Παρουσιάστηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο κτίριο Πειραιώς 260, και ανάμεσα στις πιο κομψές παρουσίες της ημέρας ήταν εκείνη της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Η σκηνοθέτης επένδυσε για την περίσταση στο χρώμα που κολακεύει όλες τις γυναίκες, και τις μελαχρινές και τις ξανθές, ένα ζωηρό φούξια, το οποίο φόρεσε σε κοστούμι, σακάκι-παντελόνι. Την εμφάνισή της συμπλήρωσαν, διακριτικά, ένα λευκό T-shirt, λευκά παπούτσια και μια λεπτή, μαύρη ζώνη, επιβεβαιώνοντας ότι οι ουδέτερες αποχρώσεις συμπληρώνουν με ασφάλεια τα items σε έντονους τόνους.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην εισαγωγή της, για τη φετινή διοργάνωση:

«Όλοι σήμερα -Εμείς και οι Άλλοι- επικαλούμαστε την ελευθερία. Πόσο ελεύθερες και ελεύθεροι όμως είμαστε;

»Ελεύθεροι να στοχαστούμε, να πράξουμε, να επιλέξουμε τον τρόπο ζωής μας, να αγαπήσουμε όποιο πλάσμα αγαπάμε, να πούμε τη γνώμη μας χωρίς φόβο, να τοποθετηθούμε δημοσίως.

«Όλοι σήμερα -Εμείς και οι Άλλοι- επικαλούμαστε την ελευθερία. Πόσο ελεύθερες και ελεύθεροι όμως είμαστε; Ελεύθεροι να στοχαστούμε, να πράξουμε, να επιλέξουμε τον τρόπο ζωής μας, να αγαπήσουμε όποιο πλάσμα αγαπάμε, να πούμε τη γνώμη μας χωρίς φόβο, να τοποθετηθούμε δημοσίως».

»Και επιπλέον, είμαστε άραγε έτοιμες και έτοιμοι για την ελευθερία των άλλων και όχι μόνο τη δική μας; Για την ελευθερία των άλλων ομάδων, που δεν ταυτίζονται με το δικό μας εθνικό, φυλετικό, ταξικό, θρησκευτικό, σεξουαλικό “εμείς”;

»Είναι εφικτή η κοινωνική συνύπαρξη, αν η ελευθερία δεν βαδίζει χέρι-χέρι με το σεβασμό απέναντι στον άλλο αλλά και την ατομική υποχρέωση και ευθύνη;

»Αλλά και ειδικότερα στο πεδίο της Τέχνης

»Είμαστε ελεύθερες να συλλογιστούμε, να συλλάβουμε και να δώσουμε σάρκα στις ιδέες μας; Τι μας εμποδίζει; Πώς οι περιορισμοί κάθε είδους διαμορφώνουν τελικώς το αποτέλεσμα των πράξεών μας;

»Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη συγγραφή του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” και αφουγκραζόμενοι την αγωνία της εποχής μας, τέτοια ερωτήματα επίκαιρα και κρίσιμα, αλλά και απολύτως διαχρονικά, θελήσαμε να αναδειχτούν κατά προτεραιότητα.

»Ο υπότιτλος λοιπόν της φετινής μας διοργάνωσης είναι “Η Ελευθερία των Άλλων».

Δείτε τη νέα εμφάνιση της Κατερίνας Ευαγγελάτου:

NDP

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below