Ξυπνάς το πρωί, πίνεις τον καφέ σου για να πάρεις την απαραίτητη ενέργεια και να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις και κάπου μέσα στην ημέρα πίνεις ακόμα έναν για να σου δώσει ένα παραπάνω boost, αλλά αντ’αυτού, νιώθεις μια ανεξήγητη κούραση. Δεν είναι ιδέα σου και υπάρχει εξήγηση σε αυτό. Η καφεΐνη είναι για την ακρίβεια μια διεγερτική ουσία, η οποία έχει σκοπό να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να σε ξυπνήσει, ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με όριο, και οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

Μπλοκάρει την αδενοσίνη

Τι είναι η αδενοσίνη; Είναι μια χημική ουσία του οργανισμού, η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα επίπεδα της αδενοσίνης βοηθούν στο να σε κρατάνε ξύπνια και όταν κοιμάσαι, πέφτουν. Η καφεΐνη σε βοηθάει να νιώθεις ότι είσαι σε μια προσωρινή εγρήγορση αποκλείοντας προσωρινά την αδενοσίνη στον εγκέφαλο, ώστε να διατηρηθεί αυτή η εγρήγορση σε υψηλά επίπεδα. Αν, όμως, καταναλώσεις υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, τότε ενδέχεται να μπλοκάρει ο οργανισμός, να εξαντληθεί η καφεΐνη και η αδενοσίνη να λειτουργήσει και να σε κάνει να νιώθεις έντονη υπνηλία.

Η ζάχαρη μειώνει την ενέργειά σου

Πολλές φορές δεν είναι η καφεΐνη που σε κάνει να κουράζεσαι, αλλά η ζάχαρη που περιέχει ο καφές σου. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα να νιώσεις ότι είσαι κουρασμένη. Η λύση είναι να μειώσεις τη ζάχαρη στον καφέ κι αν δεν μπορείς, να το εξισορροπήσεις με σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως ξηροί καρποί ή αυγά, που βοηθούν στα επίπεδα σακχάρου.

Αυξάνει τα επίπεδα άγχους

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη, δημιουργώντας παρενέργειες όπως άγχος, προβλήματα ύπνου και κόπωση. Επομένως ένας ακόμα παράγοντας που αισθάνεσαι κουρασμένη είναι γιατί σε συνδυασμό με το άγχος που έχεις γενικότερα, η κορτιζόλη αυξάνεται.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below