Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι το πορνό κάνει κακό στη σεξουαλική υγεία – προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, επηρεάζει αρνητικά την εικόνα του σώματος και μειώνει τη σεξουαλική ικανοποίηση. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν τεκμήρια για την υποστήριξη αυτών των υποθέσεων, η επιστήμη δεν έχει πάρει κάποια θέση.

Στην πραγματικότητα, οι μελέτες έχουν αποδείξει το αντίθετο. Μια έρευνα του 2018 δεν εντόπισε κάποια σχέση μεταξύ της παρακολούθησης πορνό και τα προβλήματα των γυναικών με την εικόνα του σώματος ή τις σχέσεις τους, ενώ μια μελέτη του 2019 ισχυρίστηκε ότι η προτίμηση για πορνό – αντί για σεξ – δεν υπονομεύει τη σεξουαλική ικανοποίηση των ανδρών. Η έρευνα που διεξάχθηκε πέρυσι εντόπισε ανεπαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι το πορνό μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη εκσπερμάτωση και στυτική δυσλειτουργία.

Τώρα, μια νέα μελέτη “καταδικάζει” αυτές τις παρανοήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι το πορνό δεν επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ικανοποίηση ή την ψυχική ευεξία.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Sexual and Relationship Therapy, η μελέτη ρώτησε 252 ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες σχετικά με τη συχνότητα της διαδικτυακής τους πορνογραφικής χρήσης. Η έρευνα αξιολόγησε επίσης την ψυχική τους ευεξία, τη σεξουαλική και σωματική ικανοποίηση, καθώς και τη σεξιστική στάση απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες.

Χωρίς έκπληξη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 79% των ερωτηθέντων παρακολούθησαν πορνό τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ το 85% σε όλη τους τη ζωή. Η μελέτη δεν βρήκε σημαντική σχέση μεταξύ της χρήσης πορνό και της ψυχικής υγείας, της σεξουαλικής ικανοποίησης, της εικόνας του σώματος ή του σεξισμού.

Αν και το 80% των συμμετεχόντων πίστευαν ότι το σεξ που απεικονίζεται στο πορνό είναι είτε «μη ρεαλιστικό» είτε «σχετικώς μη ρεαλιστικό», οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτή η πεποίθηση είχε αντίκτυπο στη σχέση μεταξύ πορνό και οποιουδήποτε από τα παραπάνω αποτελέσματα.

«Η συνέχιση της κατανόησης του διαδικτυακού σεξουαλικού περιεχομένου [μέσω της έρευνας] μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πολιτιστικές συζητήσεις που εστιάζονται στη βλάβη και ενδεχομένως να συμβάλει στην υγιέστερη και πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή», κατέληξαν οι ερευνητές.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below