Νομίζω πως όλες και όλοι μας συχνά αναρωτιόμαστε πώς και γιατί ερωτευόμαστε κάποιον ή το τι σημαίνει αυτό και για ποιον λόγο νιώθουμε τόσο όμορφα όταν συμβαίνει.

Ειδικοί πάνω στην ψυχολογία και τη νευροεπιστήμη απαντούν σε αυτό το τελευταίο ερώτημα, παρουσιάζοντας μία πλειάδα θεωριών. Οι πιο δημοφιλείς περιλαμβάνουν τη διαιώνιση του είδους, την ανάγκη για τεκνοποίηση, τη μείωση του στρες και άλλες. Πέντε από αυτές τις διαβάζετε παρακάτω:

Το να ερωτευόμαστε βελτιώνει την προσωπική μας φροντίδα

Όταν μας αρέσει κάποιος αμέσως δίνουμε περισσότερη προσοχή στην εμφάνισή μας. Προσέχουμε τη σιλουέτα μας, τα μαλλιά μας, τα ρούχα μας. Οποιαδήποτε από αυτές τις κινήσεις αυτομάτως μας ανεβάζει τη διάθεση και μας προκαλεί ένα αίσθημα ελπίδας και ενθουσιασμού.

Ενεργοποιούνται οι ορμόνες της χαράς στον οργανισμό

Αρκεί μόνο η προσμονή για ένα τηλεφώνημα ή ραντεβού με τον αγαπημένο μας για να ενεργοποιηθούν οι ορμόνες της θετικής διάθεσης στον οργανισμό. Όταν νιώθουμε ερωτευμένοι μια μεγάλη «έκρηξη» ντοπαμίνης και σεροτονίνης ενεργοποιείται και μας χαρίζει συναισθήματα ευφορίας και χαράς. Έχουμε αυτή την ξαφνική εκτίμηση και χαρά για τη ζωή. Καθώς ξεκινά η φυσική επαφή στη σχέση η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται, ενισχύοντας την οικειότητα και την εμπιστοσύνη.

via GIPHY

 

Αλλάζει η διάθεση μας και η στάση απέναντι στη ζωή

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, αλλά και ήδη γνωρίζετε, έχετε καλύτερη διάθεση. Νιώθετε ευτυχισμένοι, ελκυστικοί και θέλετε οι άλλοι να το γνωρίζουν. Σας νοιάζει λιγότερο τι λένε οι άλλοι και συχνά αφαιρείστε ονειροπολώντας. Επικοινωνείτε και μιλάτε περισσότερο με τους φίλους σας για να μοιραστείτε την εμπειρία σας. Έχετε περισσότερη ενέργεια για να κάνετε πράγματα, βλέπετε τη ζωή με ελπίδα και με θετική ματιά.

Ενισχύεται η αυτοεκτίμησή μας

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν η αυτοεκτίμησή μας ενισχύεται. Όταν δεν ασχολούμαστε με το τι κάνουν ή λένε οι άλλοι και αντιλαμβανόμαστε τη ζωή θετικά, τότε αλλάζει και ο τρόπος που πιστεύουμε στον εαυτό μας. Νιώθουμε πιο σίγουροι και απομακρύνουμε άγχη που είχαν να κάνουν με την «ταμπέλα» του μοναχικού και δυστυχισμένου ανθρώπου. Επιπλέον, όταν είμαστε ερωτευεμένοι έχουμε σχεδόν πάντα παρέα – πράγμα που μας κάνει να νιώθουμε πιο ήρεμοι και χαλαροί.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below