Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Marieclaire.gr on Google

Τα πρόσωπα των γυναικών θεωρούνται πιο ελκυστικά από αυτά των ανδρών, ακόμη και από άλλες γυναίκες, αλλά αυτή η διαφορά μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας και σχεδόν εξαφανίζεται όταν οι άνθρωποι φτάνουν στα 80 τους, αναφέρουν ερευνητές από το Ινστιτούτο Εμπειρικής Αισθητικής Max Planck στη Γερμανία.

H νέα μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός «χάσματος ελκυστικότητας μεταξύ των φύλων», μια παρατήρηση που αντικατοπτρίζεται σε πολλές κοινωνίες, και πολύ πέρα από την Ευρώπη, που παρουσιάζουν τις γυναίκες ως «το πιο δίκαιο φύλο».

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισχυρό φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις κουλτούρες. Τα γυναικεία πρόσωπα αξιολογούνται ως πιο ελκυστικά από τα ανδρικά, ανεξάρτητα από όλους τους άλλους παράγοντες», δήλωσε ο Δρ Eugen Wassiliwizky, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εμπειρικής Αισθητικής Max Planck. «Το πιο εκπληκτικό είναι ότι οι γυναίκες δίνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες σε άλλες γυναίκες και τις χαμηλότερες στους άνδρες».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by New Scientist (@newscientist)

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Όταν ο Κάρολος Δαρβίνος, ο βικτοριανός φυσιοδίφης και πατέρας της εξελικτικής θεωρίας, παρατήρησε το ζωικό βασίλειο, είδε αρσενικά με σκούρες χαίτες, πρόσωπα με έντονα χρώματα και φανταχτερό φτέρωμα. Αυτά, όπως είπε, ήταν αποτελέσματα της σεξουαλικής επιλογής, καθώς εκείνα με τα πιο φανταχτερά «στολίδια» κατάφερναν να αποκτήσουν τους περισσότερους απογόνους.

Όμως, ο Δαρβίνος έβλεπε ότι οι άνθρωποι δεν ακολουθούσαν αυτή την τάση. Αντί να θεωρεί ότι οι προτιμήσεις των γυναικών καθοδηγούν τη σεξουαλική επιλογή, πίστευε ότι οι άνδρες αγωνίζονταν μεταξύ τους για τις πιο επιθυμητές γυναίκες ή διαπίστωναν ότι ο πλούτος και η εξουσία επέφεραν παρόμοια αποτελέσματα. Από τότε, οι εξελικτικοί βιολόγοι συζητούν αυτή την ιδιαιτερότητα.

«Θεώρησαν δεδομένο ότι οι γυναίκες είναι το πιο αδύναμο φύλο και διατύπωσαν θεωρίες σχετικά με το ποια εξελικτική αρχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό το φαινόμενο, αλλά η ύπαρξη του χάσματος αυτού καθ’ εαυτού δεν εξετάστηκε ποτέ στην πράξη», δήλωσε ο Wassiliwizky.

Για την τελευταία μελέτη, ο Wassiliwizky και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων στον κόσμο σχετικά με τις αξιολογήσεις της ελκυστικότητας του προσώπου από 52 μελέτες σε 76 χώρες. Το τελικό σύνολο δεδομένων περιείχε περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια αξιολογήσεις 17.000 προσώπων από σχεδόν 30.000 αξιολογητές.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι το μέσο γυναικείο πρόσωπο βαθμολογείται ως πιο ελκυστικό από περίπου το 60% των ανδρικών προσώπων. Το μέγεθος του χάσματος ήταν μεγαλύτερο στη Δύση και διέφερε ελαφρώς ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Αυτό το φαινόμενο οφείλεται εν μέρει στις διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη δομή του προσώπου. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες έχουν πιο ορθογώνια πρόσωπα, ενώ οι γυναίκες έχουν πιο στρογγυλεμένα. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες τείνουν να θεωρούν τα πιο στρογγυλεμένα πρόσωπα πιο ελκυστικά.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, Proceedings of the Royal Society B, δεν εξηγεί τον λόγο της γενικής προτίμησης για τα γυναικεία πρόσωπα, αλλά ο Wassiliwizky πιστεύει ότι δεν εμπλέκεται μόνο ο πολιτισμός. «Συνήθως, όταν παρατηρούμε ένα φαινόμενο που ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι δύσκολο να βρούμε μια καθαρά πολιτισμική εξήγηση γι’ αυτό», είπε.

Είναι πιθανό εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια σεξουαλικής επιλογής να έχουν διαμορφώσει τα γυναικεία πρόσωπα, αλλά «δεν μπορούμε να το συμπεράνουμε από τα δεδομένα μας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε. Μπορεί τα πιο στρογγυλά πρόσωπα να είναι ελκυστικά για άλλους λόγους, ίσως επειδή μοιάζουν περισσότερο με τα πρόσωπα των μωρών, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του ο Guardian.

Στο δοκίμιό της του 1972, «Το διπλό πρότυπο της γήρανσης», η Αμερικανίδα συγγραφέας Susan Sontag υποστήριξε ότι η κοινωνία εξίσωσε την αξία των γυναικών με την ομορφιά και την ομορφιά τους με τη νεότητα, αλλά δεν επέβαλε τα ίδια πρότυπα στους άνδρες. Στη μελέτη, η προτίμηση για τα γυναικεία πρόσωπα έναντι των ανδρικών μειώθηκε σταθερά από την ηλικία των 18 ετών μέχρι να εξαφανιστεί περίπου στα 80.

«Όσο πιο ηλικιωμένα είναι τα πρόσωπα, τόσο λιγότερο διακρίνουμε διαφορά μεταξύ της αντιληπτής ελκυστικότητας των ανδρικών και των γυναικείων προσώπων», δήλωσε ο Wassiliwizky. «Τα ανδρικά και τα γυναικεία πρόσωπα γίνονται όλο και πιο παρόμοια με την ηλικία, οι δομικές διαφορές μειώνονται, και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η διαφορά εξαφανίζεται».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below