Μετά την αυτοκτονία ενός 49χρονου άντρα στη Ζάκυνθο, που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με κυνηγετικό όπλο και το σημείωμα που άφησε πίσω του όπου δήλωνε «αγαπώ τα παιδιά μου», τα υιοθετημένα παιδιά του, ηλικίας 12 και 9 ετών, έφυγαν από το σπίτι τους και αναζήτησαν βοήθεια σε γειτόνισσα. Εκείνη μετέφερε στην αστυνομία τις καταγγελίες τους, ότι εδώ και τρία χρόνια κακοποιούνται από τη θετή μητέρα τους. Μετά τη διακομιδή των παιδιών στο νοσοκομείο, στην εξέταση ιατρών διαπιστώθηκαν σημάδια κακοποίησης στο σώμα τους και η φερόμενη ως δράστις συνελήφθη.

Σύμφωνα με ανώνυμη μαρτυρία στο protothema.gr, όταν το ζευγάρι κατάφερε να υιοθετήσει τα παιδιά μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής, ο πατέρας ήταν πανευτυχής ενώ η μητέρα έδειχνε δυσαρεστημένη. Όπως ανέφερε αυτή, μεταξύ άλλων: «Η επιμονή του πατέρα να αποκτήσουν παιδιά έστω και υιοθετημένα ήταν μεγάλη. Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν κάποιες εντάσεις και φασαρίες στην οικογένεια, μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρχαν διαπληκτισμοί μεταξύ της μητέρας και των παιδιών. Αλλά αυτό δεν μας έκανε να φανταστούμε ότι τα κακοποιούσε. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια είχε χορηγηθεί στη μητέρα ψυχιατρική αγωγή. Κακώς σταμάτησαν οι έλεγχοι στην οικογένεια μετά την υιοθεσία των παιδιών».

Το Χαμόγελο του Παιδιού, που είχε φιλοξενήσει τα παιδιά πριν από την υιοθεσία τους και ανέλαβε τώρα τη φροντίδα τους, εξέδωσε σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” αναφορικά με το περιστατικό κακοποίησης των δύο ανήλικων παιδιών από τη μητέρα τους στη Ζάκυνθο, ενημερώνει για τις ενέργειές του:

»Το 2019 τα δύο ανήλικα παιδιά απομακρύνθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον και φιλοξενήθηκαν στον Οργανισμό για 1,5 χρόνο.

»Το 2020, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Υιοθεσίας & Αναδοχής (Anynet), και όπως προβλέπεται στον Νόμο 4538/2018 (Μέτρα για την Υιοθεσία και Αναδοχή και άλλες Διατάξεις), τα παιδιά συνδέθηκαν με θετό ζευγάρι, εγκεκριμένο από την αρμόδια Περιφέρεια (Ιονίων Νήσων).

»Το 2021 τα παιδιά εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην οικία των θετών γονέων και στο τέλος του ίδιου έτους εκδόθηκε η απόφαση υιοθεσίας από το αρμόδιο δικαστήριο. Μετά την έκδοση απόφασης υιοθεσίας εκ του νόμου προβλέπεται εποπτεία της υιοθεσίας για τρία έτη από την αρμόδια Περιφέρεια, στην προκειμένη περίπτωση την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

»Στις 6 Απριλίου 2024 δεχτήκαμε κλήση από πολίτη όπου μας ενημέρωσε πως το ένα, εκ των δύο, ανηλίκων παιδιών εκμυστηρεύτηκε ότι η μητέρα τούς ασκεί σωματική βία. Το παιδί είχε εμφανή σημάδια σωματικής κακοποίησης.

«Στις 6 Απριλίου 2024 δεχτήκαμε κλήση από πολίτη όπου μας ενημέρωσε πως το ένα, εκ των δύο, ανηλίκων παιδιών εκμυστηρεύτηκε ότι η μητέρα τούς ασκεί σωματική βία. Το παιδί είχε εμφανή σημάδια σωματικής κακοποίησης».

»Επιπλέον, ενημερωθήκαμε ότι πολύ πρόσφατα ο πατέρας των παιδιών αυτοκτόνησε.

»Άμεσα ενημερώσαμε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και παράλληλα την Εισαγγελία Ζακύνθου.

»Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε πως τα παιδιά μεταφέρθηκαν και παραμένουν σε ασφαλές περιβάλλον σε νοσοκομείο της περιοχής ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές και οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία τους.

»Το Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του Οργανισμού συνεχίζει να βρίσκεται στη διάθεσή τόσο των παιδιών όσο και των αρμόδιων Αρχών.

»”Το Χαμόγελο του Παιδιού”, εδώ και 28 χρόνια, ως φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών με συνέπεια και αφοσίωση δίνει αγώνα με όλες τις δράσεις και τις υπηρεσίες του για την προστασία κάθε παιδιού σε ανάγκη ή κίνδυνο, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, για να κερδίζει την εμπιστοσύνη τους και να τους παρέχει την ποιότητα ζωής που δικαιούνται.

»Η τεκνοθεσία και η αναδοχή αποτελούν θεσµούς µε ουσιαστικό όφελος για όσα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από τη βιολογική τους οικογένεια και ο στόχος είναι πρωτίστως να λειτουργούν θεραπευτικά. Μέσω της αποκατάστασης σε ανάδοχη ή θετή οικογένεια κάθε παιδί πρέπει να λαμβάνει φροντίδα και άνευ όρων αποδοχή και αγάπη.

»”Το Χαμόγελο του Παιδιού” παρέχει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του και βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

»Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί θύμα βίας καλέστε στην “Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056”.

»Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την “Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116 111».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below