Το ASMR (Autonomous sensory meridian response) ή Αυτόνομη Αισθητήρια Ανταπόκριση Μεσημβρινών είναι μία διαδικτυακή μέθοδος χαλάρωσης η οποία έρχεται να καταπολεμήσει την αϋπνία, το άγχος και την έλλειψη συγκέντρωσης στην εργασία ή το διάβασμα.

Χρησιμοποιώντας υπερευαίσθητα μικρόφωνα  τα οποία καταγράφουν ακόμη και τους πιο μικρούς ήχους, οι καλλιτέχνες του ASMR μπορούν να σε κάνουν να «λιώσεις» από απόλαυση ακούγοντας το γύρισμα μιας σελίδας βιβλίου, ένα φτερό να χαϊδεύει το μικρόφωνο ή ακόμη και ένα καπάκι να ανοιγοκλείνει. Πολλές φορές έχει αναφερθεί πως τα ερεθίσματα του ASMR είναι τόσο έντονα που το κοινό κυριολεκτικά ανατριχιάζει.

Σε καθημερινή βάση, ASMR βίντεο «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο από τους λεγόμενους ASMRtists. Το κάθε κανάλι διαφέρει από τα υπόλοιπα αναλόγως με τα triggers ή ερεθίσματα που θέλει ο asmrtist να προσφέρει στο κοινό του και το προσωπικό του ύφος.

Κάποιοι asmrtists δουλεύουν με μία ποικιλία από ερεθίσματα τα οποία παρουσιάζουν στους subscribers τους, ενώ άλλοι κάνουν roleplays, υποδυόμενοι τον ρόλο του γιατρού, του κομμωτή, του masseur προσφέροντας μία virtual οπτικοακουστική εμπειρία στους θεατές τους. Μερικοί επιλέγουν ακόμη και να μας «πάρουν» μαζί τους σε κάποιον χαλαρωτικό χώρο και να καταγράψουν την εμπειρία τους εκεί.

Ακριβώς επειδή το ASMR δεν είναι μία οριοθετημένη μέθοδος, ούτε χρειάζεται κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις, ο καθένας μπορεί πειραματιστεί ερασιτεχνικά με τον δικό του τρόπο βοηθώντας μας να ανακαλύψουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει η χαλάρωσή μας, από βίντεο mukbang, μέχρι κινηματογραφικά βίντεο τα οποία θα μπορούσαν για κάποιους να θεωρηθούν τέχνη.

Η ASMR κοινότητα είναι μία από τις πιο συλλογικές και φιλήσυχες κοινότητες του internet, πράγμα που ενισχύει τον σκοπό της, την επίτευξη της απόλυτης γαλήνης και χαλάρωσης. Το καλύτερο είναι ότι μπορείς να απολαύσεις το ASΜR από την άνεση του σπιτιού σου, ή να το χρησιμοποιήσεις σε εξωτερικούς χώρους ως το μικρό σου virtual «αγχολυτικό». Φυσικά το ASMR δεν είναι για όλους, αφού αρκετοί αναφέρουν ότι δεν νιώθουν τα ερεθίσματα ή ότι οι ήχοι τους φαίνονται υπερβολικοί. Μία δοκιμή όμως θα σε πείσει, αφού το μόνο που χρειάζεσαι είναι τα ακουστικά σου.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below