Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια πολύ βολική συσκευή της κουζίνας που μας επιτρέπει να ζεσταίνουμε φαγητά σε πολύ λίγο χρόνο και ουσιαστικά διευκολύνει τη ζωή μας. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του, καθώς υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπουν στα μικροκύματα. Ο λόγος; Μπορούν να προκαλέσουν… εκρήξεις! Ναι καλά ακούσατε! Και όχι μόνο! Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά για να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις, ειδικά αν ζεσταίνετε το φαγητό σας στον χώρο εργασίας σας.

Ολόκληρο αυγό

Αν δοκιμάσετε να βάλετε ολόκληρο αυγό, είτε με το τσόφλι του είτε καθαρισμένο, τότε κινδυνεύει και ο φούρνος και εσείς. Γιατί; Γιατί θα προκληθεί έκρηξη, το αυγό θα γίνει χίλια κομμάτια και η συσκευή δεν θα καθαρίζει με τίποτα! Αν είστε ακόμα πιο άτυχοι, η έκρηξη μπορεί να γίνει όταν το σερβίρετε ή ακόμα και όταν πάτε να το φάτε, οπότε αυτό είναι πολύ επικίνδυνο! Πώς να το αποφύγετε; Κόψτε το αυγό είτε με τον αυγοκόφτη είτε με μαχαίρι σε λωρίδες ή σε φέτες και βάλτε το να το ζεστάνετε.

Αλλαντικά και λουκάνικα

Πρόκειται για επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία έτσι και αλλιώς οφείλετε να καταναλώνετε με φειδώ, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη χοληστερίνη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικροκύματα τα κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνα, καθώς αυξάνουν την παραγωγή της οξυχοληστερόλης, που είναι πιο άμεσα επικίνδυνη για την καρδιά από τη χοληστερόλη. Η οξυχοληστερόλη είναι μια μορφή οξειδωμένης χοληστερόλης, η οποία -πέρα από άλλους τρόπους- αυξάνεται στο σώμα είτε με την κατανάλωση επεξεργασμένων και λιπαρών τροφίμων.

via GIPHY

 

Παγωμένα κρέατα

Δεν είναι καλή ιδέα να ξεπαγώνετε το κρέας στον φούρνο μικροκυμάτων. Η διαφορά της θερμοκρασίας και η άνιση κατανομή της στην επιφάνειά του μπορεί να ευνοήσει τη δημιουργία βακτηρίων, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόκλησης ασθενειών σχετικές με την κατανάλωση τροφών. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κρέας είναι να το βάλετε αποβραδίς στο ψυγείο. Παίρνει περισσότερο χρόνο αλλά είναι ξεκάθαρα πιο ασφαλής.

Καυτερές πιπεριές

Αν βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων καυτερές πιπεριές, δεν θα έχετε ένα… καπνιστό αποτέλεσμα αλλά το πιο πιθανό είναι να πιάσετε φωτιά! Αν είστε τυχεροί και δεν πιάσουν φωτιά, σίγουρα δεν θα γλιτώσετε όμως από τις… αναθυμιάσεις. Η καψαϊκίνη που περιέχουν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων, με αποτέλεσμα να σας προκαλέσει τσούξιμο στα μάτια και βήχα!

Κόκκινη σάλτσα

Μπορεί να σας έχει ήδη τύχει αν δοκιμάσατε να ζεστάνετε τη σάλτα που έμεινε από χθες στον φούρνο μικροκυμάτων. Το αποτέλεσμα καταστροφικό! Κόκκινη σάλτσα παντού! Η πυκνότητα της σάλτσας από ντομάτα δεν της επιτρέπει να ζεσταθεί με ομοιόμορφο τρόπο. Έτσι η πίεση που ασκείται από τη λειτουργία του φούρνου, συσσωρεύει ατμό στην επιφάνεια της σάλτσας, με αποτέλεσμα έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα να την κάνει να… πετάει προς τα πάνω! Ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνετε σάλτα ντομάτας είναι στο μάτι της κουζίνας, όπου μπορείτε να την ανακατεύετε και συχνά.

πηγή: olivemagazine.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below