Πολλοί άνθρωποι είναι σχεδόν αδύνατον να επικεντρωθούν στη δουλειά τους και να είναι παραγωγικοί όταν υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα και απόσπαση προσοχής. Αυτός είναι ένας μεγάλος αγώνας και πολλοί και πολλές, αναμένουν να επιστέψουν στις δουλειές τους χρησιμοποιώντας όλα τα αποθέματα λογικής και ηρεμίας που υπάρχουν στον οργανισμό.

Η έρευνα έχει από καιρό αποδείξει ότι το multitasking είναι αγχωτικό και μη παραγωγικό και ότι η πλειονότητα των ανθρώπων, δεν μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ των πολύπλοκων δραστηριοτήτων (μόνο το 2,5% όλων των ανθρώπων μπορεί να το κάνει αυτό, λέει μια μελέτη). “Υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου μας που ονομάζεται dorsolateral prefrontal cortex (dlPFC), το οποίο βοηθά στην εργασιακή μνήμη και την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε και να αποθηκεύουμε πληροφορίες”, γράφει ο Δρ Jud Brewer, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας του The Craving Mind. Όταν ανησυχούμε, οι ανησυχίες μας μετακινούνται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου μας, γεγονός που περιορίζει τον διαθέσιμο χώρο για να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στην εργασία μας.

Ο Δρ. Brewer παρομοιάζει το dlPFC με έναν υπολογιστή: “Αν ο υπολογιστής σας διαθέτει μεγάλη μνήμη RAM, μπορείτε να εκτελέσετε ταυτόχρονα πολλά προγράμματα. Αν δεν έχει τόσο μεγάλη μνήμη RAM, γίνεται πιο αργή καθώς αρχίζεις να χρησιμοποιείς αυτόν τον χώρο που υπάρχει στον υπολογιστή μ’ αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται το κεντρικό σύστημα.”Πώς μπορείς λοιπόν να επανεκκινήσεις τον εγκέφαλό σου για να έχεις μια πιο υγιή εργασιακή μέρα;

Διακοπή πολλαπλών εργασιών, το λεγόμενο multitasking

Απλώς δεν λειτουργεί. Σε περιόδους κρίσης, πραγματικά δεν λειτουργεί. Αντ  αυτού, όσο καλύτερα μπορείς, προσπάθησε να προγραμματίσεις το χρόνο σου. Ομαδοποιήσε τα πράγματα που έχουν νόημα να είναι μαζί. Η εστίαση σε μία εκκρεμότητα ή ομάδα υποχρεώσεων θα σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις μια δουλειά πολύ πιο γρήγορα από την εναλλαγή από θέμα σε θέμα.

Κράτησε ένα ημερολόγιο ανά πάσα στιγμή

Διατήρησε ένα ημερολόγιο/σημειωματάριο σε όποια μορφή θέλεις, ένα έγγραφο Google ή μια εφαρμογή σημειώσεων για να καταγράψεις γρήγορα αυτό που σκέφτεσαι, ώστε να μπορείς να το αντιμετωπίσεις αργότερα.

Δοκίμασε τον διαλογισμό

Μια καθημερινή πρακτική διαλογισμού, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ανάκληση της μνήμης και μειώνει το χρόνο που χρειάζεσαι για να εστιάσεις ξανά και να επιστρέψεις στη δουλειά σου. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη δημιουργικότητα σου. Μπορείς να δοκιμάσεις εφαρμογές όπως το Meditation Studio για να ξεκινήσεις, αλλά ξέρω επίσης ότι ο διαλογισμός είναι πολύ δύσκολος για μερικούς ανθρώπους. Αν το ίδιο ισχύει και για εσένα, δοκίμασε την πρακτική της “βαθιάς αναπνοής”. Ένα μάθημα συνειδητοποίησης που διδάσκονται σε πολλά σχολεία άλλων χωρών είναι η μέθοδος αστερίας ή πέντε δακτύλων: Ξεκίνησε με το μικρό και μετακίνησε το δάχτυλό σου πάνω-κάτω, εισπνέοντας και εκπνέοντας αντίστοιχα. Είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα λειτουργεί αυτό για να μειώσεις το άγχος σου. Όταν αναπνέεις βαθιά, στέλνεται ένα σήμα στον εγκέφαλό σου για χαλάρωση, το οποίο στη συνέχεια στέλνει ένα μήνυμα στο σώμα σου να κάνει το ίδιο. Συνέχισε και με τα άλλα δάχτυλα την ίδια διαδικασία.

Δημιούργησε ρεαλιστικές προσδοκίες

Διάβασα πρόσφατα ένα δοκίμιο που έλεγε Ικανοποίηση = Εμπειρία = Προσδοκίες. Η παραγωγικότητά σου διατηρείται σε υψηλά ποσοστά, όταν δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να αντιμετωπίσεις μόνο ό,τι μπορείς, έναντι της έναρξης πέντε διαφορετικών πραγμάτων και να μην καταφέρεις να ολοκληρώσεις κανένα από αυτά καλά. Όταν συμφωνείς να κάνεις μόνο μια δουλειά και να μετακινήσεις για την επόμενη μέρα ο,τιδήποτε δεν μπορείς να κάνεις, θα σε κάνει να νιώσεις πιο συγκεντρωμένη και λιγότερο αγχωμένη. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου, να τον “ακούς” και θα βρεις το κίνητρο να δουλέψεις.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below