Σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή η Georgina Beyer, την πρώτη ανοιχτά trans βουλευτή του κόσμου. Πρώην σεξεργάτρια, ηθοποιός και drag queen, εξελέγη βουλευτής της Νέας Ζηλανδίας το 1999, έπειτα από πολυετή θητεία ως δήμαρχος στο Κάρτερτον, μια αγροτική πόλη της χώρας. Διετέλεσε βουλευτής έως το 2007.

Φίλοι της ανακοίνωσαν «με βαριά καρδιά» μέσω Facebook ότι η 65χρονη άφησε την τελευταία της πνοή σε κέντρο περίθαλψης στο Ουέλινγκτον. Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία θανάτου της, αλλά στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, έπειτα από τέσσερα χρόνια κατά τα οποία υποβάλλονταν καθημερινά σε αιμοκάθαρση.

«Κοντά στην Georgi υπήρχαν αδιάκοπα την τελευταία εβδομάδα οι πιο κοντινοί και αγαπημένοι της άνθρωποι. Αποδέχθηκε αυτό που συνέβαινε, έκανε αστεία και είχε μια λάμψη στο βλέμμα μέχρι την τελευταία στιγμή», έγραψε ο φίλος της πρώην βουλευτού, Scotty Kennedy.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη We Exist (@weexist.ttc)

Η Georgina Beyer, γεννήθηκε στο Ουέλινγκτον αλλά μετακόμισε στην Αυστραλία στα πρώτα ενήλικα χρόνια της. Αφού επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία, άρχισε να ενδιαφέρεται για την πολιτική και το 1995 κέρδισε τη δημαρχία στο Κάρτερτον, μια πόλη 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ουέλινγκτον που αποτελούσε αγροτικό κέντρο.

Η ίδια η Georgina Beyer είχε παραδεχθεί πως υπέφερε πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής της. Είχε ισχυριστεί ότι κακοποιήθηκε και βιάστηκε κατά συρροήν στη διάρκεια της θητείας της ως εργάτρια του σεξ στο Σίδνεϊ. «Έπρεπε να το αντέξω αυτό το πράγμα και είτε σε σκοτώνει, είτε όχι. Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατή», είχε δηλώσει.

Στην πιο πρόφατη επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Νέα Ζηλανδία το 2002 – Photo by Ross Land/Getty Images

Εξελέγη στο κοινοβούλιο με το Εργατικό Κόμμα επί κυβερνήσεως της Helen Clark. Ως βουλευτής, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αποποινικοποίηση της πορνείας, καθώς πιστώνεται την αλλαγή μιας χούφτας ψήφων στο νομοσχέδιο που πέρασε με 60 ψήφους έναντι 59. Το 2020 η transgender ακτιβίστρια τιμήθηκε με παράσημο για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενώ ήταν γνωστή για τη δουλειά που είχε κάνει προκειμένου να να νομιμοποιηθούν τα σύμφωνα συμβίωσης και οι γάμοι ζευγαριών του ίδιου φύλου.

Στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας το 2004 – Photo by Ross Setford/Getty Images

Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Helen Clark, δήλωσε: «Επέδειξε τεράστιο θάρρος μπαίνοντας στη δημόσια ζωή και το κοινό ζεστάθηκε με την ειλικρίνειά της. Η εκλογή της λέει πολλά τόσο για τις προσωπικές ικανότητες και την αφοσίωση της Georgina στην κοινωνική υπηρεσία όσο και για την προθυμία της περιφέρειας να την αποδεχτεί με βάση την αξία της χωρίς διακρίσεις».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below