Κάπου ανάμεσα στο latte σου χωρίς γάλα, το λινό παντελόνι και το επιμελώς μινιμαλιστικό Instagram feed, το μπεζ κερδίζει έδαφος – και ίσως κάτι πολύ περισσότερο. Μια απόχρωση που κάποτε συμβόλιζε τη διακριτικότητα και την πρακτικότητα, σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα νέο πολιτισμικό σύμβολο: διακριτικής πολυτέλειας και σιωπηλής αυτοπεποίθησης.

Η άνοδος του “quiet luxury” κατάφερε να αγγίξει κάθε πτυχή της ζωής μας. Από τα «sad beige babies» που κατακλύζουν το TikTok, μέχρι το #OldMoney aesthetic που προωθεί ουδέτερα outfits και αριστοκρατική ανεπιτήδευτη κομψότητα, οι ουδέτερες αποχρώσεις επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που εκφράζουμε κοινωνικό status μέσα από τη μόδα. Εκεί που παλιότερα ο πλούτος εκδηλωνόταν μέσα από πολυτελή υφάσματα, έντονα κοσμήματα και πλούσια χρώματα όπως το βαθύ μωβ, το κόκκινο και το βασιλικό χρυσό, σήμερα προβάλλεται μέσα από αποχρώσεις όπως το greige, το oatmeal και το mocha mousse – το τελευταίο, μάλιστα, είναι και το Pantone Color of the Year 2025.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη PANTONE (@pantone)

Αυτή η μετάβαση δεν είναι τυχαία. Το μπεζ δεν τραβάει κραυγαλέα την προσοχή. Είναι ένα χρώμα που λειτουργεί αθόρυβα, χτίζοντας ένα προσεκτικά επιμελημένο αφήγημα κομψότητας και ανεπιτήδευτης ευχέρειας. Όπως δήλωσε ένας luxury designer στους New York Times, «Beige is the color of money». Όχι επειδή εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, αλλά ακριβώς επειδή δεν χρειάζεται να το κάνει.

Το τηλεοπτικό φαινόμενο Succession βοήθησε καθοριστικά στην ανάδειξη του νέου κώδικα πλούτου: η οικογένεια Roy, με τις εκατομμύρια δολαρίων μετοχές και την ανείπωτη ισχύ, δεν έντυνε ποτέ τον πλούτο της με επιδείξεις. Αντί για λογότυπα, επέλεγαν cashmere πουλόβερ Loro Piana σε αδιόρατα χρώματα, σιλουέτες χωρίς φωνή αλλά με απόλυτη εξουσία. Ήταν η τηλεοπτική ενσάρκωση του “if you know, you know”. Η αισθητική του Succession απέδειξε πως το πραγματικό status δεν φαίνεται από ταμπέλες  και λογότυπα – ούτε καν από το καρό της Burrbery.

Η γοητεία του μπεζ, όμως, δεν είναι μόνο αισθητική. Είναι και ψυχολογική. Σε έναν κόσμο που κινείται με καταιγιστικούς ρυθμούς και χαρακτηρίζεται από υπερπληροφόρηση, οι ουδέτερες αποχρώσεις προσφέρουν ένα αίσθημα ηρεμίας και σταθερότητας. Το μπεζ εκπέμπει σιγουριά χωρίς υπερβολές, χτίζοντας μια εικόνα πλούτου που βασίζεται στην απλότητα και όχι στη φαντασμαγορία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kim Kardashian (@kimkardashian)

Η ιστορική διάσταση του φαινομένου είναι εξίσου συναρπαστική. Όταν η Kim Kardashian περιέγραφε το μίνιμαλ σπίτι της ως εμπνευσμένο από τη «λευκότητα» της κλασικής γλυπτικής, αγνοούσε ίσως ότι τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα δεν ήταν άσπιλα λευκά, αλλά ζωντανά, βαμμένα σε έντονα χρώματα. Η ιδέα του λευκού μαρμάρου ως ιδεώδους δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, κατά την Αναγέννηση, και συνδέθηκε με την έννοια της πολιτισμένης ανωτερότητας. Μια αισθητική που, μέσα από τις αποικιακές αφηγήσεις, προσέδωσε στην ουδετερότητα ένα status υπεροχής.

Σήμερα, αυτή η αισθητική επιστρέφει. Το μπεζ έγινε το νέο «λευκό» – αλλά με πιο θερμές, πιο οικείες αποχρώσεις. Όχι πλέον σύμβολο αγνότητας, αλλά σύμβολο χρηματικής και πολιτισμικής ευμάρειας. Σε μια εποχή που η υπερβολή θεωρείται κάπως παρωχημένη, η ουδετερότητα γίνεται το απόλυτο statement: «δεν χρειάζεται να προσπαθήσω να εντυπωσιάσω».

Όμως, μέσα σε αυτή τη διακριτική κομψότητα, αναρωτιέμαι αν χάνεται η χαρά της έκφρασης. Η Vero Santes, γράφοντας για το φαινόμενο του color colonialism, αναλύει πώς οι ουδέτερες αποχρώσεις, αντί να είναι απλώς μια αισθητική επιλογή, συχνά αντικατοπτρίζουν πολιτισμικές και ταξικές ιεραρχίες. Τα έντονα χρώματα θεωρούνται «λαϊκά» ή «ανώριμα», ενώ οι ουδέτερες αποχρώσεις συνδέονται με την εκλεπτυσμένη γεύση και την «καλή ανατροφή».

Αυτό δεν σημαίνει ότι το μπεζ είναι κατ’ ανάγκη βαρετό ή αδιάφορο. Αντίθετα, μπορεί να γίνει ένας υπέροχος καμβάς πάνω στον οποίο εκφράζεται το προσωπικό στυλ. Ένα camel coat, ένα άρτια ραμμένο linen φόρεμα με ανατρεπτική σιλουέτα, ένα ζευγάρι suede loafers σε αμμουδένιες αποχρώσεις, μπορούν να αποπνέουν διαχρονική κομψότητα και φοριούνται με άποψη και αυτοπεποίθηση.

Άλλωστε, τα αληθινά fashion icons – από τη Vivienne Westwood μέχρι την Iris Apfel και από την Rihanna μέχρι τη Miuccia Prada – δεν επέλεξαν ποτέ να ντύνονται με γνώμονα το πώς «θα ταιριάξουν» στο περιβάλλον τους. Επέλεξαν να ξεχωρίσουν, να διηγηθούν ιστορίες μέσα από το έντονο ντύσιμό τους.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι να απορρίψουμε το μπεζ. Είναι να θυμόμαστε ότι η μόδα είναι πάνω απ’ όλα ένας χώρος ελευθερίας. Αν επιλέγουμε ουδέτερα χρώματα, ας είναι επειδή τα αγαπάμε – όχι επειδή νιώθουμε ότι τα χρειαζόμαστε για να αποδείξουμε κάτι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ruggable (@ruggable)

Στην τελική, το προσωπικό στυλ χτίζεται από την αυθεντικότητα, όχι από τους άγραφους κανόνες του “quiet luxury”. Το πραγματικό ρίσκο στη μόδα είναι να επιλέγεις να είσαι ο εαυτός σου — και όχι η εικόνα που πιστεύεις ότι πρέπει να προβάλλεις.

 

Από την Πετρίνα Κίτη

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below