«Καμία γυναίκα δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν γίνει μητέρα», «Πρέπει να βρεις έναν σύντροφο, διαφορετικά δεν θα είσαι ευτυχισμένη στη ζωή σου», «Για πόσο καιρό ακόμα θα “ταλαιπωρείσαι” με τον έναν και με τον άλλο;»: Αυτές οι φράσεις-κλισέ ακούγονται όχι μόνο από εκπροσώπους των παλαιότερων γενεών, αλλά ακόμα και από νεότερους ανθρώπους, που υποτίθεται πως έχουν αποβάλει τα στερεότυπα του παρελθόντος. Το αποτέλεσμα είναι να γεμίζουν με άγχος και ενοχές ακόμα και μια γυναίκα που, διαφορετικά, θα ήταν ικανοποιημένη με το «single status» της.

Υπάρχει όμως μια ηλικιακή προθεσμία μέχρι την οποία «πρέπει» να έχουμε παντρευτεί και τεκνοποιήσει; Και, γενικώς, ο γάμος και τα παιδιά είναι μονόδρομος για την ευτυχία;

Ο γάμος βλάπτει σοβαρά τη γυναικεία υγεία

Η Wendy L. Patrick, J.D., Ph.D.,  σε νέο άρθρο της στην ιστοσελίδα εκλαϊκευμένης ψυχολογίας Psychology Today απαντάει ότι υπάρχουν, προφανώς, πολλές ευτυχισμένες παντρεμένες γυναίκες (και πολλοί ευτυχισμένοι παντρεμένοι άντρες). Τείνουμε όμως να παραβλέπουμε το γεγονός ότι υπάρχουν και πολλοί ευτυχισμένοι αδέσμευτοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου. Για την ακρίβεια ο Paul Dolan, ειδικός στις επιστήμες της συμπεριφοράς, πιστεύει ότι οι single γυναίκες χωρίς παιδιά είναι πιο ευτυχισμένες από όλους.

Ο γάμος ωφελεί περισσότερο την αντρική παρά τη γυναικεία ψυχική και σωματική υγεία, όπως προσθέτει ο Dolan. Οι παντρεμένοι άντρες υιοθετούν έναν λιγότερο επικίνδυνο, πιο υγιεινό τρόπο ζωής και γίνονται πιο αποδοτικοί στην εργασία τους. Οι παντρεμένες γυναίκες, από την άλλη, τουλάχιστον εκείνες της μέσης ηλικίας, κινδυνεύουν περισσότερο από ψυχικές και σωματικές διαταραχές σε σχέση με τις αδέσμευτες συνομήλικές τους.

Οι παντρεμένες γυναίκες, τουλάχιστον εκείνες της μέσης ηλικίας, κινδυνεύουν περισσότερο από ψυχικές και σωματικές διαταραχές σε σχέση με τις αδέσμευτες συνομήλικές τους.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ίσως επειδή, μεταξύ άλλων, όπως απαντά η καθηγήτρια Emily Grundy από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ, «έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε οικιακές εργασίες από τους άντρες ενώ παράλληλα κάνουν περισσότερη συναισθηματική εργασία – επομένως έχουν και το μαγείρεμα και τις δουλειές του νοικοκυριού και το συναισθηματικό φορτίο».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below