Στις μέρες μας η τράπουλα ταρό είναι κάτι εξίσου νορμάλ και καθημερινό όσο το στρωματάκι της γιόγκα, το σμούθι με σπόρους τσία ή η online πρόβλεψη του ζωδίου μας. Μια βόλτα στα hashtag #tarotcommunity (πάνω από 100.000 posts) και #taroteverydamnday (πάνω από 51.000 posts) στο Instagram θα σας πείσει

Κάθεστε σε ένα μικρό, στρογγυλό τραπέζι. Ο αέρας μυρίζει κάτι που μπορεί να είναι σανταλόξυλο, μπορεί να είναι και λιβάνι. Η φιγούρα απέναντί σας, αχνοφωτισμένη από τη λάμψη των κεριών, ανακατεύει με τα ροζιασμένα της δάχτυλα μια τράπουλα με τσακισμένες γωνίες. Καθώς απλώνει τα χαρτιά μπροστά σας, νιώθετε την ανάσα σας να κόβεται: θα εμφανιστεί άραγε ο ιππότης μπαστούνι, αυτός ο γοητευτικός μελαχρινός που περιμένετε; Και τι θα κάνετε αν η μάντισσα δει κακό χαρτί στο μέλλον σας; Ή, τουλάχιστον, κάπως έτσι θα ξεκινούσε ένα τυπικό tarot reading – αν ήμασταν σε μυθιστόρημα της Χρυσηίδας Δημουλίδου.

Στην πραγματικότητα, το τραπέζι είναι το coffee table του σαλονιού σας. Kαι τα δάχτυλα που ανακατεύουν τα χαρτιά δεν έχουν ρόζους, αλλά κάποιο γιορτινό μανικιούρ. Και ο αέρας -ΟΚ- μυρίζει όντως σανταλόξυλο, ας όψονται τα αρωματικά κεράκια του ΙΚΕΑ και αυτή η μανία με το hygge. Σίγουρα, πάντως, δεν αγωνιάτε για το μέλλον σας: ξέρετε πως ακόμα και αν πέσει «κακό χαρτί», θα έχει πιο πολύ διδακτικό χαρακτήρα. Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι η εποχή που τα ταρό ήταν αποκλειστικό προνόμιο των απελπισμένων ψυχών που στρέφονται στο μυστικισμό για να βρουν απαντήσεις για την πολυτάραχη ζωή τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Στις μέρες μας η τράπουλα ταρό είναι κάτι εξίσου νορμάλ και καθημερινό όσο το στρωματάκι της γιόγκα, το σμούθι με σπόρους τσία ή η online πρόβλεψη του ζωδίου μας. Μια βόλτα στα hashtag #tarotcommunity (πάνω από 100.000 posts) και #taroteverydamnday (πάνω από 51.000 posts) στο Instagram θα σας πείσει.

 

Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς έγιναν τα ταρό insta famous. Θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε την Γκουίνεθ Πάλτροου, όταν εν μέσω άρθρων για τη σημασία του βιολογικού kale και των προϊόντων περιποίησης με glitter για την ευαίσθητη περιοχή, δημοσίευσε στο Goop κι ένα άρθρο για το πως τα ταρό μπορούν να μας βοηθήσουν στην καθημερινή λήψη αποφάσεων. Θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε και τη Μαρία Γκράτσια Κιούρι, τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, που χρησιμοποίησε prints από tarot cards στην κολεξιόν Ανοιξη 2017, για να αποτίσει φόρο τιμής στον Κριστιάν Ντιόρ, που ήθελε να του ρίχνουν τα χαρτιά πριν από κάθε catwalk. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κατηγορήσουμε και την Κιμ Κρανς που σχεδίασε την τράπουλα The Wild Unknown Tarot, μια εντελώς μοντέρνα προσέγγιση στην κλασική τράπουλα ταρό που έχει γίνει ανάρπαστη στο Pinterest και δείχνει εντυπωσιακή ό,τι φίλτρο και να χρησιμοποιήσετε στο Instagram.

Οποιος και να έκανε την αρχή, πάντως, αυτή τη στιγμή τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: το 2016 πωλήθηκαν 30% περισσότερες τράπουλες ταρό απ’ ό,τι το 2015 και το 2017 30% περισσότερες απ’ ό,τι το 2016 – και πριν από αυτές τις δύο χρονιές, οι πωλήσεις είχαν παραμείνει σταθερές τα τελευταία 50 χρόνια. Ενα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες tarot readers, και στο Kickstarter, την crowdfunding πλατφόρμα που ζητάς τη συνεισφορά του κόσμου για να χρηματοδοτήσεις το project σου, τα projects που έχουν σχέση με ταρό έχουν αυξηθεί πάνω από 50% στα τελευταία πέντε χρόνια. Oλοι αυτοί οι άνθρωποι κάτι ξέρουν και ήρθε η ώρα να το μάθετε κι εσείς: τα ταρό, αυτή η whimsical τράπουλα που πρωτοδημιουργήθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα ως παιχνίδι και άρχισε να αποκτά μυστικιστικές προεκτάσεις γύρω στο 18ο αιώνα, μπορεί όντως να παίξει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά σας. Οχι, όμως, απαραίτητα για τους λόγους που νομίζετε. Όπως και η μοντέρνα αστρολογία, η τέχνη των ταρό έχει να κάνει περισσότερο με το τι είδους ενέργειες επικρατούν μια δεδομένη στιγμή και πως θα ήταν καλύτερα να τις χειριστείτε και λιγότερο με απόλυτες προβλέψεις για το τι θα γίνει στο μέλλον. Οπως θα σας πουν οι περισσότεροι tarot readers που θα συναντήσετε στο Instagram, τα ταρό δεν είναι κρυστάλλινη σφαίρα. Το μέλλον μας αλλάζει συνέχεια γιατί το φτιάχνουμε εμείς. Τι μπορεί λοιπόν να κάνει αυτή η τράπουλα με τα 78 χαρτιά για σας;

 

 1. Σας βοηθούν να καλλιεργήσετε τη διαίσθησή σας
  Τα ταρό δεν έχουν μαγικές δυνάμεις. Χωρίς τη δική σας ενέργεια, είναι απλώς φιγούρες στο χαρτί. Οταν όμως τα μελετήσετε και καταλάβετε τη γλώσσα του συμβολισμού πίσω από το κάθε χαρτί (πώς, για παράδειγμα, λένε μια ιστορία που ξεκινά από το πρώτο χαρτί και συνεχίζεται ως το 78ο ή πώς εκφράζουν τα διαφορετικά στάδια στη ζωή μας, τα στοιχεία της φύσης και τις εποχές του χρόνου) θα καταλάβετε πως το πιο σημαντικό συστατικό στην όλη ιστορία είστε εσείς. Μόλις περάσετε χρόνο μαζί τους, θα πάψουν να είναι ακατανόητες φιγούρες και θα γίνουν ένας τρόπος να ακούτε το ένστικτό σας.
  Tip: Αφού αγοράσετε τη δική σας τράπουλα και διαβάσετε το βιβλιαράκι με τους ορισμούς που συνήθως τη συνοδεύει, περάστε λίγο χρόνο με το κάθε χαρτί ξεχωριστά. Τι σας θυμίζει; Τι ενέργεια σας βγάζει; Σιγά-σιγά, δεν θα χρειάζεται να συμβολεύεστε το βιβλίο για το τι σημαίνει το κάθε χαρτί. Θα ξέρετε τι σημαίνει για σας. Αν δεν είναι αυτός ο ορισμός της διαίσθησης, δεν ξέρουμε τι είναι.

 

 1. Μπορούν να λειτουργήσουν ως τεχνική διαλογισμού
  Τα ταρό, ιδίως οι τράπουλες με πιο αφαιρετική εικονογράφηση, όπως η The Wild Unknown, μπορούν να σας βοηθήσουν να διαλογιστείτε πάνω σε μια έννοια ή σε ένα θέμα. Αν, για παράδειγμα, νιώθετε πως χρειάζεστε περισσότερη αυτοπεποίθηση σήμερα, τραβήξτε το 6 μπαστούνι, την κάρτα του νικητή: κρατήστε τη στα χέρια σας και παρατηρήστε το σχέδιο για λίγα λεπτά, προσπαθώντας να αδειάσετε το μυαλό σας από οτιδήποτε άλλο εκτός από την ενέργεια της αυτοπεποίθησης που θέλετε να φέρετε στη ζωή σας. Μετά, μπορείτε να βάλετε τη συγκεκριμένη κάρτα στον καθρέφτη σας ή να τη βάλετε στο πορτοφόλι σας για να την έχετε μαζί σας όλη μέρα. Κάπως έτσι, οι κάρτες ταρό μπορούν να λειτουργήσουν ως σύμβολα της ενέργειας που θέλετε να φέρετε στη ζωή σας.

 

 1. Μπορούν να αυξήσουν την παρατηρητικότητά σας
  Κατά κανόνα, τα ταρό αναλύουν μια κατάσταση σε βάθος (φυσικά υπάρχουν και απλά ριξίματα που θα σας δώσουν απαντήσεις του στυλ «ναι ή όχι», αλλά αυτό δεν είναι το δυνατό σημείο των ταρό). Σας δείχνουν όχι μόνο αν είναι πιθανό να συμβεί κάτι, αλλά και το πώς, το γιατί, το ποιοι παράγοντες αλληλεπιδρούν για να συμβεί ή το εμποδίζουν να συμβεί. Το να μάθετε να δίνετε προσοχή στις λεπτομέρειες και στο πώς οι λεπτομέρειες επηρεάζουν την κεντρική εικόνα, είναι ένα skill που θα σας βοηθήσει σε κάθε πτυχή της ζωής σας, όχι μόνο την ώρα που ρίχνετε τα χαρτιά.

 

 1. Σας βοηθούν να είστε πιο παρών στη ζωή σας
  Τα ταρό είναι σαν καθρέφτης: αντικατοπτρίζουν τι σας συμβαίνει αυτή τη στιγμή, τι είδους ενέργεια κουβαλάτε, και πώς επιλέγετε να την ερμηνεύσετε. Ενας απλός τρόπος να το καταλάβετε είναι να τραβάτε ένα χαρτί κάθε πρωί που ξυπνάτε και να γράφετε στο ημερολόγιό σας (ή ΟΚ, στα notes του κινητού σας) την ερμηνεία του και το τι νομίζετε εσείς ότι σημαίνει για τη μέρα σας. Κάθε βράδυ μπορείτε να σκεφτείτε πώς πήγε τελικά η μέρα σας και τι σήμαινε τελικά το χαρτί. Πέρα από το ότι η τελική ερμηνεία συνήθως θα σας εκπλήξει, αυτός είναι ένας πολύ απλός τρόπος να είστε aware καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας σας – ανοιχτή στο τι συμβαίνει γύρω σας και πώς νιώθετε γι’ αυτό.

 

 1. Ναι, βοηθούν στην καθημερινή λήψη αποφάσεων
  Προφανώς, αν έχετε περάσει αρκετό χρόνο με τα χαρτιά (ή έχετε πάει για tarot reading σε κάποιον που έχει περάσει αρκετό χρόνο με τα χαρτιά), θα διαπιστώσετε ότι έχουν τον τρόπο να σας δείξουν αν είναι ευνοϊκή ή όχι η παρούσα φάση για να κάνετε κάτι. Πολύ συχνά το διάβασμα της τράπουλας έχει κάποια συμβουλή, κάτι που πρέπει να αποφύγετε ή κάτι που πρέπει να κάνετε για να γίνουν όλα αυτά που θέλετε. Αλλά στο τέλος εσείς αποφασίζετε αν θα ακολουθήσετε τη συμβουλή των χαρτιών. Και το μέλλον σας θα αλλάξει ανάλογα με τις πράξεις σας. Τώρα για εκείνον τον γοητευτικό μελαχρινό δεν ξέρουμε, αλλά ο ιππότης μπαστούνι είναι όντως μια καλή ένδειξη.