Εκατοντάδες ηγετικές προσωπικότητες και οργανισμοί της δημιουργικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των Coldplay, Paul McCartney, Dua Lipa, Ian McKellen, Florence Welch και της Royal Shakespeare Company, κάλεσαν τον πρωθυπουργό να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και να μην ξεπουλήσει τη δουλειά τους με εντολή των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Keir Starmer, μια σειρά σημαντικών καλλιτεχνών υποστηρίζουν ότι τα προς το ζην των δημιουργών απειλούνται καθώς συνεχίζεται η διαμάχη για ένα κυβερνητικό σχέδιο που επιτρέπει στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια.
Περιγράφοντας τα πνευματικά δικαιώματα ως την «ζωτική ουσία» των επαγγελμάτων τους, η επιστολή προειδοποιεί τον Starmer ότι η προτεινόμενη νομική αλλαγή θα απειλήσει το καθεστώς της Βρετανίας ως κορυφαίας δημιουργικής δύναμης.
«Θα χάσουμε μια τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης αν χαρίσουμε τη δουλειά μας κατ’ εντολή μιας χούφτας ισχυρών υπερπόντιων εταιρειών τεχνολογίας και μαζί με αυτήν το μελλοντικό μας εισόδημα, τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως δημιουργική δύναμη και κάθε ελπίδα ότι η τεχνολογία της καθημερινής ζωής θα ενσωματώνει τις αξίες και τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει η επιστολή.
🎵 Over 1,000 Musicians Release Silent Album to Protest UK AI Copyright Law:
Artists including Hans Zimmer, Annie Lennox, Damon Albarn, Kate Bush, and Radiohead’s Ed O’Brien collaborated on an album titled “Is This What We Want?” – consisting entirely of silence and studio… pic.twitter.com/5Ugi8aKanq
— Cyrus (@Cyrus_In_The_X) February 25, 2025
Η επιστολή προτρέπει την κυβέρνηση να αποδεχθεί μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα δεδομένα που πρότεινε η Beeban Kidron, η Αγγλίδα πολιτικός και επικεφαλής της εκστρατείας κατά των προτάσεων για τα πνευματικά δικαιώματα.
Η Kidron, η οποία οργάνωσε την επιστολή των καλλιτεχνών, επιδιώκει μια αλλαγή που θα απαιτεί από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων για τα μεμονωμένα έργα που έχουν ενσωματώσει στα μοντέλα τους.
Προτρέποντας τους βουλευτές από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος και στα δύο σώματα να υποστηρίξουν την αλλαγή, η επιστολή αναφέρει: «Σας καλούμε να ψηφίσετε υπέρ των δημιουργικών βιομηχανιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Υποστηρίζοντάς μας, στηρίζετε τους δημιουργούς του μέλλοντος. Το έργο μας δεν είναι δικό σας για να το χαρίσετε».
Οι περισσότεροι από 400 υπογράφοντες που καλύπτουν τον κόσμο της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας, της τέχνης και των μέσων ενημέρωσης, περιλαμβάνουν τους Elton John, Kazuo Ishiguro, Annie Lennox, Rachel Whiteread, Jeanette Winterson, το Εθνικό Θέατρο και την Ένωση Μέσων Ενημέρωσης, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 800 τίτλους ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Guardian, της The Sun και της Daily Mail.
Η τροπολογία που προτείνει η Kidron βρίσκεται υπό συζήτηση, αν και η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την αντίθεσή της στην αλλαγή, λέγοντας ότι μια διαδικασία διαβούλευσης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη είναι η σωστή διαδικασία για τη συζήτηση αλλαγών στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία προστατεύει το έργο κάποιου από το να χρησιμοποιείται από άλλους χωρίς άδεια.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να χρησιμοποιούν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια, εκτός εάν ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων «επιλέξει να εξαιρεθεί» από τη διαδικασία υποδεικνύοντας -με έναν απροσδιόριστο ακόμη τρόπο- ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν το έργο του.
Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μία τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα δεδομένα, η οποία δεσμεύει τους υπαλλήλους να διεξάγουν εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων των προτάσεών της. Μια πηγή προσκείμενη στον Peter Kyle, τον υπουργό Τεχνολογίας, δήλωσε στον Guardian ότι ένα σύστημα εξαίρεσης δεν ήταν πλέον η προτιμώμενη επιλογή του.
Επισήμως, υπάρχουν τέσσερις επιλογές υπό εξέταση. Οι άλλες τρεις μαζί με το σενάριο «opt-out» είναι: να παραμείνει η κατάσταση αμετάβλητη- να απαιτηθεί από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να ζητούν άδειες για τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα- και να επιτραπεί στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς opt-out για τις δημιουργικές εταιρείες και τους ιδιώτες.
The Guardian: UK artists, led by icons like Paul McCartney and Dua Lipa, are rallying against AI giants snatching their creative work without a nod. Protecting copyright isn’t just a tune; it’s the rhythm of their livelihoods! Will Starmer hit the right … https://t.co/5HDdsFWVHO
— Nordic AI Institute (@nordicinst) May 9, 2025
Ο Giles Martin, μουσικός παραγωγός και γιος του παραγωγού των Beatles, George Martin, δήλωσε στον Guardian ότι το σχέδιο θα μπορούσε να είναι ανέφικτο για τους νέους καλλιτέχνες.
«Όταν ο Paul McCartney έγραψε το Yesterday, η πρώτη του σκέψη ήταν πώς θα το ηχογραφήσω αυτό» και όχι »πώς θα εμποδίσω κάποιον να το κλέψει», δήλωσε ο Martin, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος μουσικής στη σειρά ντοκιμαντέρ The Beatles: Get Back και ήταν συμπαραγωγός στο τελευταίο τραγούδι των Beatles Now and Then.
Η βαρόνη Kidron δήλωσε ότι όσες και όσοι υπογράφουν την επιστολή μιλούν «για να εξασφαλίσουν ένα θετικό μέλλον για την επόμενη γενιά δημιουργών».
Οι υποστηρικτές της τροπολογίας Kidron ισχυρίζονται πως η αλλαγή θα διασφαλίσει ότι οι δημιουργοί θα αποζημιώνονται για τη χρήση του έργου τους στην εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μέσω συμφωνιών αδειοδότησης.
Τα παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ο όρος για την τεχνολογία που υποστηρίζει ισχυρά εργαλεία όπως το chatbot ChatGPT ή το εργαλείο μουσικής Suno, πρέπει να εκπαιδευτούν σε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων προκειμένου να δημιουργήσουν τις απαντήσεις τους. Η κύρια πηγή αυτών των πληροφοριών είναι το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου της Wikipedia, του YouTube, άρθρων εφημερίδων και ηλεκτρονικών αρχείων βιβλίων.