Ένα ιδιαίτερα δυνατό κείμενο ανέβασε σήμερα στον λογαριασμό της στο Facebook η ειδικός της επικοινωνίας και ιδρύτρια του Fact News, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Αναφερόμενη χωρίς περιστροφές στην πραγματική κατάσταση της ισότητας των φύλων σήμερα αλλά και στην προσπάθεια που πρέπει ακόμη να καταβάλουν όσες επιδιώκουν θέσεις εξουσίας, απευθύνεται σε δεύτερο πρόσωπο στις γυναίκες με έναν ιδιαίτερα ευθύ και εμψυχωτικό τρόπο.
Το παραθέτουμε ολόκληρο:

Σε δύο μήνες και δέκα ημέρες από σήμερα κλείνω τα 50. Με δεδομένο ότι τα τελευταία 30 χρόνια η πολιτική είχε την κεντρική θέση στη ζωή μου σκέφτηκα να μοιραστώ λίγα απ’όσα έμαθα για τη χειραφέτηση και τη συμμετοχή στα κοινά ως γυναίκα και χάρις στους άντρες συναγωνιστές που με κινητοποίησαν για να αγωνιστούμε μαζί, σε μια ασφαλή και δημοκρατική Ελλάδα για τις ιδέες μας.

Θα είναι πιο χρήσιμα από το να γράψω μια έκθεση ιδεών για το θέμα πολλώ μάλλον δε αφού θεωρώ το γυναικείο κίνημα μέρος του αγώνα για την ελευθερία και την ανοιχτή κοινωνία και για την ελευθερία και την ανοιχτή κοινωνία γράφω κάθε μέρα.

Για τη χειραφέτηση

1. Η χειραφέτηση για τους άντρες και κυρίως τις γυναίκες είναι προϊόν πνευματικής, κυρίως διεργασίας μετά όμως από την επεξεργασία κάποιων δεδομένων:
α. Των οικογενειακών μας βιωμάτων.
Όσες έχουμε υπάρξει τυχερές να έχουμε ένα καλό πατέρα, καταλαβαίνουν τι εννοώ. Όσοι έχετε μικρά παιδιά ας το λάβετε υπόψιν. Η αντίληψή μας για το άλλο φύλο δημιουργείται από τον τρόπο που βλεπουμε τους γονείς μας να φέρονται αναμεταξύ τους και τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν ως έμφυλες οντότητες: ο πατέρας την κόρη και η μητέρα τον γιό.

β.Της εκπαίδευσης και τη γενικής παιδείας.
Χειραφέτηση χωρίς διάβασμα δεν υπάρχει. Να διαβάζετε λατρεμένες φόλοουερ. Είναι υποχρέωση στον εαυτό σας και φυσικά και στα παιδιά σας, άπαξ και αποφασίσετε να κάνετε παιδιά. Να διαβάζετε κανονικά. Όχι βιωματικά διηγήματα, χιπστερολογοτεχνία, υπαρξιακά του κώλου και λοιπά σκατά και σκουπίδια. Να επενδύετε χρήμα στην επιμόρφωσή σας. Να κάνετε ένα μανικούρ το μήνα λιγότερο για να αγοράζετε τον Economist και θα τον διαβάζετε κάθε εβδομάδα. Στην αρχή δεν θα καταλαβαίνετε τίποτα αλλά θα επιμείνετε. Οι μυθικοί κόσμοι του Netflix δεν αρκούν για να γνωρίσεις τον κόσμο, βασικά γιατί είναι μυθικοί, είναι ψεύτικο το Νετφλιξ και ο κόσμος του lifestyle. Ένα καλό περιοδικό, μια καλή εφημερίδα, ένα καλό newsletter (αχέμ…) είναι η επένδυση στον εαυτούλη σας. Αν δεν θέλετε τον Εκόνομιστ πάρτε ένα πιο αριστερό περιοδικό αν και τον Εκόνομιστ η αριστερά τον έχει τύπου Ευαγγέλιο.

γ. Των εμπειριών που συγκεντρώνουμε κατά την εργασία.
Αγαπητές μου, να επιζητείτε την εργασία ακόμα και την ταπεινή. Ειδικά την ταπεινή για την εμπειρία. Σερβιτόρα, λαντζέρισα, πωλήτρια. Να πονέσεις στην ορθοστασία λατρεμένη φόλοουερ, να έχεις την εμπειρία του να εργάζεσαι σκληρά και να παίρνεις πενιχρό μισθό. Έτσι δεν θα πετάς την ψήφο σου. Στην εργασία ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι συνδικαλιζόμαστε. Και δεξιές να είστε θα γραφτείτε στο συνδικάτο. Μην κοιτάτε που σ’αυτή τη χώρα όλα τα έχουμε απαξιώσει. Το εργατικό κίνημα είναι μια μεγάλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία.
Οι πιο προνομιούχες θα βάλουν τους γονείς τους να τους στείλουν ιντερν στη Διανέοσις και σε όλα αυτά.
Οι υπόλοιπες, της μεσαίας τάξης, όσες βέβαια είστε ΑΛΗΘΙΝΑ φιλόδοξες (και διαβάζετε τον Εκόνομιστ που λέγαμε) θα κάνετε αιτήσεις σε όλα αυτά τα ιδρύματα, θα ψάξετε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα γίνετε φορτικές στις καθηγήτριές σας ή στις μεγαλύτερες από εσάς γυναίκες να σας καθοδηγήσουν αλλά μέχρι τότε θα εργάζεστε στην κανονική ζωή.

Εργασία, επιμόρφωση, διάβασμα ΚΑΙ εθελοντισμός. Μια ωρίτσα την εβδομάδα την οφείλουμε στην κοινωνία, λατρεμένες φόλοουερ. Είναι ηθικό χρέος και ο τρόπος να επιδεικνύουμε φιλοπατρία, να γίνουμε καλές Ελληνίδες. Μην αγνοείς τους φτωχούς, τους γέροντες, τις μη προνομιούχες γυναίκες.

Για τη συμμετοχή στην πολιτική

Πριν από τις εκλογές είχα γράψει στο Liberal ένα άρθρο με συμβουλές προς τις γυναίκες υποψηφίους. Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει τη ΝΔ σε δύσκολη θέση έκανε υποχρεωτική την ποσόστωση στα ψηφοδέλτια (αν κρίνω από κάτι φρούτα όπως η Μονογιού μια χαρα τα κατάφερε να ξεφτιλίσει τη ΝΔ ο ΣΡΖ στο θέμα αυτό…)
Έγραφα τότε ότι ο μόνος τρόπος για μία γυναίκα να επιβιώσει στην πολιτική είναι πρώτα να καταλάβει ότι το φύλο της θα είναι πρόβλημα.
Ναι, φυσικά και θα υποστείτε διακρίσεις ως γυναίκες.
Πρωτα θα το καταλάβετε, μετά θα το σκεφτείτε, μετά θα κλάψετε γιαυτό, μετά θα το συζητήσετε με τον καλύτερο φίλο σας ή την καλύτερή σας φίλη, θα βρίσετε μαζί την πουτάνα την κοινωνία.
Και μετά;
Μετά θα το ξεχάσετε και δεν θα επιτρέψετε ΠΟΤΕ σε κανέναν να σας το θυμίσει.
Το μεγαλύτερο ΛΑΘΟΣ την πολιτική είναι να δεις τον εαυτό σου με τα μάτια των αντιπάλων σου ή όσων θέλουν να σου βάλουν φραγμούς στο δρόμο σου.
Στην πολιτική υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από το φύλο, για πχ τα λεφτά. Αν είσαι άφραγκος ειναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, πρέπει να έχεις πολύ καλές σχέσεις με το κόμμα και ειδικά τους ΛΟΧΑΓΟΥΣ και ΟΧΙ τόσο με τους στρατηγούς και τον πρόεδρο.
Με τη σεξιστική, συχνά καραλούμπεν πλέμπα των λοχαγών του κόμματος πρέπει να κάνεις δουλίτσα, λατρεμένη φόλοουερ. Και θα σφίξεις τα δόντια και θα την κάνεις.
Θα βρεθούν πολλοί να λένε για τα γκομενικά σου, τους εραστές σου, τον άντρα σου.
Αν είσαι έξυπνη και ετοιμόλογη, θα σε λένε εριστική, καριόλα και αγάμητη.
Αν είσαι όμορφη και νέα θα υπαινίσσονται διάφορα για την ηθική σου.
Αν δεν είσαι όμορφη και είσαι χοντρή θα σε λένε φάλαινα, κήτος, κομπλεξική και άλλα τέτοια.

ΣΚΑΣΙΛΑ ΣΟΥ ΟΜΩΣ, έτσι; Εσύ έχεις ένα στόχο τώρα κανείς δεν θα σε μπερδέψει.

Επειδή ζούμε σε δημοκρατία (ΕΥΤΥΧΩΣ) ο στόχος είναι να πάρουμε τις καρέκλες της εξουσίας.
Η ΕΞΟΥΣΙΑ είναι ο στόχος.
Η βουλευτική έδρα
Η καρέκλα της προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο
Η θέση που βάζει την υπογραφή στις αποφάσεις και μοιράζει τα κονδύλια.

Μέχρι τότε δεν θα κλαψουρίζεις επειδή είσαι γυναίκα, φτωχή, όμορφη, χοντρή, μεσήλικη.
Δεν θα κλαψουρίζεις, κοπελιά, το καταλαβαίνεις αυτό;
Θα σφίγγεις τα δόντια και θα προχωράς γιατί έχεις στόχο να πάρεις την εξουσία για να αλλάξεις τα πράγματα. Τέλος.

Όταν όμως πάρεις την εξουσία ΤΟΤΕ θα θυμηθείς ΑΜΕΣΩΣ ότι είσαι ΓΥΝΑΙΚΑ και θα κάνεις ό,τι μπορείς για να στηρίξεις τις υπόλοιπες.Εχεις την ηθική υποχρέωση να το κάνεις, το ιερό καθήκον προς τον εαυτό σου, τη δημοκρατία και την κοινωνία.

Γιατί οι γυναίκες είμαστε πάνω απ’όλα άτομα και άνθρωποι.
Το γυναικείο κίνημα είναι ένα λαϊκό κίνημα, ένας διαρκής αγώνας για τη δημοκρατία.
Για να ζούμε όλοι, άντρες, γυναίκες παιδιά σε δημοκρατικές, ανοιχτές κοινωνίες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below