την κοινωνία. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε τα παραπάνω, τόσο πιο εύκολα θα πιστέψουμε ότι ένας κόσμος χωρίς σπατάλη τροφίμων είναι επιλογή μας».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below