Από τον Θανάση Διαμαντόπουλο
H ίδια είναι αρκετά σεμνή για να μη δεχτεί τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, αλλά δεν παύει να είναι η δημιουργός του brand που φέρει με λατινικούς χαρακτήρες το όνομα της, παντρεύοντας την ελληνοκυπριακή κουλτούρα με τον κόσμο. Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της, πάνω στα Οικονομικά συνειδητοποίησε το πραγματικό της πάθος για τη μόδα. Η μάρκα της είναι εμπνευσμένη από την αγάπη για τα καλύτερα πράγματα στη ζωή -όχι απαραίτητα για τα υλικά αγαθά– καθώς και για την λεπτομέρεια. Το 2015, η εισαγωγή της συλλογής της με πλεκτά κασκόλ Φθινόπωρο/Χειμώνας 2015-16 ήταν η αρχή μιας νέας ιδέας στα σχέδια της Μαρίας Αριστείδου. Η μαγεία του πλεκτού της δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσει και να εξερευνήσει διάφορα πλεκτά μοτίβα με πολυτελείς κλωστές και τεχνικές. Επιπλέον, η δεξιοτεχνία των περίτεχνων κεντημάτων στο χέρι προσθέτει στην πολυτέλεια τη μοναδικότητα των υφασμάτων της Μαρίας Αριστείδου για το βραδινό και ημερήσιο couture ντύσιμό της.
Θα ήταν υπερβολικό να σε αποκαλέσουμε την “Ελληνοκύπρια βασίλισσα του knit couture“;
Μόνο που το αναφέρατε έχω κοκκινίσει! Σε κάθε περίπτωση θέλω η αγάπη και το πάθος που έχω για τη κάθε knit δημιουργία μου που σχεδιάζω να αποτυπώνονται στα συναισθήματα των ανθρώπων που επιλέγουν να τα αποκτήσουν και να νιώθουν αυτή τη μοναδικότητα.
Ποιο είναι το ανταγωνιστικό στοιχείο του πλεκτού ρούχου σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά;
Θα έλεγα ότι το ανταγωνιστικό στοιχείο έχει να κάνει με το perception που έχει ο περισσότερος κόσμος για το πλεκτό γενικά. Είναι άπειρες οι στιγμές που μπορεί να εξήγησα ότι το “πλεκτό” δεν σημαίνει μόνο ένα χοντρό πουλόβερ αλλά μπορεί να σχεδιαστεί και να παραχθεί “πλεκτό” ύφασμα διαφάνεια, καλοκαιρινό, κεντημένο, με διάφορα patterns για όλες τις εποχές Πλεκτό ύφασμα για μαγιό, για βραδινά φορέματα, νυφικά, χειμερινά κ.λ.π. Οπότε εδώ μιλάμε για τη καινοτομία που προκύπτει όχι μόνο από την πρώτη ύλη αλλά σίγουρα από το σχεδιασμό και τη παραγωγή της κάθε δημιουργίας μου.
Από που εμπνεύστηκες και ονόμασες την καινούργια σου συλλογή “The World Topography“;
Η πιο δύσκολη ερώτηση που αντιμετωπίζω σε κάθε συνέντευξη είναι αυτή. Και ο λόγος είναι ότι η έμπνευση μου σε κάθε συλλογή προέρχεται εντελώς από το Research and Development των υφασμάτων. Μπορεί να υπάρχουν κατά νου εικόνες, διάφορα ερεθίσματα που να μου δίνουν το αρχικό ξεκίνημα στο να σχεδιάσω τη συλλογή, αλλά συνήθως όλα ανατρέπονται όταν δημιουργείται το ύφασμα μου. Ακόμα και σε αυτό μπορεί να υπάρξουν αλλαγές κατά την δημιουργία του λόγω διάφορων παραγόντων που στο τέλος να οδηγεί την αρχική έμπνευση. Η συγκεκριμένη συλλογή ήταν εμπνευσμένη από το pattern που διαμορφωνόταν στο ύφασμα. Στα δικά μου μάτια πεδιάδες και ποτάμια διαμορφωνόταν στο καινούργιο ύφασμα σαν μία χαρτογράφηση ενός τοπίου. Μία απεικόνιση τοπίου εμπνευσμένο από διάφορα ταξίδια μου και εξορμήσεις μου στη Κύπρο. Η συλλογή θα ονομαζόταν “Topography”αλλά δυστυχώς μας πρόλαβε η εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία. Ένιωθα πολύ άσχημα να ετοιμάζω συλλογή ενώ κόσμος πεθαίνει που σκεφτόμουνα να μην παρουσιάσω digital στη εβδομάδα μόδας του Παρισιού (Prêt–à-Porter).. Μιλώντας με την ομάδα μου που συμπεριλαμβάνει και Κύπριους – Ουκρανούς αποφασίσαμε να την τελειώσουμε και να παρουσιαστεί. Γι‘ αυτό, η συλλογή μετονομάστηκε σε “The World Topography“ αφιερωμένη στην Ουκρανία και στον άμαχο κόσμο που τόσο βάναυσα πεθαίνει.

Που σε οδηγεί δημιουργικά η εξέλιξη μέσα από τις συλλογές σου;
Το να θέλω να μαθαίνω καινούργιες τεχνικές ή ερεθίσματα που θα με βοηθήσουν να εξελίξω τις δημιουργίες μου. Στις τελευταίες μου συλλογές έχω συμπεριλάβει και τα ανδρικά ρούχα όπως και τα accessories όπου θα ήθελα επίσης να προχωρήσουν οι συλλογές αυτές. Ένα κομμάτι της δουλειάς μου όμως που αγαπώ πολύ είναι το “Patchwork Limited Collection“.
Βλέποντας πόσο έχουμε ανάγκη το περιβάλλον, προσπαθώ μέσω της δουλειάς μου να βοηθήσω έστω και λίγο. Όταν μια συλλογή είναι στο στάδιο της κοπής, τίποτα δεν πάει χαμένο. Με την ομάδα μου ξανά χρησιμοποιούμε τα extra υφάσματα που μένουν από τα δείγματα και ξαναδημιουργούμε καινούργια μοναδικά υφάσματα με την τεχνική της patchwork για ρούχα, accessories και homeware. Για εμένα η όλη αυτή διαδικασία είναι εμπνευσμένη τόσο σε επίπεδο νέων δημιουργιών αλλά και ότι ως brand συνεισφέρω για το ίδιο το περιβάλλον.
Ποιο είναι το σημερινό σου αποτύπωμα στον κόσμο της πολυτέλειας;
Κάθε δημιουργία μου είναι μοναδική, όπως είναι και ο κάθε άνθρωπος άλλωστε, που με την προσωπική του αισθητική και γούστο επιλέγει να έχει στη γκαρνταρόμπα του κάτι μοναδικό, κάτι που θα του δώσει την αίσθηση της πολυτέλειας. Η παραγωγή των υφασμάτων ιδίως σε συλλογές couture δεν είναι mass production. Υπάρχει μοναδικότητα με υψηλή ποιότητα παραγωγής.

Υπάρχουν δημιουργικές επιρροές από την ελληνοκυπριακή καταγωγή σου στη δουλειά σου;
Σίγουρα υπάρχουν. Η καταγωγή μου έχει μια πλούσια παρακαταθήκη ιστορίας που πολλές φορές επιρροές και ερεθίσματα επηρεάζουν τη δουλειά μου, είτε είναι στα υφάσματα, χρωματισμούς, ή σχεδίαση. Ότι δημιουργώ έχει μέσα του μοναδικά συναισθήματα από πολλές προσλαμβάνουσες και αυτές το κάνουν και τόσο μοναδικό.
Είναι το που βρίσκεσαι εμπόδιο στην εξέλιξη σου στον κόσμο της μόδας;
Είμαι σίγουρη πως όχι, διότι με τα σημερινά δεδομένα που το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η εξέλιξη στην παγκόσμια αγορά μπορείς να φτάσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου και να έχεις μία εμπορική ανταπόκριση. Έτσι και στο κόσμο της μόδας. Σίγουρα όμως ένα μέρος της δουλειάς έχει να κάνει και με την επαφή με τους πελάτες. Η δια ζώσης επαφή με τον πελάτη δημιουργεί μοναδικά συναισθήματα! Είναι πολλές οι ιστορίες φιλίας που άρχισαν από μια αγορά ρούχου μου ή παρουσίασης της δουλειάς μου.

Από τις σπουδές στα Οικονομικά βρέθηκες να σχεδιάζεις. Θέλεις να μας μιλήσεις για αυτό το ταξίδι σου;
Από τα 15 μου σχεδίαζα αλλά χωρίς καμία καθοδήγηση προς το αντικείμενο αυτό. Οι επιρροές αλλά και θαυμασμός μου τότε ήταν από τη καθημερινότητα μου, βλέποντας ένα στιλάτο παππού και μια μαμά που διάβαζε το περιοδικό “Γυναίκα” και που τότε είχε μοδίστρα όπου και ερχόταν κάποια Σάββατα και έραβε τα συνολάκια της. Στις σπουδές μου στο Καναδά (οικονομικά) η επαφή μου με τη μόδα ήταν τα άπειρα περιοδικά μόδας που αγόραζα για πρώτη φορά όπως Vogue, Elle, Harper‘s Bazaar, GQ και τα sketches που διακοσμούσαν τους τοίχους του δωματίου μου. Η πρώτη δημιουργία έγινε για μια πολύ καλή μου φίλη στο Μοντρεάλ και μετά ακολούθησαν κοστούμια χορού για μια φίλη μου χορεύτρια. σε ένα από τα καλύτερα clubs του Τορόντο. Μετά επιστρέφοντας στη Κύπρο ακολούθησε η συμμετοχή μου σε διαγωνισμό του Βιομηχανικού επιμελητηρίου Κύπρου κερδίζοντας την 2η θέση (ως η μόνη αυτοδίδακτη) και η αρχή να σχεδιάζω ανδρικό και γυναικείο ένδυμα. Ακολούθησε το Master στη Αγγλία και η δουλειά ως sales–stylist assistant στο Paul Costelloe. Με τη δεύτερη μου άφιξη στη Κύπρο μετά το μεταπτυχιακό άρχισε η πορεία μου στη Κύπρο κάνοντας συλλογές και bespoke παραγγελίες για πελάτες στο αντρικό και γυναικείο ρούχο με υφάσματα. Το 2015-16 ήταν η αρχή της περιέργειας και του ταξιδιού μου για το πως γίνεται το πλεκτό ύφασμα. Τα υπόλοιπα αποτυπώνονται στις εικόνες της δουλειάς μου.
Ποιες είναι οι αγαπημένες σου λεπτομέρειες σε ρούχα σχεδιαστών μόδας;
Οι πτυχώσεις και οι λεπτομέρειες σε διάφορα κοψίματα, ραφές, χρωματισμοί, κεντήματα.
Τα τελευταία χρόνια συμμετέχεις σε ντεφιλέ στο Παρίσι. Πως ήταν και πως εξελίχθηκε αυτή η εμπειρία;
Τα ντεφιλέ είναι μια εμπειρία από μόνη της. Είμαι τυχερή να συνεργάζομαι με τους ατζέντηδες μου Mephistopheles Productions στο Παρίσι από την αρχή της εξέλιξης μου στο πλεκτό. Με τα χρόνια εξελίσσεσαι και μαθαίνεις αλλά το σημαντικότερο είναι οι προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται με μοντέλα, δημοσιογράφους, φωτογράφους, μακιγιέρ και με άτομα που απλά αρχίζει μια φιλία και η στήριξη τους είναι πάντα γενναιόδωρη.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά;
Τα υλικά μου είναι οι κλωστές για να φτιαχτούν τα υφάσματα, σίγουρα, το wool, Lurex, silk viscose είναι από τις αγαπημένες μου αλλά και στο πιο τεχνικό – ραψίματος κομμάτι της δουλειάς μου είναι τα διαφορά τελειώματα που με βοηθούν στο να παρουσιάζω τα reversible ρούχα μου (δύο σε ένα).
Μετά την πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πως επηρεάζεται η δουλειά σου απ‘ όλα αυτά;
Σίγουρα όλοι οι τομείς στο κόσμο έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στη Ουκρανία. Οι τιμές στις κλωστές σε ένα μήνα έχουν πάει στα ύψη, τα μεταφορικά και ότι άλλο έχει να κάνει με το εμπόριο. Μακάρι να μην υπήρχε ο πόλεμος και πάντα βρίσκονται λύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή άρθρο περιοδικού που σημάδεψε τον τρόπο που σχεδιάζεις;
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα παρακολουθήσει εξειδικευμένα μαθήματα τέχνης εκτός από αυτά στο σχολείο ή μαθήματα γενικά στο σχέδιο μόδας. Θυμάμαι όταν σπούδαζα στο Καναδά και υπήρχε το irc και το myspace μιλούσα με άτομα της τέχνης, της φωτογραφίας και της μόδας. Από εκεί άρχισαν πολλά ερεθίσματα στο να μαθαίνω και να βλέπω πολλές τεχνικές, εικόνες που βοήθησαν στην εξέλιξη με τον τρόπο που σχεδιάζω αλλά και κάποια βιβλία πατρόν, περιοδικά μόδας δεκαετίας του 50 και 60 που μου δόθηκαν από την καθηγήτρια marketing όταν σπούδαζα στο Καναδά. Γενικά διαφορά βιβλία τέχνης και μόδας ανά τα χρόνια συνεχίζουν να βοηθούν την εξέλιξη αυτή.
Τι θα συμβούλευες κάποιον από τη νεότερη γενιά που τον ενδιαφέρει ο χώρος της μόδας;
Το πρώτο πράγμα που θα συμβούλευα τα νέα παιδιά είναι ότι ο χώρος της μόδας έχει παρά πολλούς τομείς, είναι απαιτητικός (όπως και σε πάρα πολλά άλλα επαγγέλματα), θέλει σθένος, επιμονή και πολύ υπομονή. Όλα τα κλαδιά στο χώρο της μόδας είναι ενδιαφέρον, σημαντικά και αλληλένδετα. Πολλές φορές με ρωτάνε πως νιώθεις όταν βγαίνεις στη πασαρέλα στο τέλος…η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ αμήχανη στιγμή για μένα. Για το 12-15 λεπτό που κρατά ένα ντεφιλέ από πίσω έχει ασταμάτητη δουλειά 6 μηνών και αυτή η περίοδος για εμένα είναι η σημαντικότερη και η πιο δημιουργική. Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές τα νέα παιδιά πηγαίνουν στις σχολές χωρίς καμία εμπειρία ή απλά πιστεύουν ότι μια συλλογή γίνεται ως δια μαγείας. Υπάρχουν τρόποι στο να αποκτηθεί η εμπειρία. Σχεδιάστε χωρίς να αγχώνεστε πόσο καλά είναι τα σχέδια σας. Η ιδέα μετράει στο χαρτί. Χωθείτε στα υφασματοπωλεία και ρωτήστε για τις ποιότητες, διαβάστε περιοδικά, βιβλία μόδας μάθετε την ιστορία της μόδας, ζητήστε από σχεδιαστές εθελοντικά να βοηθήσετε σε φωτογραφήσεις, defile. Παρακολουθήστε μοδίστρες και ράφτες, δοκιμάστε να ράψετε στη ραπτομηχανή της μαμάς ή της γιαγιάς σας. Πειραματιστείτε, φωτογραφίστε, φορέστε τις δημιουργίες σας ή τα styles που σας αρέσουν να κάνετε. Αυτά και αλλά πολλά είναι η αρχή της εμπειρίας και της πρώτης γεύσης στο χώρο της μόδας. Είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός χώρος, ακριβός, δύσκολος, μερικές φορές ή και πολλές φορές θέλεις τα παρατήσεις. αλλά αν πραγματικά το αγαπάς και το θέλεις, βρίσκεις τον τρόπο να προχωρήσεις και το παλεύεις.