Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Marieclaire.gr on Google

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εξέδωσε την 20η Αναφορά Έμφυλου Χάσματος (Gender Gap Report), συνοψίζοντας τις αισιόδοξες και απαισιόδοξες ειδήσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία της, με την εξής φράση: «Ο κόσμος είναι πιο κοντά από ποτέ στην [έμφυλη] ισότητα, αλλά η πρόοδος είναι επισφαλής».

⁣Η αναφορά συνυπολογίζει την πρόσβαση που έχουν οι άντρες και οι γυναίκες σε οικονομικές ευκαιρίες (εργασία, ισότητα στις αμοιβές, τεχνικοί και ηγετικοί ρόλοι σε εταιρείες κ.λπ.), την πολιτική ενδυνάμωση (θέσεις σε κοινοβούλια, υπουργεία και άλλες ηγετικές κρατικές θέσεις), καθώς και την πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση σε διάφορα επίπεδα.

⁣Η αναφορά συνυπολογίζει την πρόσβαση που έχουν οι άντρες και οι γυναίκες σε οικονομικές ευκαιρίες (εργασία, ισότητα στις αμοιβές, τεχνικοί και ηγετικοί ρόλοι σε εταιρείες κ.λπ.), την πολιτική ενδυνάμωση (θέσεις σε κοινοβούλια, υπουργεία και άλλες ηγετικές κρατικές θέσεις), καθώς και την πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση σε διάφορα επίπεδα.

Το έμφυλο χάσμα, συνολικά και παγκοσμίως σύμφωνα με το ΠΟΦ, έχει κλείσει σε ποσοστό 69,2%, σημειώνοντας πρόοδο της τάξεως του 0,4% μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η πρόοδος δεν είναι ισότιμη σε όλα τα πεδία: ενώ, για παράδειγμα, έχει επιτευχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο ισότητας στην εκπαίδευση και την υγεία, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική σε θέματα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας: «Οι γυναίκες σήμερα κατακτούν την ηγεσία, στις επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, σε επίπεδα που ήταν σπάνια το 2006. Ωστόσο, η εκπροσώπησή τους παραμένει χαμηλή σε ρόλους που φέρουν την υψηλότερη οικονομική και πολιτική επιρροή», όπως εξηγεί ο φορέας.

Για παράδειγμα, σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εκπροσώπηση του φύλου μας παραμένει χαμηλή «σε κάθε επίπεδο» σύμφωνα με την αναφορά.

Η χώρα με το μικρότερο έμφυλο χάσμα (93%) είναι η Ισλανδία, για 17η συνεχόμενη χρονιά. Μια χώρα με σημαντική ιστορία στις γυναικείες διεκδικήσεις: Πριν από πενήντα χρόνια, τον Οκτώβριο του 1975, γυναίκες από όλη την Ισλανδία απέργησαν μαζικά, διεκδικώντας ισότητα στις αμοιβές. Εκείνη η σπουδαία κινητοποίηση, όχι μόνο για τη χώρα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, ονομάστηκε “kvennafrí” (“Women’s Day Off”).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμα 120 χρόνια, κατά μέσο όρο, για να επιτευχθεί η έμφυλη ισότητα, παρόλο που σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το Φόρουμ εδώ και 20 χρόνια από 145 χώρες, σχεδόν όλες βελτίωσαν τις επιδόσεις τους το 2026, κυρίως σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμα 120 χρόνια, κατά μέσο όρο, για να επιτευχθεί η έμφυλη ισότητα, παρόλο που σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το Φόρουμ εδώ και 20 χρόνια από 145 χώρες, σχεδόν όλες βελτίωσαν τις επιδόσεις τους το 2026, κυρίως σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης.

«Σύμφωνα με την παρούσα τροχιά, τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα δεν θα δουν την ισότιμη εκπροσώπηση στη διάρκεια της ζωής τους. Αλλά μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την τροχιά, αντιμετωπίζοντας τα επίμονα εμπόδια που εμποδίζουν την εξέλιξη της καριέρας των γυναικών» όπως συνόψισε την κατάσταση η Sue Due, επικεφαλής του τμήματος Global Public Policy & Economy Graph στο Linkedin, στο Φόρουμ.

Δείτε τα σχετικά γραφήματα:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below