Λίγα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά όταν το σενάριο περιέχει γιορτές, θαλπωρή και μελομακάρονα. Αν εξαιρέσουμε τον χριστουγεννιάτικο εφιάλτη που λέγεται «μόνος στο σπίτι» (καμία σχέση με τον Μακόλεϊ Κάλκιν) ή αλλιώς «σαν την καλαμιά στον κάμπο», το αμέσως επόμενο χειρότερο ενδεχόμενο είναι να γνωρίσεις τους συγγενείς του. Και να μη σε λατρέψουν. Ή η γνωριμία του φίλου σου με τους δικούς σου να είναι μίσος από την πρώτη ματιά.

Οι δέκα συμβουλές που ακολουθούν, λειτουργούν ως μία αποτελεσματική to-do-list (σε περιπτώσεις και not to) για να πάνε όλα κατ’ευχήν, να ζήσουν αυτοί καλά και εσείς ως ζεύγος ακόμη καλύτερα:

1. Προετοιμασία über alles
Σκέψου το σχολείο. Για να γράψεις καλά στο διαγώνισμα, έπρεπε να πας διαβασμένη. Οπότε, προετοιμαστείτε καταλλήλως μεταξύ σας για να αποφύγετε παντός είδους εκπλήξεις που μπορεί να προκαλέσουν απρόβλεπτες αντιδράσεις εκατέρωθεν. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να επισκεφθείτε το σπίτι κάποιου τέρμα συντηρητικού συγγενή, ο «προσκεκλημένος» πρέπει να το ξέρει εξαρχής για να λάβει τα μέτρα του.

2. Αν(τ)οχή σε κάθε πιθανή ερώτηση
Το «τίνος είσαι εσύ» μπορεί πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε κάτι εξαιρετικά πιο άβολο, όπως απορίες για το πού βαδίζει η σχέση σας. Λύστε το νωρίτερα, για να μην το βρείτε μπροστά σας και δεν ξέρετε ούτε τι να πείτε ούτε πώς να το εκφράσετε.

3. Απενεργοποίησε το κινητό
Λίγη αποτοξίνωση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και στην προκειμένη θα βοηθήσει πολύ περισσότερο στο bonding με τους συγγενείς. Αλλιώς, μην παρεξηγηθείτε αν χαρακτηρισθείτε από αδιάφοροι έως αγενείς.

4. Βρες σύμμαχο
Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Όλο και κάποιος πιο προσιτός από το σόι θα υπάρχει τριγύρω για περισσότερη κουβεντούλα. Μην παρασυρθείτε και βγάλετε τα σώψυχά σας για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που προηγήθηκαν. Να δεθείς λιγάκι παραπάνω είπαμε, όχι να εκτεθείτε.

5. Απόφυγε την ένταση
Όσο και να το θέλεις, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγάλεις ασπροπρόσωπους τους απανταχού ακτιβιστές. Κανείς δεν είπε να πας ενάντια στα πιστεύω σου περί σεξισμού, ρατσισμού και ομοφοβίας, απλώς δε χρειάζεται να πείσεις κανέναν απολύτως να ενστερνιστεί τις απόψεις σου. Τουλάχιστον όχι με το «καλημέρα» σας.

6. Κάνε ερωτήσεις
Οι ερωτήσεις προς τη μαμά του φίλου σου για την παιδική του ηλικία (π.χ πότε καταλάβατε το ταλέντο του στην ζωγραφική/μουσική/φαγητό; κλπ) δείχνουν ενδιαφέρον και μπορούν να σπάσουν τον πάγο, ειδικά αν οι απαντήσεις έχουν χιουμοριστική εξέλιξη. Πρόσεξε μόνο να μην το παρακάνεις, διότι η απόσταση από το ενδιαφέρον μέχρι την αδιακρισία διανύεται πάρα πολύ εύκολα.

7. Αποτίναξε το fashion icon από πάνω σου
Η fashionista μέσα σου, ξέρω, διαμαρτύρεται εντόνως, όμως τώρα πρέπει να επιλέξεις ό,τι πιο safe κυκλοφορεί εκεί έξω. Περισσότερο για να εστιάσουν σε αυτά που λες και όχι σε αυτά που φοράς.

8. Μην πας με άδεια χέρια
Θα το έκανες στους δικούς σου; Ακόμα κι αν η απάντηση είναι ναι, ως καλεσμένος οφείλεις να δείξεις καλή διαγωγή και κυρίως να δείξεις πως έχεις διάθεση να προσφέρεις κάτι με τη σειρά σου στους οικοδεσπότες.

9. Μην το παρακάνεις με το ποτό
Δε λέμε να μην αγγίξεις αλκοόλ, απλώς δε χρειάζεται να πιεις ολόκληρο το μπουκάλι κρασί. Δεν θες να μη μπορείς να ελέγξεις το στόμα και τις αντιδράσεις σου.

10. Κοινωνικοποιήσου
Αυτό σημαίνει βοήθησε να στρωθεί το τραπέζι, προθυμοποιήσου (αν το έχεις) να κόψεις τη σαλάτα, να σερβίρεις όποιον δυσκολεύεται και ούτω καθεξής. Είσαι καλεσμένη και πέρα από την παράμετρο της ευγένειας, την καλή εντύπωση θα την έχεις στο τσεπάκι σου.

Αν ακολουθήσεις τα παραπάνω κατά γράμμα και τίποτα δεν πάει καλά, τουλάχιστον δε θα μπορείς να κατηγορήσεις τον εαυτό σου πως δεν έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες. Τόσο απλά. Good luck!

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below