Εάν ήδη κάνατε το τεστ για να βρείτε τι τύπο δέρματος έχετε και τα αποτελέσματα σας έδειξαν πως η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, είστε στο σωστό άρθρο. Το ξηρό δέρμα, όπως κάθε άλλος τύπος, έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες για να είναι και να δείχνει υγιής.

Η βασική διαφορά των πέντε τύπων έγκειται στην ποσότητα σμήγματος που παράγει το δέρμα. Η λιπαρή επιδερμίδα για παράδειγμα παράγει υπερβολική ποσότητα με αποτέλεσμα να γυαλίζει κοκ. Η ξηρή έχει το ακριβώς αντίθετο “πρόβλημα”: δεν παράγει επαρκή ποσότητα ελαίων.

Αν λοιπόν έχετε ξηρό δέρμα, μπορεί να το νιώθετε να τραβάει, να είναι τραχύ και κατά πάσα πιθανότητα δείχνει αρκετά θαμπό. Η έντονη ξηρότητα μπορεί ακόμα να προκαλέσει σκασίματα ή ξεφλούδισμα στο δέρμα, ενώ οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες είναι αρκετά εμφανείς.

Στατιστικά οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο ξηρό δέρμα από τους άνδρες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ενώ γίνεται πιο ξηρό καθώς μεγαλώνει. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως συχνά πολλοί μπερδεύουν την αφυδάτωση με το ξηρό δέρμα. Η αφυδάτωση, δηλαδή η έλλειψη νερού στον οργανισμό και κατ’ επέκταση στο δέρμα, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος που έχει.

Και ενώ η ξηρότητα και η αφυδάτωση είναι δύο διαφορετικά πράγματα, η έλλειψη ελαίου που υπάρχει στο ξηρό δέρμα το καθιστά λιγότερο ικανό να συγκρατεί νερό. Χωρίς επαρκή υγρασία, το φυσικό φράγμα υγρασίας του δέρματος δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά όσο χρειάζεται. Αυτό αφήνει το δέρμα ευάλωτο σε μια σειρά από ανησυχίες, από μικρούς ερεθισμούς έως ορατά σημάδια πρόωρης γήρανσης. Επομένως, το κλειδί για τη φροντίδα του ξηρού δέρματος είναι να αναζητήσετε προϊόντα που βοηθούν στη θρέψη και προστασία του φυσικού φραγμού υγρασίας του δέρματος.

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

Μια ρουτίνα περιποίησης για το ξηρό δέρμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ήπια, καταπραϋντικά και ενυδατικά συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση του προστατευτικού φραγμού υγρασίας του δέρματος, όπως τα κεραμίδια. Ακόμα, τα προϊόντα που αφαιρούν το σμήγμα και εκείνα που περιέχουν αλκοόλ και αρώματα θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως επίσης και τα υπερβολικά ζεστά ντους που μπορεί να επιδεινώσουν την ξηροδερμία.

Προτιμήστε να κάνετε καθαρισμό μόνο το βράδυ, για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ και τυχόν ρύπους από την επιδερμίδα σας και στη συνέχεια εφαρμόστε τα προϊόντα περιποίησης από το πιο λεπτόρρευστο προς το πιο παχύρρευστο. Στην πρωινή σας ρουτίνα, περάστε κατευθείαν στο στάδιο της ενυδάτωσης και της αντηλιακής προστασίας, ώστε να εξασφαλίσετε πως θα διατηρήσει την υγρασία του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Καθαρισμός για το ξηρό δέρμα

Κρεμώδης αφρός καθαρισμού, Crème-Mousse Confort Foaming Facial Cleanser, Lancôme

Αφρώδες γαλάκτωμα καθαρισμού, Total Clarity Purifying Milk Cleanse, Korres

Γαλάκτωμα καθαρισμού, Cleansing Milk with Purifying French Water Lily Micellar Milk for Face and Eyes, Dior

Αφρώδες καθαριστικό για το πρόσωπο χωρίς σαπούνι, Foaming Cream Milk, Embryolisse

Toner ενυδάτωσης,  Comforting Perfecting Toner, Lancaster

Ενυδάτωση προσώπου για το ξηρό δέρμα

Κρέμα προσώπου για εντατική ενυδάτωση, Aqualia Thermal Rich, Vichy

Πλούσια ενυδατική κρέμα προσώπου, Moisturizing Rich Cream, Frezyderm

Κρέμα προσώπου, Tolerance Hydra-10,  Avène

Ενυδατική κρέμα για πρόσωπο και σώμα, Moisturising Cream, CeraVe

Ενυδατικό γαλάκτωμα προσώπου και σώματος, Lipikar Lait, La Roche-Posay

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below