Το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικείου Ποδοσφαίρου 2019 της FIFA διεξήχθη επί ένα μήνα ( 7 Ιουνίου με 7 Ιουλίου ) στη Γαλλία και Πρωταθλήτρια κόσμου αναδείχθηκε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που επικράτησε στο χθεσινό τελικό 2-0 επί της Ολλανδίας. Αλλά έγιναν και πολλά περισσότερα από αυτά.

Η ομάδα των ΗΠΑ δέχεται επιθέσεις τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump ενώ παράλληλα μάχεται για την ισότητα στις αμοιβές των γυναικών και των ανδρών. Παρόλο που είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα λοιπόν και πολλοί νόμιζαν πως δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, τα κορίτσια των ΗΠΑ σήκωσαν το τρόπαιο.

Οι υπόλοιπες ομάδες είχαν μονάχα το στόχο να κερδίσουν τον αντίπαλο. Οι Αμερικανίδες έπρεπε να καταφέρουν να πείσουν τον Πρόεδρό τους ότι είναι άδικη η κοινωνική ανισότητα. Σαφώς και είναι συνηθισμένες στην πίεση, καθώς και έχουν ξανακερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2015, αυτό όμως δεν σήμαινε ότι ήταν κάτι εύκολο, άλλωστε στους Ολυμπιακούς του 2016 δεν είχαν κάνει μια καλή εμφάνιση και αποχώρησαν νωρίς από τη διοργάνωση.

Όλες οι παίκτριες της ομάδας έχουν μηνύσει την Αμερικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια μέσα στις επόμενες εβδομάδες: Φεμινισμός και Ισότητα, αυτοί είναι οι κύριοι άξονες στους οποίους βασίζεται η γραμμή τους. Κατέθεσαν λοιπόν τις μηνύσεις τους πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και σαφώς δεν ήταν απαραίτητο να βγουν Πρωταθλήτριες, αλλά οπωσδήποτε αυτό θα βοηθήσει στην υπεράσπιση.

Ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενοχλήθηκε με τα “κακά κορίτσια” του ποδοσφαίρου. Δεν του άρεσε καθόλου που η Megan Rapinoe δήλωσε πως δεν θα τον συναντήσει στο Λευκό Οίκο σε περίπτωση που κερδίσουν το Πρωτάθλημα και ξαφνικά κάθε κορίτσι ξεχωριστά κλήθηκε να αποφασίσει αν θα επιτρέψει ή όχι τη συναναστροφή του με τοξικούς ανθρώπους και τοξικές συμπεριφορές. Έτσι ξαφνικά γεννήθηκε μια ομάδα η οποία ήταν πολλά περισσότερα από δυο ντουζίνες αθλήτριες που κλωτσούσαν μια μπάλα.

Αυτή λοιπόν ήταν οπωσδήποτε μια εντελώς διαφορετική νίκη από οποιαδήποτε προηγούμενη. Κανείς δεν τους έδωσε σημασία όταν κέρδισαν το τρόπαιο το 1991 για πρώτη φορά. Το 1999 κάτι σάλεψε και άλλαξε το πεδίο του παιχνιδιού για πάντα. Πολλά χρόνια μετά, το 2015, ανακουφίστηκαν ύστερα από τόσα χρόνια αναμονής για τίτλο. Φέτος όμως όλα ήταν διαφορετικά: Υπήρχαν τόσο πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για να σηκώσουν το τρόπαιο ενώ παράλληλα αντιμετώπιζαν τόσες πολλές και διαφορετικές δυσκολίες. Και όμως τόλμησαν να λάμψουν. Και το καλύτερο; Υπάρχει και συνέχεια, όχι μόνο μέσα στα γήπεδα, αλλά και στις δικαστικές αίθουσες. Γιατί διεκδικούν τα αυτονόητα. Και κάποια στιγμή πρέπει να τα κερδίσουν, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά για όλες μας.

 

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below