Εχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που η Benedetta Brachetti Peretti ίδρυσε την B.B. Oggetti d’ Arte στη Ρώμη το 2007. Εκτοτε οι δημιουργίες της ταξίδεψαν σε γκαλερί και μεγάλες εκθέσεις σε μητροπόλεις όπως το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι. Γόνος μιας οικογένειας που αφήνει εδώ και τρεις γενιές το οικονομικό και καλλιτεχνικό της αποτύπωμα στην κοινωνική ζωή της Ιταλίας, η Μπενεντέτα  Μπρανκέτι Περέτι γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Ρώμη. Στη συνέχεια αποφάσισε να πάρει μαθήματα τέχνης και ρίχτηκε με πάθος στην τελειοποίηση διαφόρων τεχνικών για να δουλέψεις το γυαλί ή το ξύλο. Της αρέσει να μετακινείται διαρκώς και τα ταξίδια είναι το μεγάλο της πάθος, αφού έτσι συγκεντρώνει αντικείμενα από διάφορες χώρες του κόσμου που την εμπνέουν να δημιουργήσει.

Στην έκθεση που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στη VST Gallery στην Αθήνα, η Μπρανκέτι Περέτι δίνει τον τίτλο «Secret Echoes» γιατί μέσα από αυτήν ανακαλεί τις πιο ιδιωτικές της αναμνήσεις. «Αναμνήσεις από ταξίδια και τόπους όπου έζησα, όπως η Βραζιλία, όπου όχι μόνο πέρασα σχεδόν 6 χρόνια από τη ζωή μου, αλλά εκεί γεννήθηκε και το πάθος μου για τα λουλούδια, τα φυτά, τη φύση, δηλαδή όλα αυτά τα στοιχεία που επανέρχονται στα σχέδια και στα έργα μου». Η οικογένειά της φρόντισε μεγαλώνοντας να είναι περιτριγυρισμένη από ομορφιά. Oπως επισημαίνει και η ίδια, μεγάλη επιρροή άσκησε στην εξέλιξή της η θεία της, Ελσα Περέτι, διάσημο μοντέλο, party girl και φίλη του Halston και σχεδιάστρια κοσμημάτων, που συνεργάστηκε μεταξύ άλλων και με το Τiffany’s.  «Η θεία Ελσα είναι σίγουρα μια γυναίκα που θαυμάζω για το ταλέντο της και θα είναι πάντα για μένα ένα πρότυπο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα κυριολεκτικά περικυκλωμένη από τέχνη, με πίνακες και αντίκες παντού γύρω μου. Από αυτά εμπνεύστηκα για τις δικές μου δημιουργίες. Αγαπώ την κλασική τέχνη και τις καθαρές γραμμές».

Αγαπάτε ιδιαίτερα το γυαλί ως πρώτη ύλη.
«Το φως, ο τρόπος που διαχέεται μέσα από τη διαφάνεια του γυαλιού, το βάρος του και ο τρισδιάστατος χαρακτήρας του το καθιστούν μοναδικό εργαλείο για έναν σχεδιαστή. Ωστόσο, το πάθος μου γι’ αυτό που κάνω καλλιεργείται και από την αδιάκοπη έρευνα που με οδηγεί να ακολουθώ και νέους δρόμους στις αναζητήσεις μου. Για παράδειγμα, σε αυτή τη φάση διάλεξα να αφοσιωθώ στη διακόσμηση και τα έπιπλα, όπως τα καινούρια τραπεζάκια του καφέ που σχεδίασα έχοντας στο μυαλό μου αντίκες από βελούδο και μετάξι ή φρέσκο σε τοίχους».

Τα ταξίδια σας έχουν σίγουρα επηρεάσει τη δουλειά σας.
«Εχω ταξιδέψει πάρα πολύ και όλα αυτά τα ταξίδια μού έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω διαφορετικές αρχιτεκτονικές. Ειδικά στην Ανατολή επηρεάστηκα από τα διακοσμητικά μοτίβα σαν αυτά που μπορεί να δει κανείς σε παλιά παλάτια μαχαραγιάδων. Πολλές πόλεις με γεμίζουν ιδέες. Καθώς τις ξαναεπισκέπτομαι, τις ερμηνεύω διαφορετικά. Κιέτσι προκύπτουν φωτογραφίες γεμάτες φως, όπως για παράδειγμα το παιχνίδι που κάνει το φως στα τζάμια που καλύπτουν τους ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη. Αυτό έκανα με μια συλλογή από φωτογραφίες και τα σκίτσα από χαρακτηριστικά κτίρια σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις: Λισαβόνα, Νέα Υόρκη, Βερολίνο και Βιέννη».

Στα αντικείμενα που σχεδιάσατε πρόσφατα επιλέξατε την τεχνική της χαρακτικής σε γυαλί. Τι θέλατε να πετύχετε;
«Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεις το γυαλί, βγάζεις στην επιφάνεια το χαρακτήρα του χωρίς να το αλλοιώνεις, ίσα-ίσα που δημιουργούνται στην επιφάνειά του φωτοσκιάσεις, νερά και ένα είδος προοπτικής που κάνει τα αντικείμενα μοναδικά».

Σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού σας τοποθετείτε συνήθως ένα αντικείμενο-πρωταγωνιστή, όπως ένα έργο τέχνης μεγάλης ομορφιάς ή αξίας;
«Το τοποθετώ στο γραφείο μου με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορώ να το θαυμάσω σε διάφορες στιγμές της ημέρας».

Ποιο είδος σχέσης ανιχνεύετε ανάμεσα στην τέχνη και τη μνήμη;
«Η τέχνη είναι μνήμη. Θέλω να δημιουργώ μοναδικά αντικείμενα, πολύτιμα, που δεν θα χάσουν την ομορφιά και τη σημασία τους στο πέρασμα του χρόνου. Είναι όμορφο να τα κοιτάς και να ευχαριστιέσαι την ομορφιά τους. Το 2016 δημιούργησα μία συλλογή από βάζα που είχαν πάνω τους χαραγμένα λουλούδια. Κάθε λουλούδι έχει ανάγκη το κατάλληλο βάζο, γι’ αυτό το λόγο εξέδωσα κι ένα βιβλιαράκι με τίτλο «Η μυστική διάλεκτος των λουλουδιών. Για παράδειγμα, ο κάκτος συμβολίζει τον παθιασμένο έρωτα, το αγιόκλημα εκφράζει αφοσίωση, η καμέλια ότι το πεπρωμένο είναι στα χέρια σου. Προς αποφυγή, αντιθέτως, είναι η ορτανσία, σύμβολο απομάκρυνσης ή η παιώνια, που είναι ένδειξη οργής».

Ποιος είναι ο δικός σας ορισμός της ομορφιάς;
«Καθετί που με συγκινεί».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below