Κάποιες από αυτές τις απώλειες τις αισθανόμαστε ακόμα πολύ νωπές, ενώ για άλλες έχουμε την αίσθηση ότι συνέβησαν χρόνια πριν. Όλες αφορούν ανθρώπους από διάφορους χώρους (τέχνες, πολιτική, επιστήμη, αθλητισμός) που φεύγοντας άφησαν ένα δυσαναπλήρωτο κενό πίσω τους. Ας τους ξαναθυμηθούμε λοιπόν, με αφορμή μια αναδρομή του 2023.

30 Δεκεμβρίου: Πέθανε στα 75 του ο Tom Wilkinson, ο ηθοποιός που βρέθηκε δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ για ταινίες όπως «Shakespeare in Love», «The Full Monty», «Michael Clayton».

27 Δεκεμβρίου: Αυτοκτόνησε ο πρωταγωνιστής στα «Παράσιτα» Lee Sun-kyun. Ήταν μόλις 48 ετών.

11 Δεκεμβρίου: Ο Andre Braugher έφυγε από τη ζωή στα 61 του μετά από σύντομη ασθένεια. Είχε τιμηθεί με Emmy για τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά «Homicide: Life on the Street».

8 Δεκεμβρίου: Στα 82 του πέθανε ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Ryan O’Neal, πρωταγωνιστής σε ταινίες όπως οι «Love Story» και «Paper Moon».

5 Δεκεμβρίου: Πέθανε στα 101 του ο παραγωγός και σεναριογράφος που με τις κωμωδίες του, που έθιγαν θέματα-ταμπού, άλλαξε την τηλεόραση στα 70s. Αντίο, κύριε Norman Lear.

1 Δεκεμβρίου: Η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Sandra Day O’Connor, πέθανε στα 93 της.

29 Νοεμβρίου: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών ο Henry Kissinger, μια από τις πλέον επιδραστικές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην αμερικανική ιστορία.

29 Νοεμβρίου: Πέθανε στα 76 της η Mary Cleave, η πρώτη αστροναύτισσα που το 1989 συμμετείχε σε διαστημική αποστολή μετά την καταστροφή του Challenger.

29 Νοεμβρίου: Ο Frances Sternhagen, γνωστός από τους ρόλους του στην ταινία «Misery» και στη σειρά «Sex and the City» πέθανε στα 93 του.

7 Νοεμβρίου: Ο αστροναύτης Frank Borman, που έδωσε την εντολή για την πρώτη αποστολή περιστροφής γύρω από το φεγγάρι, πέθανε στα 95 του.

28 Οκτωβρίου: Θρήνος για την απώλεια του Matthew Perry, από τα «Φιλαράκια», που πέθανε μόλις 54 ετών.

14 Οκτωβρίου: Η ηθοποιός Piper Laurie, που γνωρίσαμε από τις ερμηνείες της στις ταινίες «Carrie» και «The Hustler», πέθανε στα 91 της.

28 Σεπτεμβρίου: Η Dianne Feinstein ήταν η μακροβιότερη γυναίκα στη Γερουσία των ΗΠΑ. Πέθανε στα 90 της.

28 Σεπτεμβρίου: Οι λάτρεις του Χάρι Πότερ και όχι μόνο θρήνησαν τον Michael Gambon, που γνώρισαν μέσα από τον ρόλο του Dumbledore. Ήταν 81 ετών.

25 Σεπτεμβρίου: Πέθανε στα 90 του ο ηθοποιός David McCallum, γνωστός κυρίως από τον ρόλο του Donald “Ducky” Mallard στην τηλεοπτική σειρά «NCIS».

15 Σεπτεμβρίου: Μια μεγάλη απώλεια στον κόσμο των εικαστικών ήταν ο θάνατος του Fernando Botero, σπουδαίου ζωγράφου και γλύπτη από την Κολομβία, στα 91 χρόνια του.

9 Αυγούστου: Πέθανε στα 80 του ο Robbie Robertson, τραγουδοποιός, τραγουδιστής και συνθέτης μουσικής για ταινίες, πέντε φορές προτεινόμενος για Grammy.

8 Αυγούστου: Ίσως πέρασε σχετικά απαρατήρητος, μέσα στο καλοκαίρι, ο θάνατος του μουσικού Sixto Rodriguez στα 81 του, αλλά ήταν το πρόσωπο του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Searching for Sugar Man Musician», που είχε κάνει τεράστια επιτυχία με τη μουσική του στη Νότιο Αφρική χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

7 Αυγούστου: Έφυγε από τη ζωή ο William Friedkin στα 87 του, σκηνοθέτης ταινιών όπως οι «The French Connection» και «The Exorcist».

3 Αυγούστου: Οι φαν των «Breaking Bad» και «Better Call Saul» θα θυμούνται σαν Hector Salamanca τον Mark Margolis, που πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

31 Ιουλίου: Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά μόλις στα 25 του ο πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς «Euphoria», Angus Cloud.

26 Ιουλίου: Ο κόσμος της μουσικής έγινε φτωχότερος μετά τον θάνατο της Sinéad O’Connor στα 56 χρόνια της.

16 Ιουλίου: Πέθανε η Βρετανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και σύμβολο του διαχρονικού στυλ Jane Birkin. Ήταν 76 ετών.

11 Ιουλίου: Αποχαιρετήσαμε τον σπουδαίο μυθιστοριογράφο Milan Kundera, που όλοι γνωρίζουν από την «Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι». Ήταν 94 ετών.

30 Ιουνίου: Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Alan Arkin, που γνωρίσαμε από τις ταινίες «Little Miss Sunshine» και «Argo».

24 Ιουνίου: Βρέθηκε η αγνοούμενη σορός του ηθοποιού Julian Sands, γνωστού από ταινίες όπως οι «A Room with a View», «Ocean’s Thirteen», «The Killing Fields». Είχε πάει για πεζοπορία και δεν επέστρεψε ποτέ. Ήταν 65 ετών.

15 Ιουνίου: Πέθανε στα 87 της η βραβευμένη με δύο Όσκαρ και πρώην πολιτικός Glenda Jackson.

13 Ιουνίου: Μια ακόμα απώλεια για τον κόσμο της λογοτεχνίας, ο θάνατος του συγγραφέα Cormac McCarthy (γνωστός από αριστουργήματα όπως το «Στον δρόμο») στα 89 του.

6 Ιουνίου: Έφυγε από τη ζωή η εικαστικός Françoise Gilot, η οποία υπήρξε και ερωμένη του Pablo Picasso. Ήταν 101 ετών.

24 Μαΐου: Στο πένθος βύθισε τον κόσμο της μουσικής η απώλεια της Tina Turner στα 83 χρόνια της.

21 Μαΐου: Σε ηλικία μόλις 58 ετών πέθανε ο Βρετανός ηθοποιός Ray Stevenson, που είχε εμφανιστεί σε ταινίες και σειρές όπως οι «Thor» και «Ahsoka».

25 Απριλίου: Πέθανε ο Harry Belafonte, τραγουδιστής, ηθοποιός και ακτιβιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ήταν 96 ετών.

18 Απριλίου: Στα 93 χρόνια της έφυγε από τη ζωή η σχεδιάστρια μόδας και εφευρέτρια της μίνι φούστας Mary Quant.

13 Μαρτίου: Η Patricia Schroeder, η Δημοκρατικός που αγωνίστηκε για τα γυναικεία δικαιώματα στο αμερικανικό Κογκρέσο, πέθανε στα 82 της.

3 Μαρτίου: Πέθανε στα 61 του ο ηθοποιός Tom Sizemore, γνωστός για ρόλους όπως στις ταινίες «Saving Private Ryan», «Natural Born Killers».

1 Μαρτίου: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου Just Fontaine, κρατώντας ακόμα το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (12 γκολ σε έξι αγώνες το 1958).

15 Φεβρουαρίου: Πέθανε η Raquel Welch, ηθοποιός και sex symbol στα ‘60s. Ήταν 82.

3 Φεβρουαρίου: Στα 88 χρόνια του έφυγε ο σπουδαίος σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne. Ήταν 88 ετών.

29 Ιανουαρίου: Θλίψη προκάλεσε ο πρόωρος θάνατος της ηθοποιού Annie Wersching (τηλεοπτική σειρά «24») από καρκίνο μόλις στα 45 χρόνια της.

28 Ιανουαρίου: Η πρώτη ηθοποιός που έπαιξε τη Wednesday Addams στην «Οικογένεια Άνταμς», Lisa Loring, πέθανε στα 64 χρόνια της.

19 Ιανουαρίου: Έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος της ροκ και φολκ μουσικής David Crosby, από τα ιδρυτικά μέλη των Byrds. Ήταν 81 ετών.

16 Ιανουαρίου: Πέθανε στα 95 χρόνια της η Ιταλίδα ηθοποιός Gina Lollobrigida, σύμβολο του αισθησιασμού στα ΄50s.

12 Ιανουαρίου: Μόλις σε ηλικία 54 ετών έφυγε από τη ζωή μετά από καρδιακή προσβολή η τραγουδίστρια Lisa Marie Presley, μοναχοκόρη των Elvis Presley και Priscilla Presley.

11 Ιανουαρίου: Ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες της ροκ, ο Jeff Beck, πέθανε στα 78 χρόνια του.

11 Ιανουαρίου: Από καρκίνο του μαστού έφυγε μόλις στα 56 της το μοντέλο και φημισμένη για τη φιλοζωική δράση της Tatjana Patitz.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below