Όταν οι φανατικοί ecowarriors διακήρυτταν, τέλη της δεκαετίας του ΄90: «Aς ταΐσουμε ανθρώπους και όχι κάδους σκουπιδιών», οι περισσότεροι πίστευαν ότι είναι μια ακόμα μόδα. Το Zero waste ή Τίποτα χαμένο! σε ελεύθερη μετάφραση, όμως, δεν είναι lifestyle αλλά τρόπος ζωής. Και η διάσημη Βρετανή σεφ Nadiya Hussain δίνει μια υπέροχη συνταγή από φλούδες λαχανικών. Ναι, φλούδες. Την ονομάζει, μάλιστα, scrap soup. Σούπα από σκραπ, κοινώς σκουπίδια!

To ήξεραν οι μαμάδες μας. Και πριν από αυτές, οι γιαγιάδες μας. Πώς, δηλαδή, να κάνουν το τίποτα κάτι. Να τρέφουν όλη την οικογένεια όταν δεν υπάρχει τίποτα στο ντουλάπι. Και να μετατρέπουν μια τηγανιά πατάτες σε βασιλικό γεύμα όταν το μόνο που είχαν ήταν… πατάτες και αυτές στη χούφτα του ενός χεριού.

Ύστερα, ήρθε η εποχή της ευδαιμονίας και όλα αυτά ήταν passé. Γιατί να αποθηκεύουμε αφού μπορούμε να ξοδεύουμε; Γιατί να φτιάχνουμε κάτι μόνοι μας αφού μπορούμε να το αγοράζουμε; Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η φούσκα και κτλ. κτλ. κτλ.

Και μπορεί το κίνημα zero waste, μηδενικά απορρίμματα κατά λέξη, τίποτα χαμένο σε ελεύθερη μετάφραση, να ξεκίνησε από τους ecowarriors που κάποτε όλοι λοιδορούσαν για τις φοντεμανταλιστικές απόψεις τους, αλλά σήμερα, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Πείτε το οικιακή οικονομία, λαϊκή σοφία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά να αξιοποιείς αυτά που ήδη έχεις πριν καταλήξουν στο κάδο. «Μα θα φάμε σκουπίδια;», θα πουν μερικοί. «Είστε σίγουροι ότι αυτό που καταλήγει στον κάδο είναι πράγματι σκουπίδια;».

Αυτό απαντά και η Βρετανή σεφ Nadiya Hussain, μητέρα τριών παιδιών, διασημότητα αντάξια της Nigella Lawson στη γηραιά Αλβιώνα με δική της σειρά Time To Eat στο Νetflix -και Nadiya Bakes που προβάλλεται τώρα στο BBC Two- υποστηρίζοντας ότι όλα είναι χρήσιμα. Ακόμα και οι φλούδες των λαχανικών που συνήθως, πετάμε όταν τα καθαρίζουμε αλλά μπορούν να δώσουν μια νόστιμη σούπα. Κάτι σαν την μινεστρόνε των Ιταλών μαμάδων που γεννήθηκε στις φτωχογειτονιές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όταν οι πληβείοι ήταν χορτοφάγοι από… ανάγκη βράζοντας απλά λίγο αλεύρι για να ζήσουν!

Kαι στο ομώνυμο βιβλίο της Τime To Eat για όλες τις πολυάσχολες μαμάδες δίνει τις οδηγίες για να κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη γλυτώνοντας χρόνο και χρήμα. Κάτι που πολλοί υπόσχονται αλλά λίγοι ξέρουν τελικά, τον τρόπο.

Οι κανόνες της Nadiya Hussain για να μην πετάμε τίποτα

Κατάψυξε τα πάντα. Ό,τι απομένει βάλ’ το στην κατάψυξη και κάποια στιγμή, θα βρεις τι μπορείς να το κάνεις.

Υπολόγισε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που συνήθως κάνεις όταν μαγειρεύεις. Αντί να χρησιμοποιήσεις, παράδειγμα, μόνο τα μπουτάκια από το κοτόπουλο μαγείρεψέ το ολόκληρο και κράτα ό,τι περισσεύει για να «εφεύρεις» ένα ακόμα φαγητό μια επόμενη μέρα.

«Ό,τι δεν είναι δηλητηριώδες, είναι χρήσιμο», λέει συχνά γελώντας. Ακόμα και αυτό που φαίνεται ότι είναι απλά για πέταμα. Ένα ώριμο φρούτο γίνεται μαρμελάδα ή γέμιση για μια πίτα. Ένα μισοσαπισμένο καρότο, αν το καθαρίσεις καλά, γλυκαίνει μια σούπα. Οι φλούδες από τα φρούτα που καθαρίζεις για τα μωρά, μια τέλεια σούπα -καλή ώρα. Όλα στην κατάψυξη και κάποια στιγμή όταν θα τα χρειαστείς, θα είναι στο χέρι σου

Η καυτερή σούπα από φλούδες λαχανικών της Nadiya Hussain

Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό –ακόμα καλύτερα, ζωμό λαχανικών- διάφορες φλούδες, πολύ καλά πλυμένες, από πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια, κλωνάρια από σέλινο ή ό,τι άλλο έχεις κρατήσει στην κατάψυξη. Πρόσθεσε 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, 3 κουτ. σούπας τριμμένο κρεμμύδι (ακόμα και σε σκόνη), λίγο σκόρδο (ανάλογα τη διάθεση σας), χυμό και ξύσμα 2 λεμονιών, αλάτι, πιπέρι. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα προσθέτεις μια χούφτα μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους και αφήνεις να χυλώσει. Σερβίρεις με μια κουταλιά γιαούρτι από πάνω.

Εννοείται ότι μπορείς να προσθέσεις οποιοδήποτε ζυμαρικό έχεις περίσσευμα αλλά ακόμα και έτσι είναι αριστούργημα για τα κρύα βράδια.

Πηγή: olivemagazine.gr 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below