Είναι παράξενο σε μια παρουσίαση ενός παιδικού βιβλίου, το οποίο μιλά για τις περιπέτειες ενός τίγρη, να βλέπεις το κοινό να δακρύζει και να συγκινείται βαθύτατα. Σ’ αυτό ίσως ρόλο έπαιξε ο χώρος στον οποίο έγινε η παρουσίαση. Ίσως στη συγκίνηση να συνέβαλε και η αφήγηση της Λένας Παπαληγούρα. Το σίγουρο, όμως,  είναι πως και τις πιο ευαίσθητες χορδές όσων βρέθηκαν στην Ρωμαϊκή αγορά της Αθήνας το απόγευμα της Πέμπτης, 12 Μαΐου, άγγιξε το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ιστορία του βιβλίου, που δεν είναι άλλο από την αναδοχή.

«Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου» εξιστορεί τη ζωή ενός μικρού τίγρη, του Μίλτου, ο οποίος από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκεται σε ένα ίδρυμα, μακριά από τη μητέρα του και ό,τι μέχρι τότε θεωρούσε σπίτι του. Ο ίδιος, όπως κάθε μικρό και αθώο παιδί, δεν αφήνει τις δυσκολίες να τον νικήσουν και καθημερινά χαμογελά. Όταν φτάνει η ώρα να φύγει από το ίδρυμα και να ζήσει με την ανάδοχη οικογένειά του, παραδέχεται πως τα συναισθήματά του είναι μπερδεμένα. Δεν ξέρει τι θα αντικρίσει. Φοβάται πως δεν θα υπάρχει θέση για εκείνον. Όταν, όμως, αντιλαμβάνεται πως μια αγκαλιά τον περιμένει, τότε ο κόσμος του φωτίζεται ξανά, αφού όπως λέει «οι αγκαλιές χωρούν ακριβώς ό,τι αγαπούν».

Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης για την αναδοχή στην οποία το παρών έδωσαν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο συγγραφέας του βιβλίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος και ο εικονγράφος, Κωστής Παπαθεοδώρου. Η παρουσίαση του παραμυθιού «Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου» έγινε στο πλαίσιο της Εθνικής Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης «Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού – Γίνε Ανάδοχος».

Σωτήρια πράξη η αναδοχή

«Το ρήμα που ταιριάζει στην Αναδοχή δεν είναι το αποκτώ. Αυτό είναι το ρήμα της Υιοθεσίας. Στην Αναδοχή ταιριάζει περισσότερο το ρήμα αγαπώ και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις και πάντα με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός αποχωρισμού», δήλωσε η κα. Μιχαηλίδου και συνέχισε.

«Θέλουμε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της Αναδοχής· αυτής της σωτήριας πράξης αγάπης που μοναδικό της κίνητρο έχει την επιθυμία να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε ένα παιδί, να του δώσουμε την ευκαιρία να μεγαλώσει σε μια οικογένεια, μεγάλη ή μικρή, μονογονεϊκή ή με γονείς του ίδιου φύλου, που όμως θα τη νιώθει δική του».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου συζητά με τον Κωστή Χατζιδάκη, τη σύζυγό του, Πόπη Καλαϊτζή και τον συγγραφέα, Βαγγέλη Ηλιόπουλο.

Κοινωνική προτεραιτότητα η αποϊδρυματοποίηση

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε τη σπουδαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο της Αναδοχής στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, επισημαίνοντας πως από την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών έχουν βγει από τα ιδρύματα 934 παιδιά, σχεδόν τα μισά από αυτά που ζούσαν σε δομές.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε: «Η ιδρυματική φροντίδα, όσο προσεγμένη κι αν είναι, δεν μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες ενός παιδιού. Πρέπει να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρούμε μια οικογένεια για κάθε παιδί. Το όπλο μας για να το καταφέρουμε είναι η Αναδοχή για αυτό και ως Πολιτεία οφείλουμε να ενισχύσουμε τον θεσμό με κάθε θεμιτό τρόπο και μέσο.

»Η ενίσχυση του θεσμού της Αναδοχής έγινε από την πρώτη στιγμή πολιτική μας προτεραιότητα. Τα τρία αυτά χρόνια έχουμε καταφέρει, αν μη τι άλλο, να στρίψουμε το τιμόνι προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να πετύχουμε πρέπει η αποϊδρυματοποίηση από πολιτική προτεραιότητα, που είναι σήμερα, να εξελιχθεί σε κοινωνική προτεραιότητα. Το μήνυμά της να διαπεράσει και να αγγίξει κάθε πολίτη αυτής της χώρας, σε κάθε γωνιά της. Οι ελπίδες των παιδιών είναι η αγάπη των μεγάλων. Δεν πρέπει να τις διαψεύσουμε. Το χρωστάμε στα παιδιά».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με τον συγγραφέα, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, και τον εικονγράφο του βιβλίου, Κώστα Παπαθεοδώρου. Μαζί τους η Λένα Παπαληγούρα και η Νίκη Λυμπεράκη, που συντόνισε τη συζήτήση.

Οι δηλώσεις των δημιουργών

Ο συγγραφέας, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, δήλωσε: «Θέλησα να φτιάξω ήρωες αληθινούς για να μιλήσουν με απλότητα και ειλικρίνεια στα παιδιά για την αναδοχή. Κάθε βιβλίο είναι έτσι κι αλλιώς η καλύτερη άσκηση ενσυναίσθησης. Μαθαίνει το παιδί να μπαίνει στη θέση του άλλου, να κατανοεί τις πράξεις και τα συναισθήματά του. Και γνωρίζοντας τον άλλο γνωρίζεις και τον εαυτό σου. Η ιστορία του Μίλτου θα βοηθήσει τον μικρό αναγνώστη να γίνει ένας ενημερωμένος και δραστήριος ενεργός πολίτης».

Ο εικονογράφος, Κωστής Παπαθεοδώρου, ανέφερε: «Είμαι περήφανος που αυτό το βιβλίο αποτελεί την πρώτη μου εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Δεν συμβαίνει πολύ συχνά στη δουλειά μας -τουλάχιστον σε ‘μένα- να συμμετέχουμε σε κάτι που δεν είναι απλώς ωραίο αισθητικά αλλά έχει και σημασία και αντίκτυπο. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μας δόθηκε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, αλλά και χρήσιμο για τον θεσμό της Αναδοχής».

«Η αναδοχή είναι η καλύτερη λύση για το βέλτιστο μέλλον των παιδιών»

«Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού μας λέει ότι το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσει ένα παιδί είναι η οικογένειά του. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό για κάποια παιδιά που η οικογένειά τους δεν είναι σε θέση να τους παρέχει τη φροντίδα που χρειάζονται, δικαιούνται ειδική προστασία εκ μέρους του Κράτους. Πράγματι το Υπουργείο Εργασίας με την υποστήριξη του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί αλλά και στους ανάδοχους γονείς, στηρίζοντας τον θεσμό της Αναδοχής σαν την καλύτερη λύση για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Αναγνωρίζοντας έτσι ότι το κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζήσει την παιδική του ηλικία σε ένα ήρεμο και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον που θα του παρέχει αγάπη, καθημερινή φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζεται. Και η Αναδοχή κάνει ακριβώς αυτό.

Όλοι μας λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας μας, τα παιδιά να μεγαλώνουν και να αναπτύσσουν πλήρως τις ικανότητές τους μέσα στη θαλπωρή μιας οικογένειας. Το παραμύθι με τις περιπέτειες του μικρού Μίλτου είναι ένα εξαιρετικό ”εργαλείο”, τόσο για τα παιδιά όσο και τους γονείς, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορεί η Αναδοχή να αλλάξει πραγματικά τη ζωή ενός παιδιού και να το οδηγήσει από το σκοτάδι και τη μοναξιά, στη ζεστή αγκαλιά μιας οικογένειας στην οποία χωράει όπως στη ”δική” του. Γιατί όπως λέει και ο Μίλτος, “οι αγκαλιές χωρούν ακριβώς ό,τι αγαπούν”», δήλωσε στον χαιρετισμό της η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Ειδική σε θέματα Παιδικής Προστασίας της UNICEF Ελλάδος.

Με τη Μυριέλλα Μιχαηλίδου, Ειδική σε θέματα Παιδικής Προστασίας της UNICEF Ελλάδος.

Λίγα λόγια για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την αναδοχή

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εγγύηση για το Παιδί» (EU Child Guarantee).

Το βιβλίο «Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου» θα κυκολοφορήσει την Κυριακή 15 Μαΐου μαζί με την εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ η συνεισφορά των δημιουργών ήταν αφιλοκερδής.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below