Τι θα ήταν το shopping χωρίς το Λονδίνο, μία από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες της μόδας και χωνευτήρι τάσεων, όπου μπορεί κανείς να ψωνίσει τα πάντα: από βικτωριανές αντίκες και vintage ρούχα έως είδη του πιο πρωτοποριακού design. Αλλά και τι θα ήταν το Λονδίνο χωρίς το shopping, αφού ένα ταξίδι στη βρετανική πρωτεύουσα μοιάζει ανολοκλήρωτο χωρίς έστω μια βόλτα στα εκπληκτικά του καταστήματα.

Από τα καταξιωμένα ονόματα διεθνών σχεδιαστών έως τα διάσημα σε όλο τον κόσμο, τεράστια πολυκαταστήματα που συναγωνίζονται σε φήμη, μέγεθος και ποικιλία, από τα μικρά, πρωτότυπα μαγαζάκια του Covent Garden και του Soho ως τις πολύβουες υπαίθριες αγορές με τους αμέτρητους πάγκους, από τους ανεξάρτητους εμπόρους με τα μοναδικά χειροτεχνήματα ως τις γεμάτες κίνηση λεωφόρους με τις μεγάλες αλυσίδες, το Λονδίνο δίνει μια άλλη διάσταση στο όρο του «shopping» που αποτελεί πραγματική εμπειρία στην πόλη αυτή.

Εμπειρία η οποία είναι ανολοκλήρωτη χωρίς ένα πέρασμα από τις υπέροχες εμπορικές στοές, τις περίφημες Arcades, μερικές από τις οποίες συγκαταλέγονται στις παλαιότερες του κόσμου. Κομψές όσο και καλαίσθητες, συνυφασμένες με τη λονδρέζικη ιστορία και μέρη όπου παραδοσιακά έκαναν τα ψώνια τους οι δανδήδες και η αριστοκρατία αιώνες πριν, παραμένουν εντυπωσιακές τόσο για την αρχιτεκτονική τους όσο και για τα κορυφαίας ποιότητας είδη που θα θαυμάσει κανείς στις βιτρίνες τους.

Burlington Arcade

Αντανακλώντας τον μοναδικό τρόπο που το Λονδίνο συνδυάζει την παράδοση με το νεωτερισμό, η πιο φημισμένη εμπορική στοά μοιάζει με μικρόκοσμο του εκλεκτικού Mayfair στο οποίο βρίσκεται. Κάθετη στην πολυσύχναστη Piccadilly Street και δίπλα στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, με την περίτεχνη αψιδωτή πρόσοψή της να φέρει αγάλματα, κολώνες και το βασιλικό θυρεό, η Burlington Arcade που χρονολογείται στο 1819, αποτελεί μία από τις παλαιότερες εμπορικές στοές και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής όπως αποδεικνύουν οι 4 εκατομμύρια αγοραστές που την επισκέπτονται ετησίως.

Ωστόσο, ο λόγος ανέγερσής της κάθε άλλο παρά εμπορικός ήταν, αφού ο Λόρδος Cavendish, ιδιοκτήτης μιας τεράστιας έπαυλης και του γύρω κτήματος στην περιοχή, ήθελε απλά να βρει ένα τρόπο να προφυλάξει και να κρατήσει καθαρή την ιδιοκτησία του από τα σκουπίδια που πετούσαν οι περαστικοί έξω από τον περιφραγμένο κήπο του. Η στοά με τα μικροσκοπικά καταστήματα είχε στόχο να ευχαριστεί και να ικανοποιεί τους περαστικούς, ενώ η περιουσία του λόρδου προστατευόταν από ειδική ομάδα φρουρών – τους λεγόμενους Beadles -που προέρχονταν από ιππικό σύνταγμα του βρετανικού στρατού. Οι Beadles εξακολουθούν να υπάρχουν – πρόκειται για το παλαιότερο και μικρότερο βρετανικό αστυνομικό σώμα – και σας υποδέχονται ντυμένοι με παραδοσιακές λιβρέες και ημίψηλα καπέλα, φροντίζοντας να τηρούνται κάποιοι κανόνες που ισχύουν εδώ και 200 χρόνια, όπως η απαγόρευση του σφυρίγματος.

Οι σημερινοί επισκέπτες δελεάζονται από τα λαμπερά προϊόντα των 46 καταστημάτων, το καθένα σχεδιασμένο σε διαφορετικό στυλ, με κάποια να μετρούν 85 χρόνια παρουσίας στην Burlington Arcade και άλλα να αποτελούν νέες προσθήκες. Στο Bell & Ross σειρές αστραφτερών ρολογιών παρατάσσονται σαν στρατιωτάκια σε παρέλαση, αλλά την παράσταση κλέβει μάλλον το The Vintage Watch Company με τη μεγαλύτερη συλλογή vintage Rolex ρολογιών στον κόσμο. Τα ζωηρά χρώματα των ψηλοτάκουνων Hangisi στον Manolo Blahnik συναγωνίζονται εκείνα των κασμιρένιων πουλόβερ του N. Peal που κάποτε αγόραζαν οι Μέρλιν Μονρόε και πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό, ενώ ανάμεσά τους διαμάντια και πολύτιμοι λίθοι λάμπουν στις βιτρίνες των πιο επιφανών κοσμηματοποιών. Οι κύριοι θα γυαλίσουν τα παπούτσια τους στου Romi Topi, ενώ οι κυρίες θα απολαμβάνουν τσάι και macaron στο Ladurée όσο θα περιμένουν να ετοιμαστεί η κατά παραγγελία απόχρωση κραγιόν τους στο Code 8. Και φυσικά υπάρχει σαμπάνια για όλους στο Champagne Bollinger Burlington Bar, όπως αρμόζει στην καρδιά του Mayfair. (51 Piccadilly St. – Δευτέρα- Σάββατο 08:00 – 19:00, Κυριακή 11:00 – 18:00)

Royal Arcade

Το πιο κομψό μυστικό του λονδρέζικου shopping κι ένα ατόφιο διαμάντι της βικτωριανής εποχής, σχεδόν απαράλλαχτο από το 1879 αντικατοπτρίζει το αρχιτεκτονικό ύφος του τέλους του 19ου αιώνα με τις ανάγλυφες ζωοφόρους της πρόσοψης, τις γύψινες σκαλιστές καμάρες, τις ιωνικές κολώνες και τα όμορφα φανάρια που κρέμονται από την καμπυλωτή γυάλινη στέγη, όλα στο φανταχτερό συνδυασμό λευκού – πορτοκαλί. Το αρχικό σχέδιο της στοάς προέβλεπε να συνδέει τις οδούς Old Bond και Regent, ωστόσο λόγω του πλήθους των κτηρίων που θα έπρεπε να κατεδαφιστούν απορρίφθηκε. Αντ’ αυτού ο σκεπαστός δρόμος με τη σημερινή του μορφή και μήκος χτίστηκε στη θέση που ως το 1870 καταλάμβανε το Clarendon Hotel, ενώνοντας τη διάσημη για τα πανάκριβα καταστήματά της Old Bond street με την ιστορική Albemarle Street, τον πρώτο δρόμο μονής κατεύθυνσης στο Λονδίνο.

Χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα από τους λαμπερούς γείτονές της, η πανέμορφη στοά στεγάζει σήμερα, όπως και πριν από 144 χρόνια, 16 καταστήματα με προσόψεις από ξύλο, διακριτικές ταμπέλες και καμπυλωτές βιτρίνες, που όλα φιλοξενούν ό,τι πιο εκλεκτό σε κοσμήματα, μόδα, αρώματα και τέχνη, ένα μείγμα από διεθνείς μάρκες και ανεξάρτητα καταστήματα. Όσο για το όνομα της στοάς που αρχικά ήταν απλώς Arcade, αυτό άλλαξε σε «Βασιλική Στοά» όταν στις αρχές του 1880 ο ράφτης πουκαμίσων H. W. Brettell έγινε προμηθευτής στην αυλή της Βασίλισσας Βικτώριας. Ένας άλλος βασιλικός προμηθευτής, ο ανθοπώλης Edward Goodyear αναγκάστηκε να μεταφερθεί μετά το Blitz και τους βομβαρδισμούς του 1940 κι έτσι σήμερα ο μόνος έμπορος που προμηθεύει το παλάτι κι εξακολουθεί να στεγάζεται εδώ, είναι η σοκολατοποιία Charbonnel Et Walker, της οποίας οι εκλεκτές πραλίνες με σαμπάνια και βιολέτα ήταν οι αγαπημένες της Bασίλισσας Ελισάβετ Β’. (28 Old Bond St. – Δευτέρα- Σάββατο 09:00 – 18:00, Κυριακή 10:00 – 17:00)

Piccadilly Arcade

Η επιτομή της κομψότητας μεταξύ των αριστοκρατικών περιοχών Mayfair και St James’, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο διάσημο ξενοδοχείο Ritz και το γαλήνιο κήπο St. James’ Square και ενώνει τις οδούς Piccadilly και Jermyn. Ένα ακόμη κομψοτέχνημα της εδουαρδιανής εποχής, η Piccadilly Arcade προσφέρει μια σύντομη αλλά εντυπωσιακή βόλτα σε μια εποχή που μοιάζει να έχει παρέλθει αλλά παραμένει ζωντανή όπως αποδεικνύουν τα γεμάτα κίνηση καταστήματά της.

Οι 18 έμποροι που δραστηριοποιούνται σήμερα εντός της στοάς, στεγάζονται κάτω από ένα εντυπωσιακό θόλο από γυαλί και σίδερο και καταλαμβάνουν τα πανέμορφα μαγαζιά που άνοιξαν το 1909. Κοινό χαρακτηριστικό τους το σκούρο ξύλο και οι μικρές, σχεδόν στρογγυλές βιτρίνες, άλλη με τα παραδοσιακά πουκάμισα Budd, άλλη με τα πολύτιμα χειροποίητα μανικετόκουμπα της 7ης γενιάς της οικογένειας Deakin & Francis, άλλη με τα εκλεκτά καλλυντικά Santa Maria Novella, ενός από τα παλαιότερα φαρμακεία στο κόσμο που ιδρύθηκε στη Φλωρεντία το 1612, άλλη με τα εκλεκτά δερμάτινα αξεσουάρ Jean Rousseau.

Το άγαλμα του Beau Brummell, Piccadilly Arcade/Photo: Shutterstock
Quadrant Arcade, Λονδίνο/Photo: Shutterstock

Στο υποκατάστημα της αλυσίδας boulangerie Paul θα κάνετε ένα νόστιμο διάλειμμα με φρεσκοψημένες τάρτες και κρουασάν, ενώ στο εντυπωσιακό New & Lingwood που από το 1865 αποτελεί τον επίσημο προμηθευτή στολών για το κολλέγιο Eton, θα βρείτε τα πιο πολυτελή κι ασυνήθιστα αξεσουάρ για κυρίους, σε μια εκθαμβωτική πανδαισία χρωμάτων. Τέλος, μην παραλείψετε να παρατηρήστε το άγαλμα της κομψής ανδρικής φιγούρας του Beau Brummell ενός δανδή – συμβόλου του Λονδίνου της Αντιβασιλείας, στρατηγικά τοποθετημένο στην έξοδο της στοάς προς την Jermyn Street (19-21 Piccadilly St. – Δευτέρα- Πέμπτη 09:00 – 18:30, Παρασκευή – Σάββατο 09:00 – 20:30 Κυριακή 10:30 – 18:30)

Quadrant Arcade

Όπως και η θεαματική Regent Street έτσι και η μοναδική εμπορική στοά της, αποδεικνύουν ότι η κλασσική κομψότητα και οι μοντέρνες αγορές μπορούν άνετα να συνυπάρξουν. Η χαρακτηρισμένη ως «κτίριο σημαντικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος» στοά Quadrant Arcade υπέστη μια εκ βάθρων ανακαίνιση μετά από σχεδόν έναν αιώνα ζωής, διατηρώντας τον ιστορικό χαρακτήρα της αλλά αποπνέοντας πλέον μια εντελώς μοντέρνα αίσθηση. Οι βιτρίνες των καταστημάτων που βλέπουν στη Regent Street ξανασχεδιάστηκαν, με μια μπρούτζινη πύλη πλαισιωμένη από συνεχείς γυάλινες καμπύλες να οριοθετεί την ανοιχτή είσοδο, ενώ στην άλλη πλευρά της στοάς, στη Glasshouse Street, η μεγάλη, αυτόματη, γυάλινη πύλη ανοίγει με ένα απλό άγγιγμα για να κρυφτεί πίσω από μια ανακαινισμένη μεταλλική οθόνη.

Στο εσωτερικό, ένα μοντέρνο σύστημα φωτισμού αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις βιτρίνες των καταστημάτων που σταδιακά ανοίγουν εδώ, ενώ ακόμη και το δάπεδο ανανεώθηκε, με πλακάκια που μιμούνται σχέδια των μωσαϊκών της Πομπηίας. Το πολύ σύγχρονο σύνολο δικαιώνει σίγουρα το σπουδαίο αρχιτέκτονα John Nash, που το 1825 μεταμόρφωσε το κεντρικό Λονδίνο με το μεγαλειώδες σχέδιό του για τη Regent Street και βέβαια για την Quadrant Arcade. (80-82 Regent St. – Καθημερινά 08:00 – 20:00)

Princes Arcade

Μία ακόμη εμπορική στοά που κάνει ξεχωριστή την εμπειρία των αγορών στο Λονδίνο, η Princes Arcade παίρνει το όνομά της από το ξενοδοχείο Princes Hotel που άλλοτε λειτουργούσε στην περιοχή και καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Piccadilly Arcade, συνδέει τους ίδιους με αυτή δρόμους. Η όμορφη συλλογή όμοιων στην όψη καταστημάτων κάτω από την ίδια αψιδωτή στέγη ολοκληρώθηκε το 1930 κι εδώ κυριαρχεί το νεοκλασικό στυλ και η άριστη ποιότητα παραδοσιακών βρετανικών οίκων.

Το πιλοποιείο Christys’ είναι αναμφίβολα ο γνωστότερος από αυτούς, ενώ δεν λείπουν και σπουδαίοι υποδηματοποιοί όπως οι Grenson και Barker’s με πολλές δεκαετίες εμπειρίας στη δημιουργία χειροποίητων υποδημάτων. Όσο για το μεθυστικό άρωμα που θα τραβήξει την προσοχή σας, αυτό αναδύεται από τις χειροποίητες σοκολάτες και τρούφες του Prestat, της παλαιότερης βρετανικής σοκολατοποιίας. Ένας πολύχρωμος κόσμος από πανέμορφα κουτιά γεμάτα σοκολατάκια θα σας βάλουν σίγουρα σε πειρασμό, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε και μερικές από τις ακαταμάχητες λιχουδιές τους – όπως τις τρούφες με αλατισμένη καραμέλα ή μπράντι – εκεί, στο μικρό καφέ εντός του καταστήματος. (196 Piccadilly St. ή 36-40 Jermyn St. – Δευτέρα- Σάββατο 08:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 17:00)

Royal Opera Arcade, Λονδίνο/Photo: Shutterstock
Royal Opera Arcade, Λονδίνο/Photo: Shutterstock

Royal Opera Arcade

Για την παλαιότερη στοά στον κόσμο που στέγασε καταστήματα, τα εύσημα ανήκουν και πάλι στον John Nash και το βοηθό του George Stanley Repton οι οποίοι το 1816 κλήθηκαν να ανακαινίσουν το King’s Theatre – σημερινό Her Majesty’s Theatre -, το μεγαλύτερο θέατρο εκείνης της εποχής στην βρετανική πρωτεύουσα. Οι δύο αρχιτέκτονες ξανασχεδίασαν την πρόσοψη του θεάτρου, αύξησαν τη χωρητικότητά του και πρόσθεσαν στα δεξιά του τη Royal Opera Arcade, την πρώτη στοά που χτίστηκε με εμπορικό σκοπό. Συνδέοντας τις οδούς Pall Mall και Charles II, η στοά που άνοιξε το 1818, και τα 19 της καταστήματα προσέφεραν μια πρωτόγνωρη αγοραστική εμπειρία στους εύπορους Λονδρέζους του St James’. Όσο για τη σύνδεση του ονόματός της με τη Βασιλική Όπερα – Royal Opera που βρίσκεται ωστόσο πάνω από ένα χιλιόμετρο μακριά, αυτή οφείλεται στο ότι το King’s Theatre ονομαζόταν παλαιότερα Opera House και ήταν το κατεξοχήν μέρος στο Λονδίνο όπου ανέβαιναν παραστάσεις όπερας.

Σήμερα, κάνοντας κανείς μια βόλτα στα 18 πλέον καταστήματα της σχετικά λιτής στοάς, που διατηρούν τις μικρές, καμπύλες βιτρίνες και χωρίζονται μεταξύ τους από αψίδες και δωρικές κολώνες, μπορεί εύκολα να φανταστεί τις κυρίες της εποχής να κάνουν τα ψώνια τους ευχαριστημένες που τα μακριά τους φορέματα δεν λερώνονταν στους χωμάτινους λονδρέζικους δρόμους. Μην περιμένετε πληθώρα καταναλωτικών επιλογών στην Royal Opera Arcade: εκτός από την αντικερί D. Barrett και 4 γκαλερί τέχνης, θα βρείτε ένα βιβλιοπωλείο κι ένα κοσμηματοπωλείο, αλλά όπου υπολείπεται σε επιλογές κερδίζει σε αυθεντική ατμόσφαιρα, ενώ το καφέ εντός της είναι μια καλή ευκαιρία για ένα ήσυχο διάλειμμα εν μέσω του πολύβουου West End. (5B Pall Mall ή 24 Charles II St. – Δευτέρα- Παρασκευή 10:30 – 18:00 )

Πηγή: travel.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below