Σπονδή ονομάζεται το νέο ερυθρό κρασί από το Κτήμα Σεμέλη. Το όνομα του σημαίνει «προσφορά», μεταφραζόταν στην πράξη με το άδειασμα του κρασιού στο έδαφος ως σπονδή προς τους θεούς. Έτσι λοιπόν, η Spondēe από το Κτήμα Σεμέλη είναι μια «προσφορά» προς όλους τους οινόφιλους.

Ο Λεωνίδας Νασιάκος επέλεξε για το νέο premium κρασί του Κτήματος, ένα χαρμάνι από τις ποικιλίες Syrah (40%), Merlot (40%) και Cabernet Sauvignon (20%) από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Αταλάντης και του Δομοκού Φθιώτιδας σε αργιλοπηλώδες έδαφος με κλίση και υψόμετρο 400-450 μέτρων.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Ο τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά· η οινοποίηση ξεκινάει με κυροεκχύλιση στους 8-10 °C και συνεχίζει με κλασική ερυθρή οινοποίηση και ζύμωση στους 22-24 °C. Η παλαίωση γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες, παραμένοντας στη συνέχεια για επιπλέον 2 χρόνια στη φιάλη στο εντυπωσιακό και ανακαινισμένο κελάρι του οινοποιείου.

Η Spondēe είναι ένα ερυθρό κρασί με χρώμα βαθύ ρουμπινί χρώματος, έντονα αρώματα μαύρων μαύρων φρούτων όπως βατόμουρο, φραγκοστάφυλλο και κεράσι, νότες βοτάνων, μαύρου τσαγιού, γλυκών μπαχαρικών, όπως γλυκόριζα, ενώ διαθέτει επίσης καπνιστό χαρακτήρα δρυός και δέρματος. Στο στόμα είναι ξηρό, με θερμό αλκοόλ, μέτριας προς υψηλής οξύτητας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμός στο υψόμετρο των αμπελώνων. Οι τανίνες του είναι πλούσιες με βελούδινη αίσθηση και το σώμα του είναι γεμάτο με μακρά επίγευση.

Συνδυάζεται με κόκκινα κρέατα μέτριου ψησίματος με demi-glace κόκκινου κρασιού. Αντίστοιχα, ταιριάζει ιδανικά με ribs μαύρου χοίρου σβησμένα με μαύρη μπίρα και δαμάσκηνα ή -γιατί όχι;- ως συνοδευτικό επιδόρπιου με μαύρη σοκολάτα. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα κρασί φαγητού που αναδεικνύεται καλύτερα με ένα ποτήρι τύπου Bordeaux σε θερμοκρασία 16-17 °C.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below