Η σουηδική κυβέρνηση σχεδιάζει να ποινικοποιήσει τα τεστ παρθενίας, τα οποία περιλαμβάνουν την επιβεβαίωση από γιατρό ότι μια γυναίκα δεν έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή, για να προστατεύσει τις γυναίκες και τα κορίτσια από τα εγκλήματα τιμής.
Τα εγκλήματα τιμής συχνά πραγματοποιούνται από μέλη της οικογένειας με στόχο τον σεβασμό της παράδοσης ή των ιδιαίτερων θρησκευτικών, πολιτιστικών ή εθιμικών απαιτήσεων μιας κοινότητας, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Το τεστ παρθενίας είναι μια μέθοδος, χωρίς επιστημονική υπόσταση, που ισχυρίζεται ότι προσδιορίζει αν μια γυναίκα είχε σεξουαλική επαφή εξετάζοντας αν ο παρθενικός υμένας είναι άθικτος- μερικές φορές, ο παρθενικός υμένας, αν έχει σπάσει, “αποκαθίσταται” χειρουργικά», αναφέρει το brusselstimes.com σε ρεπορτάζ του.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις αυτές είναι αβάσιμες και συνιστούν παραβίαση της σεξουαλικής ακεραιότητας. Το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ζητήσει την κατάργηση αυτού του είδους εξέτασης.
▶️ Proposed Swedish law will ban buying sexual content from sites like OnlyFans https://t.co/VJG8Vb9FGw pic.twitter.com/7QjCfrz6TE
— FRANCE 24 English (@France24_en) May 5, 2025
Η Σουηδία σκοπεύει να ποινικοποιήσει τόσο την έκδοση πιστοποιητικών όσο και τη διενέργεια των σχετικών επεμβάσεων, επιτρέποντας τη δίωξη των παραβατών, σύμφωνα με τη σουηδική κοινωνική υπηρεσία. Μέχρι στιγμής μόνο οι επαγγελματίες υγείας που διενεργούν αυτές τις «εξετάσεις» αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διώξεις.
«Αυτές οι προτάσεις στοχεύουν στο να καταστήσουν αυτές τις πράξεις αξιόποινες και να επιτρέψουν την καταδίκη των δραστών τους, κάτι που δεν ισχύει σήμερα», στη Σουηδία, ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία της Σουηδίας Socialstyrelsen στο AFP, σύμφωνα με ρεπορτάζ του www.barrons.com.
Κυβερνητική έκθεση αναφέρει ότι οι πρακτικές αυτές σπάνια καταγγέλλονται στη Σουηδία, αν και ορισμένες γυναίκες υποβάλλονται σε τέτοιου είδους εξετάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις στο εξωτερικό, οι οποίες συχνά συνδέονται με μια κουλτούρα βίας που σχετίζεται με το φύλο και την τιμή.
«Η βία που σχετίζεται με την τιμή είναι συχνά συλλογική, καθώς η σεξουαλικότητα μιας γυναίκας θεωρείται ότι επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια. Αυτό συνιστά σοβαρή παραβίαση της προσωπικής ακεραιότητας των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών», δήλωσε η Σουηδή υπουργός Ισότητας Nina Larsson σε σχετική συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Απρίλιο- οι προτεινόμενες νομικές τροποποιήσεις προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2025.
Η UN Women (υπηρεσία του ΟΗΕ για τις γυναίκες) περιλαμβάνει τα τεστ παρθενίας στις επιβλαβείς πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέτουν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των νεαρών κοριτσιών και γυναικών «σε μεγάλο κίνδυνο». Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η υπηρεσία:
«Η έμφαση στην παρθενία μιας γυναίκας αποτελεί μορφή διάκρισης λόγω φύλου. Ο όρος “παρθενία” δεν είναι ιατρικός ή επιστημονικός. Αντίθετα, είναι ένα κοινωνικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό κατασκεύασμα – ένα κατασκεύασμα που αντανακλά τις διακρίσεις λόγω φύλου σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. Η κοινωνική προσδοκία ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες πρέπει να παραμένουν “παρθένες” (δηλαδή χωρίς να έχουν σεξουαλική επαφή) βασίζεται σε στερεότυπες αντιλήψεις ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα πρέπει να περιορίζεται εντός του γάμου. Αυτή η αντίληψη είναι επιβλαβής για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε παγκόσμιο επίπεδο».
Learn more: https://t.co/mZdwBpHQus #EndVAW#StandUp4HumanRights pic.twitter.com/Dcw2I4HYxe
— UN Human Rights (@UNHumanRights) October 17, 2018
Στο Βέλγιο τα τεστ παρθενίας δεν απαγορεύονται- το 2019, όμως, το Τάγμα Ιατρών κάλεσε τους γιατρούς να σταματήσουν να συμμετέχουν σε τέτοιες πρακτικές. Τα νοσοκομεία της, για παράδειγμα, Αμβέρσας και των Βρυξελλών δέχονται περιστασιακά αιτήματα για πιστοποιητικά παρθενίας. Ωστόσο, από το 2021, είναι παράνομο στη Γαλλία οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να εκδίδουν πιστοποιητικά παρθενίας, με τους γιατρούς να αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρακτική αυτή τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών από το 2022.