Σας έχει τύχει να φιλήσετε κάποιον που θέλατε πολύ αλλά να νιώσετε, αυτομάτως, ότι αυτός ο άντρας δεν είναι για εσάς; Η ερωτική έλξη που νιώθουμε για κάποιον πηγάζει (και) από παράγοντες κυριολεκτικά θεμελιώδεις όπως το μικροβίωμα ενός ανθρώπου, δηλαδή τον πληθυσμό των ωφέλιμων μικροβίων που ζει στο σώμα του και ο οποίος είναι διαφορετικός στον καθένα μας.

Σύμφωνα με μελέτες λοιπόν ένας σχεδόν ενστικτώδης τρόπος για να καταλάβουμε αν κάποιος μάς αρέσει είναι να μας ελκύει η μυρωδιά του, η οποία καθορίζεται και από το μικροβίωμά του. Αν ταιριάζουν, δηλαδή, τα χνώτα μας. Αν λοιπόν είστε (ακόμα) single, μήπως δεν «φταίτε» εσείς αλλά τα μικρόβια που ζουν στο σώμα σας; Ας δούμε τι είπε ο μικροβιολόγος Jason Tetro στο Yourtango.com:

1. Τα μικρόβια επηρεάζουν μόνο την όσφρηση ή και άλλες αισθήσεις μας;

Το πρώτο ερέθισμα είναι η μυρωδιά, αλλά επηρεάζουν και τη γεύση – για παράδειγμα, η ουμάμι παράγεται κατά κύριο λόγο από βακτήρια όπως ο λακτοβάκιλλος.

2. Μπορούμε να αλλάξουμε το μικροβίωμά μας; Και αν ναι, πώς;

Το μικροβίωμά μας διαμορφώνεται ανάλογα με παράγοντες όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής. Η λήψη αντιβιοτικών επίσης το αλλάζει, αν και όχι προς το καλύτερο. Τα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση όχι μόνο του μικροβιώματος αλλά συνολικά της υγείας μας.

3. Είναι αλήθεια ότι το φιλί με κάποιον με συγκεκριμένο μικροβίωμα μπορεί ακόμα και να μας αρρωστήσει;

Αυτό ισχύει σε πολλές περιπτώσεις, δεδομένου ότι με κάθε βαθύ φιλί, μεταφέρονται από τον ένα στον άλλον περίπου 80 εκατομμύρια βακτήρια. Υπάρχουν περιπτώσεις να είμαστε ακόμα και αλλεργικοί σε αυτά, οπότε αντί για χαρά και απόλαυση μπορεί να αισθανθούμε αμηχανία, ακόμα και αποστροφή.

5. Μπορεί να ερωτευτούμε κάποιον αλλά να χάσουμε το ενδιαφέρον μας με την πάροδο των χρόνων αν αλλάξει το μικροβίωμά μας;

Φυσικά, εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του καθενός μας, για παράδειγμα από τη διατροφή, την άσκηση και την προσωπική υγιεινή, που όλα τους επηρεάζουν το μικροβίωμά μας.

6. Υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι δεν ταιριάζουν τα μικροβιώματά μας, πέρα από την απωθητική οσμή ή την απέχθεια για το φιλί;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεταφορά βλαβερών μικροβίων από τον έναν στον άλλο μπορεί να έχει ακόμα και μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως πρόσληψη βάρους, κατάθλιψη και, πιθανόν, εμφάνιση αλλεργιών, αν και οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

7. Συμβαίνει συχνά να συναντάμε κάποιον με τον οποίο είμαστε ασύμβατοι, από άποψη μικροβιώματος;

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο, για την ακρίβεια, καθώς ο καθένας μας έχει ένα μοναδικό μικροβίωμα και δεν είναι εύκολο να βρούμε κάποιον με τον οποίο ταιριάζουμε σε αυτό το επίπεδο.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below