Αποτελούν ένα από τα πιο λαχταριστά συνοδευτικά ή ορεκτικά στα τραπέζια, όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που στέκονται στις ευεργετικές ιδιότητες των μανιταριών και την πλούσια διατροφική τους αξία. Ανάμεσα στις χιλιάδες ποικιλίες που υπάρχουν, αυτό που θεωρείται top trend για τη χρονιά 2020 είναι το μανιτάρι Chaga, μια φαρμακευτική υπερτροφή, που αναπτύσσεται στα δέντρα σημύδας της Σιβηρίας και σε άλλες ψυχρές περιοχές όπως η Αλάσκα και ο Βόρειος Καναδάς.

Το μανιτάρι Chaga έχει σκληρό εξωτερικό περίβλημα και ακανόνιστο σχήμα, που το κάνει να μοιάζει με  καμένο άνθρακα και χρώμα σκουριάς στο εσωτερικό, εξαιτίας της πολύ υψηλής περιεκτικότητας του σε μελανίνη. Παρότι ακούγεται λίγο περίεργο όλο αυτό με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ελκυστικό, το συγκεκριμένο προϊόν της φύσης θεωρείται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με σημαντικές αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αναζωογονητικές και αντιιικές ιδιότητες.

unsplash

Ακόμη, παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, προστατεύοντας έτσι από τη γήρανση και τις καρδιακές παθήσεις, ενώ το χαρακτηρίζουν ως ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά τρόφιμα για αυτοάνοσες νόσους και για τη διατήρηση του πεπτικού συστήματος σε ισορροπία. Θεωρείται επίσης πως  βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων, μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, τονώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Το μανιτάρι chaga είναι σύμμαχος και στην ομορφιά! Χάρη στην πολύ υψηλή περιεκτικότητά του σε μελανίνη, ενισχύει την υγεία του δέρματος κάνοντάς το πιο λαμπερό και το προστατεύει από βλαβερούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία με την οποία έρχεται σε επαφή καθημερινά.

Θα το βρεις αποξηραμένο σε μορφή σκόνης και μπορείς να το καταναλώσεις με ζεστό νερό, καφέ ή τσάι.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below