Κανόνες στις ερωτικές σχέσεις δεν υπάρχουν – εκτός από έναν βασικό που πρέπει να διέπει κάθε σχέση: σεβασμός. Ωστόσο, όσο ιδιαίτερη ή διαφορετική κι αν θεωρούμε τη σχέση μας υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που την επιβαρύνουν και τελικά την οδηγούν στον χωρισμό.

Αν αναρωτιέστε ποιοι μπορεί να είναι αυτοί και γιατί βιώσατε μία ακόμη «αποτυχημένη» σχέση, το Instagram προφίλ __psychologysays__ της ψυχολόγου Αγγελικής Τσαρδούλια, εξηγεί με απλά λόγια τι συμβαίνει και εστιάζει κυρίως στα τραύματα που έχουμε από παλαιότερες σχέσεις – όχι απαραίτητα ερωτικές.

Γιατί κάνετε σχέσεις που δεν διαρκούν ή δεν είναι ιδανικές;

Μεγαλώσατε σε ένα τοξικό περιβάλλον

«Φοβόσασταν να μιλήσετε για όσα σας απασχολούσαν ακόμα και να εκφράσετε τη γνώμη σας στο οικογενειακό σας περιβάλλον, επειδή σας ασκούσαν κριτική ή θεωρούσαν την έκφραση των συναισθημάτων αδυναμία και ντροπή».

Δεν έχετε αποδεχθεί τον εαυτό σας

«Αγαπήστε πρώτα εσάς και στη συνέχεια θα καταφέρετε να δημιουργήσετε πιο μόνιμους και όμορφους δεσμούς. Μην περιμένετε κάτι να πάει καλά αν δεν έχετε αποδεχθεί τον εαυτό σας».

Προηγούμενες σχέσεις σάς άφησαν τραύματα

«Συνήθως η μία κακή σχέση φέρνει την άλλη, επειδή ακολουθείτε ένα μοτίβο συμπεριφορών, που δεν σας βοηθούν να εξελιχθείτε και τελικά αποδεικνύονται άσχημες. Θεωρείτε, όμως, υποσυνείδητα πως είναι οι σωστές ή τις έχετε ως πρότυπα».

via GIPHY

 

Έχετε δυσκολίες στην επικοινωνία

«Σε συνδυασμό με το πρώτο στοιχείο ή και ως συνέχειά του, δεν επικοινωνείτε σωστά τις ανάγκες σας. Μάλιστα, μπορεί να μην ανοίγεστε ποτέ για όσα σας απασχολούν ή σας πειράζουν με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται και να σας πνίγουν».

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη

«Αν δεν μπορείτε να δείξετε εμπιστοσύνη στον σύντροφό σας, μην ξεκινάτε τη σχέση μαζί του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζετε τον ίδιο σας τον εαυτό, αφού επιλέξατε και παραμένετε ένα άτομο ανάξιο πίστης. Και αυτό το κομμάτι έχει να κάνει έντονα με το πόσο καλά γνωρίζετε και αποδέχεστε τον εαυτό σας».

Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τα παραπάνω;

Σύμφωνα με την ειδικό ο χρόνος είναι ο γιατρός. «Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξουν τα παραπάνω μοτίβα συμπεριφοράς. Δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να ηρεμήσει και να σκεφτεί πολύ καλά το τι κάνει. Πολύ σημαντικό για να τα ξεπεράσετε είναι, επίσης, το να τα αναγνωρίσετε και να δεχτείτε πως υποκύπτεται σε αυτά».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below