Ο Barry Farmer πέρασε δύσκολα τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι γονείς του δεν ήταν σε θέση να τον φροντίσουν, έτσι όταν ήταν πέντε ετών τον ανέλαβε η γιαγιά του, προσφέροντάς του επιτέλους την αγάπη που είχε ανάγκη. Εμπνευσμένος από την καλοσύνη της, ήδη από είκοσι ετών έγινε ανάδοχος πατέρας. Σήμερα, ως μονογονέας, έχει υιοθετήσει και μεγαλώνει τρία αγόρια.

Ο Farmer, ραδιοφωνικός παραγωγός, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην αναδοχή με ένα 16χρονο παιδί, που ανέλαβε για έξι μήνες. Δύο μήνες μετά, του τηλεφώνησαν από την υπηρεσία και τον ρώτησαν αν θα ήθελε να αναλάβει έναν ακόμη έφηβο ή ένα 7χρονο παιδί. «Σκέφτηκα, γιατί να μην αναλάβω το 7χρονο και να δω πώς θα πάει; Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα μαζί». Δεν ήξερε τίποτα για το αγοράκι μέχρι τότε, εκτός του ότι το έλεγαν Jackson.

«Ήμουν σίγουρος ότι ήταν Αφροαμερικανός. Όταν το συνάντησα, είδα το πιο λευκό παιδί που είχα αναλάβει ποτέ. Σκέφτηκα, μάλιστα, αυτό θα έχει ενδιαφέρον. Δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κάνω». Όμως οι δυο τους δέθηκαν αμέσως και ο Farmer συνειδητοποίησε ότι το αγοράκι χρειαζόταν μια οικογένεια. «Ήταν πολύ τρυφερός και δοτικός. Ήθελε αγκαλιές, ήθελε να με φωνάζει “μπαμπά».

«Ήμουν σίγουρος ότι ήταν Αφροαμερικανός. Όταν το συνάντησα, είδα το πιο λευκό παιδί που είχα αναλάβει ποτέ. Σκέφτηκα, μάλιστα, αυτό θα έχει ενδιαφέρον. Δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κάνω».

Ο Jackson επρόκειτο να υιοθετηθεί από μια άλλη οικογένεια, αλλά όταν έφυγε από το σπίτι του Farmer, έλειπε ο ένας στον άλλον. Τότε ο Farmer, μόλις στα 22 χρόνια του, πήρε τη μεγάλη απόφαση: να τον υιοθετήσει. «Από εκεί που ήμασταν δύο ξένοι, μέσα σε έξι μήνες ήρθαμε τόσο κοντά που νιώθαμε πατέρας και γιος».

Η οικογένεια μεγάλωσε

Λίγο μετά την οριστικοποίηση της υιοθεσίας του Jackson, το αγόρι άρχισε να ζητά ένα αδερφάκι. Ο Farmer ήδη σκεφτόταν να μεγαλώσει την οικογένειά του. Δύο χρόνια αργότερα, υποδέχτηκαν τον 11χρονο Xavier και, έναν χρόνο μετά, τον μόλις 4χρονο Jeremiah, η υιοθεσία του οποίου ολοκληρώθηκε το 2016. Σήμερα ο Jackson είναι 16 ετών, ο Xavier, 17, και ο Jeremiah, 11. Η οικογένεια απολαμβάνει να κάνει road trips και να εξερευνά νέα μέρη. «Γελάμε πολύ. Αυτές οι εμπειρίες μάς έχουν φέρει πιο κοντά» λέει ο Farmer.

Αναμφίβολα η ζωή του θα έχει και τις προκλήσεις της, όμως ο ίδιος εστιάζει στα θετικά: «Ανέκαθεν με φανταζόμουν να γίνομαι πατέρας. Έγινα ο πατέρας που θα ήθελα να είχα. Συμμετέχω στη ζωή των γιων μου, είμαι δίπλα τους όταν κοιμούνται και όταν ξυπνούν. Είμαι ο σπουδαιότερος εμψυχωτής τους όταν τους βοηθάω να πετύχουν τους στόχους τους. Προσπαθώ να μη χάνω ούτε δευτερόλεπτο από τη ζωή τους. Παίρνω πολύ σοβαρά το ρόλο μου ως πατέρας τους και ποτέ δεν τον θεωρώ δεδομένο».

«Έγινα ο πατέρας που θα ήθελα να είχα. Συμμετέχω στη ζωή των γιων μου, είμαι δίπλα τους όταν κοιμούνται και όταν ξυπνούν».

Ο Farmer θέλει να παρακινήσει και άλλους να γίνουν ανάδοχοι και θετοί γονείς, ιδιαίτερα για μεγαλύτερα παιδιά που συχνά μένουν «στα αζήτητα»: «Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη από ένα σταθερό σπίτι, που θέλουν να αφήσουν πίσω τους το τραυματικό παρελθόν. Χρειαζόμαστε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν το βήμα και να τα βοηθήσουν. Δεν πρέπει να φοβάστε να αναλάβετε μεγαλύτερα παιδιά. Έχουν ανάγκη την κατανόηση, την ενσυναίσθηση και την καθοδήγησή σας».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below