Η Πρέσβυς του Καναδά, Anna-Karine Asselin, πτυχιούχος νομικής, εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά το 1994. Έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις, ιδίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη. Για να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ασκεί διαλογισμό και γιόγκα, καθώς και πολλά αθλήματα με την οικογένειά της, όπως τρέξιμο, σκι, ορεινή ποδηλασία και τένις.

Γιατί γίνατε διπλωμάτης;

Ως νεαρή δικηγόρος, συνειδητοποίησα ότι το πάθος μου ήταν το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το διπλωματικό σώμα αποτελεί εφαλτήριο για να συμβάλω στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολυμερές επίπεδο. Εκτός από την προώθηση των αξιών και των εθνικών συμφερόντων του Καναδά στο εξωτερικό, βλέπω τη διπλωματία ως εργαλείο επίτευξης θετικών αλλαγών στον κόσμο.

Μέσω της διπλωματίας, συνεχίζω να αγωνίζομαι για την άρση των αιτιών που εμποδίζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Πώς σχολιάζετε το κλισέ που θέλει τη δημιουργία οικογένειας ως δύσκολη υπόθεση και μάλιστα ειδικότερα για τις γυναίκες στο επάγγελμά σας;

Η ζωή στο διπλωματικό σώμα αποτελεί πρόκληση για κάθε οικογένεια και ζευγάρι, καθώς είναι απαιτητική, με συχνά ταξίδια, αντίρροπες προτεραιότητες και πολλές ώρες εργασίας. Αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν την οικογενειακή ζωή και τις σχέσεις, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η οικογένειά παρέμεινε μαζί και στις τέσσερις αποσπάσεις μας και πράγματι, μέρος της επιτυχίας μας ήταν η συμπερίληψη των παιδιών μας στις διπλωματικές μας δραστηριότητες. Παράλληλα, τούτο θεωρώ πως αποτελεί ευκαιρία ώστε τα παιδιά να εξελιχθούν σε ανθεκτικούς, πολυδιάστατους και πολύγλωσσους ενήλικες!

Για τις γυναίκες, η πρόκληση επιτείνεται από τις κοινωνικές προσδοκίες που συνεχίζουν να υπάρχουν και καθιστούν δύσκολη την εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ εργασίας και οικογένειας.

Είμαι τυχερή που έχω βρει έναν υποστηρικτικό και αληθινό σύντροφο στο πρόσωπο του συζύγου μου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή με ενθάρρυνε να ακολουθήσω τις φιλοδοξίες μου, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε αυτές. Με αποτελεσματικό προγραμματισμό και υποστήριξη από την οικογένειά μου, αισθάνομαι ότι είμαι σε θέση να επιτύχω -ως ένα βαθμό- μια λογική ισορροπία!

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον Καναδά σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών;

Ενώ η καναδική κοινωνία προσπαθεί να δώσει έμφαση στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών, οι στερεότυπες αντιλήψεις εξακολουθούν να υφίστανται στον Καναδά, όπως και στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να υπο-εκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Δεσμεύομαι να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τη φωνή και το βήμα μου για να αναδείξω το ζήτημα της ισότητας των φύλων, της διαφορετικότητας και της κοινωνικής ένταξης.

Η κυβέρνηση του Καναδά όρισε ένα υπουργικό συμβούλιο με ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων το 2015. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2016 ακολουθεί μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική, η οποία δίνει προτεραιότητα στην οικοδόμηση βιώσιμων κοινωνιών δίχως αποκλεισμούς.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του Marie Claire στις γυναίκες πρέσβεις που υπηρετούν τη θητεία τους στην Αθήνα, εδώ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below