Η έκθεση με τίτλο “Ξύπνησα με ένα μαρμάρινο κεφάλι στα χέρια” θα ενεργοποιήσει ένα νεοκλασικό κτίριο στο γραφικό χωριό της Αγίας Παρασκευής ως ένα σύγχρονο δωμάτιο θαυμάτων (wunderkammer) με νέες αναθέσεις ειδικά για το οίκημα. Ο τίτλος της έκθεσης, που θα διαρκέσει από τις 9 Αυγούστου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2019, είναι εμπνευσμένος από τον πρώτο αντίστοιχο στίχο του ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη: «Μέμνησο λουτρών οις ενοσφίσθης».

Ξένια Κογχυλάκη, JunkDance, 2019, Courtesy the artist

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Joan Jonas, Ηλίας Παπαηλιάκης, Virginia Russolo, Bas Jan Ader, Guendalina Cerruti, Χρήστος Δεληδήμος, Anna Franceschini, Louis De Belle, Jonathas de Andrade, Ørjan Amundsen, Ευγενία Βερελή, Petter Solberg, Άδωνης Αρχοντίδης, Sarah Cockings και Harriet Fleuriot, ενώ στο πρόγραμμα χορού θα δούμε νέες χορογραφίες των Julie Rasmussen και Ξένιας Κογχυλάκη. Όπως κάθε καλοκαίρι, την έκθεση συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και ένας δίγλωσσος κατάλογος. Το σπίτι στην Αγία Παρασκευή Λέσβου που θα μεταμορφωθεί για ένα μήνα σε wunderkammer ανήκει στην Βασιλεία Ταφύλια.

Jonathas de Andrade, O Peixe, 2016, Courtesy Galeria Vermelho

Η K-Gold Temporary Gallery είναι μία μη κερδοσκοπική νομαδική πλατφόρμα για τη σύγχρονη τέχνη που δημιουργήθηκε το 2014 στη Λέσβο από τον Νικόλα Βαμβουκλή, απόφοιτο Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Νικόλας Βαμβουκλής είναι επιμελητής της Gallerie delle Prigioni και της Συλλογής Τέχνης του Luciano Benetton καθώς και μέλος της επιμελητικής ομάδας της Mediterranea Biennale του 2020 στον Σαν Μαρίνο, ενώ το 2017 έλαβε το βραβείο Σύγχρονης Τέχνης του Fondazione Francesco Fabbri.

Η K-Gold Temporary Gallery επικεντρώνεται σε μία προσέγγιση της καλλιτεχνικής παραγωγής σε συνεργασία με το ντόπιο στοιχείο, αλλά και πέρα από αυτό, ενεργοποιώντας εναλλακτικούς χώρους και προσφέροντας στους καλλιτέχνες και στους επιμελητές την ευκαιρία να επεκτείνουν την έρευνά τους και να αναλάβουν αναθέσεις για τη δημιουργία εκθέσεων, πολιτιστικών συναλλαγών, workshops, εκπαιδευτικών και άλλων καλλιτεχνικών προγραμμάτων που δημιουργούν δυνατούς δεσμούς σε μία κοινότητα. Πέρα από τις δραστηριότητές της στη Λέσβο η K-Gold Temporary Gallery συνεργάζεται με πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below