Τα φρέσκα αρωματικά είναι ο καλύτερος τρόπος να προσθέσεις γεύση σε ό,τι μαγειρεύεις. H απόλαυση, όμως, δεν χρειάζεται να σταματά όταν τελειώνει η περίοδος ανθοφορίας τους.

Σου δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για να μεταφέρεις τα αρωματικά σου σε εσωτερικό χώρο και να τα χαίρεσαι όλο το χειμώνα.

1.Βασιλικός

Ο βασιλικός θέλει ήλιο αλλά με μέτρο. Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού καίει τα φύλλα του όπως και οι δυνατοί βοριάδες και η παγωνιά.

Μετάφερε σε μια ζεστή γωνιά όπου μπορεί να το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον οκτώ ώρες τη μέρα.

Επίλεξε, επίσης, μεγάλη γλάστρα γιατί ο πολυετής (αγιορείτικος) βασιλικός αναπτύσσεται γρήγορα και χρειάζεται πολλές μεταφυτεύσεις.

Προσοχή, τέλος, στο υπερβολικό πότισμα που κιτρινίζει τα φύλλα.

2.Μαϊντανός

Τόσο ο πλατύφυλλος όσο και ο σγουρόφυλλος μαϊντανός αντιπαθούν το κρύο. Ο πλατύφυλλος είναι λίγο πιο ανθεκτικός αλλά και πάλι προτιμά τα ήπια κλίματα.

Επίλεξε μια θέση κοντά σε παράθυρο, ιδανικά να βλέπει νότια ή δυτικά, και θυμήσου να γυρνάς τη γλάστρα κάθε λίγες μέρες ώστε να παίρνει ήλιο από όλες τις πλευρές.

Ο μαϊντανός θέλει συχνό πότισμα αλλά βεβαιωθείς ότι το χώμα είναι στεγνό πριν το επόμενο πότισμα. Και θυμήσου να τον «κουρεύεις» από χαμηλά για να δώσεις χώρο να αναπτυχθεί.

3.Θυμάρι

Ανθεκτικό τόσο σε υψηλές όσο και χαμηλές θερμοκρασίες, το θυμάρι προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Μετάφερε εσωτερικά αρκεί να το βλέπει ο ήλιος κάθε μέρα.

Επίσης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο πότισμα, εκτός από τις πρώτες μέρες μέχρι να ριζώσει καλά.

4.Λεβάντα

Το μόνο που χρειάζεται η λεβάντα είναι ήλιο. Επίλεξε ένα σημείο που να την βλέπει απευθείας ο ήλιος μεγάλο διάστημα.

Και προσοχή στο νερό, κάθε 5 μέρες είναι αρκετό, η λεβάντα αντέχει τη ξηρασία και το πολύ νερό μπορεί να σαπίσει τις ρίζες ειδικά αν δεν γίνεται καλή αποστράγγιση.

5.Σχοινόπρασο

Δύσκολο να το βρει κανείς στο εμπόριο οπότε έχεις ένα λόγο παραπάνω να το φυτέψεις στο σπίτι.

Είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο, θέλει τουλάχιστον έξι και οκτώ ώρες ηλιοφάνεια τη μέρα και άφησε το χώμα να στεγνώσει πριν το επόμενο πότισμα.

6.Δεντρολίβανο

Το μόνο που αντιπαθεί το δεντρολίβανο είναι η σκιά. Προσαρμόζεται εύκολα σε ξηρά εδάφη, σε κρύο-ζέστη ακόμα και μεγάλο υψόμετρο αφού μπορεί να το βρει κανείς και σε 600 μέτρα σε ραχούλες της Ελλάδας.

Επίλεξε ένα ηλιόλουστο, φωτεινό μέρος ώστε να έχει ήλιο τουλάχιστον έξι με οκτώ ώρες τη μέρα.

Και απόφυγε το πολύ πότισμα. Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

7.Φασκόμηλο

Εξαιρετικό ακόμα και για βραχόκηπους, το φασκόμηλο προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε διάφορες συνθήκες.

Μεταφύτεψέ το σε πήλινη γάστρα για να έχει γρήγορη αποστράγγιση επειδή σαπίζουν εύκολα οι ρίζες του και επίλεξε ένα σημείο με ηλιοφάνεια έξι με οκτώ ώρες τη μέρα.

8.Εστραγκόν

Η ελαφρά πικάντικη γεύση του που θυμίζει γλυκάνισο δίνει εξαιρετικό άρωμα ειδικά στο ξίδι ή σε ντρέσινγκ για σαλάτες.

Και επειδή είναι δύσκολο να το βρεις μπορείς να το φυτέψεις σε γλάστρα αφού προσαρμόζεται πολύ εύκολα και σε εσωτερικούς χώρους.

Προτίμησε ένα ηλιόλουστο σημείο, σε ανατολικό, δυτικό ή ακόμα και βορινό σημείο, αφού αντέχει το κρύο.

9.Κόλιανδρος ή κορίανδρος

Αν και συχνά συγχέεται με τον μαϊντανό, ο κόλιανδρος έχει πολύ πιο έντονο άρωμα και γεύση. Χρειάζεται αρκετό ήλιο τουλάχιστον έξι με οκτώ ώρες τη μέρα πίσω από ένα ηλιόλουστο παράθυρο.

Προσοχή επίσης στο υπερβολικό πότισμα. Χρειάζεται πολύ νερό όσο είναι ακόμα νεαρό. Στη συνέχεια, προσαρμόζεται εύκολα και στην ξηρασία.

10.Μέντα

Μοιάζει με τον δυόσμο αλλά έχει πιο έντονο άρωμα. Η μέντα αντιπαθεί το κρύο και την παγωνιά που καίνε τα φύλλα της.

Προτίμησε το πιο ηλιόλουστο σημείο του σπιτιού και οργάνωσε ένα σύστημα συχνού ποτίσματος, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

11.Ρίγανη

Ανθεκτική στο κρύο και τη ζέστη, στα ορεινά και τα πεδινά, η ρίγανη ευδοκιμεί παντού αρκεί το έδαφος να έχει καλή αποστράγγιση.

Προτίμησε ένα ζεστό σημείο με απευθείας έκθεση στον ήλιο σε ένα νότιο ή δυτικό παράθυρο.

Και μην ξεχνάς να κόβεις συχνά τα φυλλαράκια που πετάγονται, τις πρωινές ώρες καλύτερα, για να φουντώνει περισσότερο.

Από την Τατιάνα Οικονομίδου. Πηγή: olivemagine.gr 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below