Ίσως να μην υπάρχει καλύτερη εμπειρία από το Πάσχα σε νησί ή σε ένα γραφικό ορεινό χωριό της Ελλάδας. Αλλά ακόμα και αν, για οποιονδήποτε λόγο, αυτές οι μέρες σας βρίσκουν στην Αθήνα, μπορείτε να ανακαλύψετε εμπειρίες που θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα. Όπως εκκλησίες και μοναστήρια, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στα πέριξ, όπου θα παρακολουθήσετε τα πιο ατμοσφαιρικά μυστήρια του Επιταφίου και της Ανάστασης. Ναούς που συνδυάζουν τη θρησκευτική κατάνυξη με την αρχιτεκτονική και φυσική ομορφιά, σαν τις παρακάτω οκτώ επιλογές.

Άγιος Γεώργιος, Λυκαβηττός: Θα κάνετε Ανάσταση με θέα ολόκληρη την πόλη και άπειρα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον αττικό ουρανό. Tip: Ανεβείτε με τα πόδια, για να αποφύγετε την ταλαιπωρία της μετακίνησης και του πάρκινγκ. Αυτό ισχύει, βέβαια, για τις περισσότερες εκκλησίες του κέντρου.

Αγία Μαρίνα, Λόφος Νυμφών: Ναι, είναι η φωτεινή εκκλησία που δεσπόζει στο Θησείο ατενίζοντάς το αφ’ υψηλού. Πλησιάζοντάς τη θα ανακαλύψετε μια πλακόστρωτη πλατεία που θυμίζει χωριό και έναν παλαιότερο ναό, δίπλα, του 12ου αιώνα, με βυζαντινές τοιχογραφίες.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης: Σε απόσταση αναπνοής από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ίσως τον ομορφότερο πεζόδρομο της Ελλάδας, βρίσκεται αυτό το πέτρινο εκκλησάκι-ιστορικό μνημείο, μέσα στο πράσινο. Σύμφωνα με μια ιστορική εκδοχή, χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, το σίγουρο είναι όμως ότι το πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί εκεί έχει την υπογραφή του Δημήτρη Πικιώνη.

Μετόχι Πανάγιου Τάφου, Πλάκα: Στα Αναφιώτικα, την ομορφότερη γειτονιά της Αθήνας που μοιάζει βγαλμένη από κυκλαδίτικο τοπίο, βρίσκεται αυτός ο ναός του 17ου αιώνα, που αποτελεί πόλο έλξης για κατοίκους αλλά και επισκέπτες της Αθήνας, για την τοποθεσία του αλλά και για το γεγονός ότι υποδέχεται πρώτος το Άγιο Φως. Ιδανικός και για την περιφορά του Επιταφίου κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης.

Αιθιοπική Εκκλησία, Πολύγωνο: Είναι η πιο ξεχωριστή και σίγουρα πολυπολιτισμική Ανάσταση που θα κάνετε εντός των συνόρων. Φορέστε λευκά, σύμφωνα με την αιθιοπική παράδοση, βγάλτε τα παπούτσια σας προτού μπείτε στο ναό και απολαύστε, μετά τα μεσάνυχτα, τα πυροτεχνήματα συνοδεία αφρικανικών κρουστών.

Προφήτης Ηλίας, Καστέλλα: Στο λόφο της Καστέλλας, την ομορφότερη γειτονιά του Πειραιά, βρίσκεται αυτή η εκκλησία με την εκπληκτική θέα στη θάλασσα, που θα σας μεταφέρει νοερά στα νησιά.

Μονή Πεντέλης: Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, στο όμορφο φυσικό τοπίο της Πεντέλης, θα νιώσετε ότι έχετε ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα μακριά. Μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε το όμορφο, πέτρινο κτίσμα του 16ου αιώνα με τον ατμοσφαιρικό περίβολο και τις τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Μονή Καισαριανής: Στο βυζαντινό μοναστήρι, στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, θα συνδυάσετε τον ομορφότερο πρωινό Επιτάφιο με μια εξόρμηση στη φύση, για να μαζέψετε ανοιξιάτικα αγριολούλουδα. Προσέξτε τις τοιχογραφίες του ναού, κάποιες από τις οποίες χρονολογούνται από το 14ο αιώνα.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below