Από τα πρώτα κιόλας βήματα της Ιστορίας, οι γυναίκες βρέθηκαν αντιμέτωπες με εμπόδια και αποθαρρύνονταν να ακολουθήσουν τον δρόμο της Τέχνης. Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες, πολλές τόλμησαν, δημιούργησαν καινοτόμα έργα και άφησαν ισχυρό αποτύπωμα, αμφισβητώντας τα στερεότυπα και γκρεμίζοντας προκαταλήψεις. Σε αυτά τα πρότυπα στρέφουν το βλέμμα τους οι δίδυμες εικαστικοί Στέλλα και Μαρία Παπά, οι οποίες με οδηγό το πάθος τους για ζωγραφική και τις ιδιαίτερες τεχνικές τους, επιδιώκουν να χαράξουν τη δική τους διαδρομή, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στον σύγχρονο καλλιτεχνικό χάρτη.
Η Στέλλα έχοντας στα χέρια της πινέλα και χρώματα που χορεύουν ασύμμετρα στο χαρτί, δημιουργεί ανθρώπινες φιγούρες με αδρές πινελιές που δεν ακολουθούν πιστά τα περιγράμματα και πάντα συμπορεύονται με τους πίνακες της Μαρίας, η οποία όμως προσανατολίζεται σε πίνακες που έχουν περιγραφικό χαρακτήρα και καταγράφουν τα πάντα πιστά, με καλοδουλεμένες συνθέσεις και χρωματικούς τόνους. Μέσα από της «εικαστικές» τους φωτογραφίες δίνουν εικόνα στα συναισθήματα που έχουν φωλιάσει στα ποιήματα του ποιητή πατέρα τους, Αντώνη Γαβριήλ Παπά.
Όταν δημιουργώ έναν πίνακα, στοχεύω να αποτυπώσω τα πραγματικά χαρακτηριστικά χωρίς κάποιες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις ή στοιχεία του εξωπραγματικού, αλλά μου αρέσει να χρησιμοποιώ ζωηρά χρώματα, κυρίως τα βασικά για να μεταφέρω την άμεση εντύπωση που προκαλεί η εικόνα. – Μαρία Παπά
Τα έργα των δίδυμων εικαστικών έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνείς εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται το International Contemporary Art Fair στο Μονακό, το Art Muc στο Μόναχο, το Art Innsbruck στην Αυστρία και το INC Art Fair στο Dornbirn. Παράλληλα, έργα τους περιλαμβάνονται στο συλλεκτικό βιβλίο The New Protagonists of Contemporary Art, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στο Saint Paul de Vence στη Γαλλία.
Προτιμώ να δημιουργώ πορτρέτα αντρών γιατί πιστεύω πως οι άντρες δεν τα πάνε καλά με τα λόγια και μιλάνε πιο πολύ με τα μάτια. – Στέλλα Παπά
Οι καλλιτέχνιδες έχουν διακριθεί με διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους το Leonardo da Vinci – The Universal Artist, που τους απονεμήθηκε στο National Museum of Science and Technology στο Μιλάνο.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι δίδυμες εικαστικοί θα βραβευτούν με το διεθνές βραβείο Artists on the French Riviera. Το βραβείο απονέμεται από το ίδρυμα Effetto Arte σε δημιουργούς που, μέσα από τα έργα τους, καταφέρνουν να αγγίξουν τις βαθύτερες χορδές της ανθρώπινης ψυχής και να επιστρέψουν στην κοινωνία έναν πλούτο συναισθημάτων και σκέψης. Πρόκειται για μία από τις πιο αναγνωρισμένες διακρίσεις στον χώρο της τέχνης, η οποία πραγματοποιείται στη Νίκαια, την πόλη που ενέπνευσε μερικούς από τους σημαντικότερους δασκάλους της σύγχρονης ζωγραφικής.