Γνώρισα το Σοφοκλή στις τέντες δωρεάν εξέτασης του Checkpoint που είχαν στηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στα πλαίσια του Gay Pride 2016. Εντυπωσιάστηκα από τις γνώσεις του, τη μεταδοτικότητά του, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό του.

Υπήρχαν πάρα πολλά άτομα τα οποία περίμεναν να εξεταστούν και οι υπεύθυνοι του Checkpoint είχαν αναλάβει την ενημέρωση τους και στη συνέχεια τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Επικρατούσε μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα, τα πρόσωπα ήταν ψύχραιμα και χαμογελαστά και η εξέταση γινόταν με σωστούς ρυθμούς και άψογη εξυπηρέτηση. Εντυπωσιάστηκα.

Παρακολούθησα το έργο του Σοφοκλή και των υπόλοιπων μελών του Checkpoint για αρκετούς μήνες μέχρι που τώρα του ζήτησα να μιλήσει για το σπουδαίο τους έργο:

«Ονομάζομαι Σοφοκλής Χάνος, είμαι 33 ετών, κατάγομαι από το νησί της Ιθάκης, είμαι Ψυχολόγος, έχω σπουδές σε Αθήνα και Λονδίνο και είμαι ο Προϊστάμενος των κέντρων πρόληψης και εξέτασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη “Checkpoint”.

Ξεκίνησα την καριέρα μου ως εθελοντής στην Θετική Φωνή στις αρχές του 2010 και αφού είχα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τον HIV μέσω των μεταπτυχιακών μου σπουδών ενώ έκτοτε είμαι αρκετά ευαισθητοποιημένος με το θέμα αυτό. Είμαι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία των κέντρων μας τόσο σε επίπεδο διεξαγωγής εξετάσεων και συμβουλευτικής πάνω στην πρόληψη του HIV, των Ηπατιτίδων και των υπόλοιπων Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων όσο και στην διασφάλιση της συνεχούς δικτύωσης και σύστασης συνεργασιών μας με έταιρες οργανώσεις σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο που δραστηριοποιούνται στον χώρο κυρίως του HIV.

Όνειρό μου είναι να περιορίσουμε τις νέες μολύνσεις και ως εκ τούτου να θέσουμε τέλος κάποια στιγμή στον HIV, στο κοινωνικό στίγμα, την περιθωριοποίηση, την καταπάτηση των δικαιωμάτων και τον αποκλεισμό που επιφέρει ο ιός για όποιον συνάνθρωπό μας ζει με αυτόν. Και δεν είμαι αιθεροβάμων με το να το πιστεύω και να υποστηρίζω σθεναρά το όραμα τόσο δικό μου όσο και του συλλόγου οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” για τον οποίο εργάζομαι.»

Τι είναι το Checkpoint:

Το Checkpoint είναι ένα μη κλινικό κέντρο πρόληψης, ενημέρωσης και προαγωγής της εξέτασης για τους ιούς HIV, HBV (ΗπατίτιδαΒ) και HCV (ΗπατίτιδαC) που λειτουργεί στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Είναι σχεδιασμένο για όλο τον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό ενώ παράλληλα στοχεύει και σε υψηλού ρίσκου ομάδες του πληθυσμού / ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες όπως τους Άνδρες που κάνουν Σεξ με άλλους Άνδρες (ΑΣΑ), τους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών ουσιών κα. Σκοπός του Checkpoint είναι να λειτουργήσει με άτομα τόσο από αλλά και για την κοινότητα (μοντέλοCBVCT – Community Based Voluntary Counseling and Testing) και η λειτουργία του βασίζεται σε βέλτιστες πρακτικές προερχόμενες από το εξωτερικό (πχ. BCN Checkpoint, LX Checkpoint κα.).

Το Checkpoint αρχικά σχεδιάστηκε ως ένα υπερ-σύγχρονο κέντρο για να προσφέρει γρήγορη εξέταση για τον ιό HIV και αργότερα για να προσφέρει εξέταση και για άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) όπως και για να προσφέρει συμβουλευτική μεταξύ ομότιμων (μοντέλο peercounseling)και περαιτέρω διασύνδεση με άλλες μονάδες υγείας ειδικά στην περίπτωση αντιδρώντων (θετικών) αποτελεσμάτων.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το Ath και Thess Checkpoint είναι μια πρωτοβουλία της «Θετικής Φωνής», του Συλλόγου Οροθετικών στον HIV Ελλάδος, σε στενή συνεργασία με το Aids Healthcare Foundation (AHF) από την Καλιφόρνια και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το οποίο έχει προσφέρει την εξειδικευμένη εκπαίδευση, την συνεχιζόμενη εποπτεία και αξιολόγηση του προσωπικού. Επίσης υπάρχει επιτυχημένη συνεργασία με τον «Προμηθέα», τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος, στήριξη από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων μέσω του προγράμματος «Κέντρο Υγιών Πόλεων – Πρόγραμμα Πρόληψης».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Από την απαρχή της λειτουργίας των δύο δομών (Ath Checkpoint: Νοέμβριος2012 και Thess Checkpoint: Μάρτιος 2014)μέχρι και το τέλος του 2015, έχουν γίνει περίπου 23.500 γρήγορα και δωρεάν HIV τεστ εκ των οποίων τα 20.000 τεστ αφορούν σε μοναδικούς ωφελούμενους. Επιπροσθέτως, από τον Μάρτιο του 2014 όπου ξεκίνησε να προσφέρεται στους ωφελούμενους και η γρήγορη εξέταση για την Ηπατίτιδα C (HCV) και την Ηπατίτιδα Β (HBV), έχουν διεξαχθεί περίπου 6.000 τεστ για HCV και 5.000 για HBV. Επίσης, το 92% των αντιδρώντων αποτελεσμάτων έχει διασυνδεθεί επιτυχώς σε μονάδες υγείας. Έχουν παράλληλα διανεμηθεί 2.000.000 προφυλακτικά και 150.000 ενημερωτικά φυλλάδια σε όλη την Ελλάδα ενώ έχουν προσεγγισθεί για ενημέρωση στην «εργασία στο πεδίο» (streetwork) πάνω από 10.000 άτομα. Για το 2016έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 10.000 έλεγχοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

• Εξέταση

– Προσφορά εξέτασης, υποστήριξης και διασύνδεσης με τις μονάδες υγείας

• Προαγωγή Ασφαλέστερου Σεξ

– Υποστήριξη στρατηγικών ελαχιστοποίησης του κινδύνου στις σεξουαλικές πρακτικές μέσω μιας αξιόπιστης, εμπιστευτικής, ειλικρινούς, πάντα επικαιροποιημένης, αμφίδρομης και μη επικριτικής συμβουλευτικής υπηρεσίας

– Διανομή ενημερωτικού υλικού, προφυλακτικών και λιπαντικών

• Καταπολέμηση Στίγματος

– Προσπάθεια για αλλαγή της στάσης των ανθρώπων απέναντι στην εξέταση για HIV, HBV και HCV παρέχοντας μια γρήγορη, εύκολη και βολική εναλλακτική λύση στον κλασικό αιμοληπτικό τρόπο εξέτασης ο οποίος συχνά συνδέεται με μεγάλο χρόνο αναμονής για παραλαβή του αποτελέσματος, ειδικά στον δημόσιο τομέα

– Ενημέρωση για την ευεργετική επίδραση της έναρξης της πρώιμης θεραπείας (σημασία της πρόγνωσης) για την ποιότητα ζωής

– Ενημέρωση για το όφελος της μείωσης της μεταδοτικότητας όταν κάποιος ευρίσκεται υπό αντιρετροϊκή αγωγή

– Οργάνωση ομάδων υποστήριξης για ανθρώπους που ζητούν περαιτέρω βοήθεια / καθοδήγηση

ΣΤΟΧΟΙ

Επομένως, το Checkpoint θέλει να:

• Μειώσει τον αριθμό των αδιάγνωστων ανθρώπων

• Μειώσει τον αριθμό των ΑΣΑ που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ ξανά

• Προωθήσει την εξέταση για τον ιό HIV και άλλα ΣΜΝ (κάθε 6-12 μήνες) για όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους

• Αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την ευεργετική επίδραση της πρώιμης θεραπείας, ενθαρρύνοντας έτσι την έγκαιρη διάγνωση

• Διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση και την βέλτιστη πρόσβαση στην θεραπεία και περίθαλψη ενώ επίσης να παράξει υποστήριξη σε ανθρώπους που διεγνώσθησαν με HIV, HBV και HCV

• Ενημερώσει σχετικά με σεξουαλικές πρακτικές ελαχιστοποίησης του κινδύνου και να ενθαρρύνει τους ωφελούμενους να ακολουθήσουν αυτές

• Ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του στίγματος και τους μύθους σχετικά με τον ιό HIV, ειδικά στην ΑΣΑ κοινότητα

Για οποιαδήποτε πληροφορία 2103310400 / 2310282284

@myCheckpointGR

Στείλτε μήνυμα τώρα

info@athcheckpoint.gr

Αθήνα

Πιττάκη 4, Μοναστηράκι

Τηλ.: 210 33 10 400

Δευ.-Σαβ.: 12:00-20:0

Θεσσαλονίκη

Αλ. Σβώλου 15

Τηλ.: 2310 282 284

Τρ.–Σαβ.: 12:00–20:00

Πληροφορίες ασφαλείας

Άλλο HIV άλλο AIDS

O HIV είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS (σύνδροµο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστηµα του ανθρώπου, το σύστηµα που εξασφαλίζει το ότι ο οργανισµός παράγει τις απαραίτητες άµυνες ενάντια στους διάφορους ιούς που επιτίθενται στον οργανισµό και τον εξασθενούν. Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί µε HIV λοίµωξη λέγονται οροθετικοί (στον HIV). Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν αρρωστήσει µε AIDS και µπορεί να µην αρρωστήσουν ποτέ. Στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή για να κρατούν τον ιό HIV σε µη ανιχνεύσιµες τιµές (υπό καταστολή) στον οργανισµό τους.

Πώς κολλάει ο HIV;

• Αν κάνεις σεξ (κολπικό, πρωκτικό) χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.

• Αν χρησιµοποιείς την ίδια βελόνα για χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

• Αν σου µεταγγίσουν µολυσµένο αίµα. Ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί στις µέρες µας γιατί στο αίµα γίνεται έλεγχος υψηλών προδιαγραφών από τα νοσοκοµεία.

Προσοχή! Υπάρχουν άνθρωποι (ακόµα και εσύ) που δεν ξέρουν αν είναι ή όχι οροθετικοί. Καλό είναι να παίρνεις πάντα προφυλάξεις και για σένα και για τους άλλους. Να χρησιµοποιείς πάντα προφυλακτικό και λιπαντικό µε βάση το νερό κατά τη διάρκεια του σεξ και να µην χρησιµοποιείς κοινές βελόνες ή άλλα αιχµηρά αντικείµενα.

Πώς δεν κολλάει ο HIV;

• Αν αγκαλιάσεις ή φιλήσεις έναν άνθρωπο µε HIV.

• Αν συµβιώνεις καθηµερινά µε έναν οροθετικό, χρησιµοποιείτε κοινά οικιακά σκεύη, κοινή τουαλέτα, ντους, κρεβάτι, κοινά ρούχα, κλπ.

• Αν εργάζεσαι µαζί στον ίδιο χώρο.

• Αν χρησιµοποιείς την ίδια πισίνα.

Προσοχή! Ο HIV δεν κολλά µε κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή, ούτε από τα έντοµα. Είναι σηµαντικό να το γνωρίζεις και να νιώθεις άνετα δίπλα στους ανθρώπους που ζουν µε τον ιό.

Πού µπορείς να εξεταστείς για HIV;

Είναι σηµαντικό να εξετάζεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήµατα (κάθε έξι µήνες ή κάθε χρόνο το πολύ) για να δεις αν είσαι θετικός στον HIV. Η εξέταση είναι ανώνυµη και εµπιστευτική, γίνεται δωρεάν και τα αποτελέσµατά της βγαίνουν σε λίγες µέρες. Για πληροφορίες κάλεσε στο τηλέφωνο της γραµµής AIDS του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210.7222222

Αν νοµίζεις ότι έχεις κολλήσει;

Αν έχεις λόγους να πιστεύεις ότι είχες µια επικίνδυνη σεξουαλική επαφή ή ότι από κάποιον άλλο τρόπο έχεις κολλήσει HIV, πήγαινε αµέσως στο κοντινότερο νοσοκοµείο ή στην κοντινότερη Μονάδα Λοιµώξεων (µάθε την κοντινότερη στην περιοχή σου από το 210.7222222) και ζήτησε να σου χορηγηθεί η PEP (προφύλαξη µετά την έκθεση). Αυτό πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό και σίγουρα εντός 72 ωρών από την ώρα που νοµίζεις ότι κόλλησες.

Προσοχή! Η PEP ουσιαστικά είναι αντιρετροϊκή αγωγή και θα πρέπει να την ακολουθήσεις για συγκεκριµένο διάστηµα (δεν πρόκειται για λήψη µιας ηµέρας). Καλό είναι να µην κάνεις άσκοπη χρήση.

Προϊόντα

Τα “Checkpoint” είναι κέντρα πρόληψης για τον HIV, στα οποία παρέχουμε υπηρεσίες ενημέρωσης αλλά και γρήγορη εξέταση για τον HIV.

Για την εξέταση

Στα “Checkpoint” μπορείς να κάνεις δωρεάν και ανώνυμα γρήγορο τεστ για HIV. Μπορείς ακόμα να πάρεις απαντήσεις αλλά και ενημέρωση μέσα σε 30 λεπτά. Χρειάζεται να κλείσεις ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή επίσκεψης στις δομές μας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση που ανιχνευτούν αντισώματα στον HIV προβλέπεται περισσότερος χρόνος για ενημέρωση μετά την εξέταση για να λάβεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και κατευθύνσεις. Tα rapidtests είναι η πλέον γρήγορη μη κλινική εξέταση, με πιθανότητα λάθους 0,1%. Σε περίπτωση που το rapidtest δείξει ότι υπάρχουν αντισώματα στον HIV, θα πρέπει να ακολουθήσει το επιβεβαιωτικό τεστ σε μια Μονάδα Λοίμωξης (WesternBlot). Μπορούμε να μεσολαβήσουμε και για αυτό το ραντεβού ακόμα και να σε συνοδεύσουμε αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου.

Για την ενημέρωση

Η ενημέρωση συμπεριλαμβάνει την ανακοίνωση του αποτελέσματος της εξέτασης, την παροχή πληροφοριών σχετικά με τον HIV και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την απαραίτητη κατά περίπτωση ψυχολογική υποστήριξη. Η ενημέρωση δεν εστιάζει στο «πώς να το κάνεις» αλλά στο «πώς να το κάνεις καλύτερα». Δεν θα σου μεταφέρουμε άχρηστο όγκο πληροφοριών. Θα σε ακούσουμε προσεκτικά και θα σου δώσουμε τις πληροφορίες που έχεις ανάγκη.

Η ενημέρωση έχει τους εξής στόχους:

* Να ενδυναμώσει την απόφασή σου για έλεγχο του HIV και άμεσα αλλά και στο μέλλον.

* Να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συναισθήματά του.

* Να σου εξηγήσουμε την περίοδο «παραθύρου».

* Να μάθεις τι είναι η PEP και κάτω από ποιες συνθήκες χορηγείται.

* Να προσδιορίσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για επικίνδυνες συμπεριφορές στο σεξ.

* Να συζητήσουμε εκτενώς τι συνεπάγεται η μη χρήση προφυλακτικού αν είσαι σε σχέση με σταθερό σύντροφο.

* Να συζητήσουμε για θέματα εσφαλμένης εμπιστοσύνης που αφορούν τους ερωτικούς σου συντρόφους και κάποιες σεξουαλικές πρακτικές.

* Να συνεισφέρουμε στη βελτίωση του τρόπου που ανακοινώνεται συνήθως το αποτέλεσμα της εξέτασης.

* Να σου γίνει ευχάριστη συνήθεια ο τακτικός έλεγχος.

Η «Θετική Φωνή» σε 20 σημεία – Tί είναι και τι κάνει

1. H «Θετική Φωνή» είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος. Είναι ένα συλλογικό εγχείρημα των ίδιων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα.

2. Ο Σύλλογός μας έχει πάνω από 400 εγγεγραμμένα μέλη, 25 εργαζόμενους και ένα ευρύ δίκτυο που απαριθμεί πάνω 850 ενεργούς εθελοντές σε όλη την Ελλάδα.

3. Έχουμε βραβευθεί ως ο Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς 2016 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

4. Δίνουμε έμφαση στην απασχόληση εργαζομένων που ανήκουν σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες όπως ομοφυλόφιλοι άντρες, πρώην χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και τρανς γυναίκες σε μία προσπάθεια ενσωμάτωσης και καταπολέμησης των διακρίσεων.

5. Συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά δίκτυα όπως το Civil Society Forum, το «Aids Action Europe», το «HIV Europe», το «Network of Low Prevalence Countries of Central and South East Europe» και το «International Planned Parenthood Federation».

6. Μία από τις κύριες δράσεις μας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων στην Ελλάδα. Μόνο μέσα στην τελευταία διετία δημοσιεύσαμε 53 δελτία τύπου, 112 ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα και πάνω από 90 συνεντεύξεις και άρθρα και διοργανώσαμε 3 συνεντεύξεις τύπου. Κορωνίδα των διεκδικήσεών μας προς την Πολιτεία για το 2015, ήταν η αντιμετώπιση του φαινομένου των παρατεταμένων ελλείψεων σε αντιρετροϊκά φάρμακα από πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

7. Από το 2009 έχουμε παράσχει δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης σε πάνω από 4.000 οροθετικά άτομα για θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματά τους, την υγεία, το ασφαλέστερο σεξ, το στίγμα και τις διακρίσεις, την εργασία, την οικογένεια, τη διαχείριση συναισθημάτων κ.λπ.

8. Διοργανώνουμε σε ετήσια βάση 5 συναντήσεις – ημερίδες οροθετικών ατόμων (3 στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη) με σκοπό την ενημέρωσή τους για θέματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS, καθώς και τη δικτύωσή τους.

9. Παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και συμπαράστασης σε ωφελούμενους που επιθυμούν να προασπίσουν δικαστικά τα δικαιώματά τους, σε περιπτώσεις που έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω της αποκάλυψης της

οροθετικότητάς τους, όπως είναι η απώλεια της εργασίας τους ή η άρνηση παροχής ιατρικών ή άλλων υπηρεσιών.

10. Στο πεδίο της πρόληψης, λειτουργούμε από το 2012 τα μη κλινικά Κέντρα Πρόληψης «Checkpoint». Με δύο σταθερές δομές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και με μία κινητή μονάδα, παρέχουμε τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη, με τη μέθοδο «rapidtest». Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε τους ωφελούμενους για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας, με την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. 95% των αντιδρώντων αποτελεσμάτων διασυνδέθηκαν επιτυχώς με το εθνικό σύστημα υγείας και παρέμειναν σε θεραπεία.

11. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί στα Checkpoint πάνω από 28.000 ωφελούμενοι. Το 2014 το 19% των νέων διαγνώσεων HIV στην Ελλάδα, έγινε στα «Checkpoint», ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 31%.

12. Τα “Checkpoint” αναφέρονται ως βέλτιστη πρακτική στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του Ιουλίου του 2015.

13. Προάγουμε την πρόληψη και την τακτική εξέταση στην περιφέρεια. Το 2015 επισκεφθήκαμε με την κινητή μας μονάδα 23 πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

14. Υλοποιούμε πρόγραμμα εργασίας στο δρόμο (τρεις φορές την εβδομάδα στην Αθήνα και μία φορά την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη), προσεγγίζοντας τις ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ, οι τρανς γυναίκες, οι Ρομά, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι άποροι και οι άστεγοι.

15. Μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει συνολικά πάνω από 2.500.000 δωρεάν προφυλακτικά στο γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες.

16. Συμμετέχουμε με περίπτερα ενημέρωσης στα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης και συνεργαζόμαστε με ΛΟΑΤ οργανώσεις, με σκοπό την προσέγγιση των ομοφυλοφίλων, της πιο ευάλωτης στον HIV ομάδας στη χώρα μας.

17. Υλοποιούμε δράσεις μείωσης της βλάβης από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών για τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

18. Επισκεπτόμαστε σε εβδομαδιαία βάση το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου βρίσκονται οι οροθετικοί κρατούμενοι της χώρας, με σκοπό την ενδυνάμωσή τους. Συνολικά μέχρι τώρα έχουμε κάνει πάνω από 500 ατομικές συνεδρίες με 180 κρατούμενους, ενώ έχουμε χρηματοδοτήσει τη στέγαση άπορων οροθετικών πρώην κρατουμένων το κρίσιμο διάστημα από την έξοδό τους από τη φυλακή μέχρι την ένταξή τους σε κάποια κρατική δομή φιλοξενίας. Αντίστοιχη δράση υλοποιούμε και στις γυναικείες φυλακές της Θήβας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below