Τα εμβληματικά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων, και συγκεκριμένα η πρόσοψή τους, είναι δημιουργία της διεθνούς φήμης Ελληνίδας σχεδιάστριας Έλενας Βότση. Η ανάθεση είχε γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα, το 2004, αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να κρατήσει την ίδια μορφή για όσες διοργανώσεις θα ακολουθούσαν.

Μάλιστα τα μετάλλια που θα απονεμηθούν στο Τόκιο έχουν οικολογικό χαρακτήρα. Όπως γράφει η designer στο λογαριασμό της στο Instagram, στη λεζάντα ενός σχετικού βίντεο που ανέβασε: «Κατασκευάστηκαν από την ανακύκλωση 6,2 εκατ. παλιών κινητών που δώρισε το ιαπωνικό κοινό στο πλαίσιο εκστρατείας που πραγματοποίησε η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων. Με αφετηρία τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και για όλους τους μελλοντικούς Αγώνες, την μπροστινή όψη των Ολυμπιακών Μεταλλίων κοσμεί η θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα, σχέδιο το οποίο δημιούργησε η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Έλενα Βότση.

»Το σχέδιο της πίσω πλευράς επιλέχτηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 400 προτάσεις έπειτα από εθνικό διαγωνισμό ανοιχτό τόσο για επαγγελματίες σχεδιαστές όσο και για φοιτητές. Δημιουργός του είναι ο Τζουνίτσι Καουανίσι από την Όσακα, διευθυντής της Japan Sign Design».

Σε συνέντευξή της στο greecejapan.com η Ελληνίδα δημιουργός εξήγησε πώς βρέθηκε να υπογράφει τα ολυμπιακά μετάλλια:

«Όλα ξεκίνησαν όταν το 2003 δέχτηκα πρόκληση να συμμετέχω στο διεθνή διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό των ολυμπιακών μεταλλίων. Μια πρόταση που μου προκάλεσε δέος, άγχος, αλλά και τιμή στην ιδέα και μόνο να συμμετέχω σε κάτι τόσο μεγάλο. Μετά από αλλεπάλληλα ραντεβού που είχε η ολυμπιακή επιτροπή με τους “φιναλίστ”, μου ανακοινώθηκε ότι τελικά θα ήταν το δικό μου σχέδιο που θα κοσμεί τα ολυμπιακά μετάλλια των αγώνων της χώρας μου.

»Η ακόμα πιο σπουδαία όμως είδηση και τεράστια τιμή ήταν όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να κρατήσει το σχέδιό μου, αυτό της μπροστινής πλευράς με τη Νίκη και το Καλλιμάρμαρο, για όλους τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

»Την ίδια ημέρα που μου ανακοινώθηκε το μεγάλο αυτό γεγονός έμαθα ότι ήμουν έγκυος και στον γιο μου Νικόλα. Ίσως η πιο χαρούμενη ημέρα της ζωής μου…

«Την ίδια ημέρα που μου ανακοινώθηκε το μεγάλο αυτό γεγονός έμαθα ότι ήμουν έγκυος και στον γιο μου Νικόλα. Ίσως η πιο χαρούμενη ημέρα της ζωής μου…»

»Νιώθω λοιπόν μεγάλη συγκίνηση να βλέπω το σχέδιο μου να κοσμεί την πρόσοψη των ολυμπιακών μεταλλίων και μεγάλη περηφάνια για τον κάθε σπουδαίο αθλητή που ανεβαίνει στο βάθρο κρατώντας ένα δικό μου δημιούργημα. Και είναι μεγάλη η στιγμή τώρα, που το ελληνικό στοιχείο παντρεύεται με τον ανεξάντλητο και θαυμαστό ιαπωνικό πολιτισμό, δημιουργώντας στο Τόκιο για το 2020 [σ.σ.: είχε δώσει τη συνέντευξη πριν από την αναβολή των αγώνων λόγω της πανδημίας] μία ακόμα παγκόσμια γέφυρα που στόχο έχει να περάσει το μήνυμα της φιλίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα που περισσότερο από ποτέ, αυτός ο κόσμος έχει απόλυτη ανάγκη σήμερα».

Δες τις νέες αναρτήσεις της Έλενας Βότση:

@elenavotsi

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below