Μάχες με την κατάθλιψη, σκέψεις για αυτοκτονία και άρνηση για όλα. Αυτά κρύβονται πίσω από τα 28 oλυμπιακά μετάλλια (23 χρυσά) του Μάικλ Φελπς στην κολύμβηση. Μπορεί ο Αμερικανός να έλαμπε μέσα στην πισίνα όπως τα χρυσά του μετάλλια αλλά έξω από αυτή περνούσε δύσκολα.

Ο 38χρονος κολυμβητής από τη Βαλτιμόρη είναι αυτές τις ημέρες καλεσμένος σε συνέδριο στη Μαδρίτη και μίλησε για την ψυχική του υγεία και τις μάχες που έδωσε. Το 2004 και το 2014 πέρασε βαριά κατάθλιψη και σκέφτηκε να αυτοκτονήσει.

Ο 38χρονος κολυμβητής από τη Βαλτιμόρη είναι αυτές τις ημέρες καλεσμένος σε συνέδριο στη Μαδρίτη και μίλησε για την ψυχική του υγεία και τις μάχες που έδωσε. Το 2004 και το 2014 πέρασε βαριά κατάθλιψη και σκέφτηκε να αυτοκτονήσει.

«Εκείνη τη χρονιά είχα ήδη μια εποχική κατάθλιψη. Μετά, το 2014, είχα τη δεύτερη κατάθλιψη. Δεν ήθελα να ζήσω, δεν έτρωγα, δεν ήπια, πήγα σε κλινική.

»Πάλεψα για τη ζωή μου περισσότερο από όσο μπορούσε να φανταστεί κάποιος. Εκείνες τις στιγμές, όταν ήμουν άσχημα, χτυπιόμουν γιατί πίστευα ότι “δεν κάνω τη δουλειά μου”» είπε σχετικά ο Φελπς.

Για την εμπειρία από το κέντρο θεραπείας τόνισε: «Έστειλα μήνυμα στη μητέρα μου πριν μπω, της είπα ότι φοβήθηκα και ότι δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν πήρα απάντηση, μπήκα στο κέντρο και σχεδόν δεν μίλησα σε κανέναν. Μου πήρε αρκετές μέρες. Την τρίτη μέρα, άρχισα να συνδέομαι περισσότερο με τους άλλους».

«Αν κάποιος νιώθει μόνος, καλό είναι να μοιραστεί τα αισθήματά του»

Μπορεί όλα αυτά να ανήκουν στο παρελθόν αλλά ο Φελπς δεν παύει να σκέφτεται τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας: «Είμαι καλά, αλλά ξέρω ότι πολλοί έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ένας στους τέσσερις έχει πρόβλημα ψυχικής υγείας και δεν το συζητάει. Αν το συζητούσαμε όλοι, θα ομαλοποιούταν η κατάσταση. Αν κάποιος νιώθει μόνος, όπως συνέβη στην πανδημία, είναι καλό να μοιραστεί τα συναισθήματά του. Μοιράζοντας αυτό που συμβαίνει σε εμάς και στα συναισθήματά μας μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον πολύ. Τίποτα δεν είναι τέλειο στη ζωή, αλλά βοηθάει αν ανοιχτούμε».

«Δάγκωνα τα νύχια μου, δεν ήξερα τι να κάνω όταν αποσύρθηκα»

Εν συνεχεία αποκάλυψε ότι το 2016 πριν από τους τελευταίους του Ολυμπιακούς Αγώνες ένιωθε σαν 15χρονος και θέλησε να δώσει συμβουλές στους νέους που έχει θέματα με την ψυχική τους υγεία: «Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Κάποιοι είναι εκτός ελέγχου και η φροντίδα του εαυτού μερικές φορές παραβλέπεται. Αφιερώστε 10 ή 30 λεπτά την ημέρα στον εαυτό σας, πηγαίνετε στο γυμναστήριο… Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να είστε η καλύτερη εκδοχή του».

«Θα πρέπει να αναζητήσετε κάτι για το οποίο είστε παθιασμένοι. Για μένα ήταν περίπλοκο να το βρω. Δάγκωνα τα νύχια μου, δεν ήξερα τι να κάνω».

Για αυτούς που αποσύρονται από την ενεργό δράση ή παίρνουν σύνταξη είπε: «Θα πρέπει να αναζητήσετε κάτι για το οποίο είστε παθιασμένοι. Για μένα ήταν περίπλοκο να το βρω. Δάγκωνα τα νύχια μου, δεν ήξερα τι να κάνω. Μερικές φορές η ψυχική υγεία σε μπερδεύει. Πρέπει να μιλήσεις με άλλους και να το αντιμετωπίσεις. Είναι σημαντικό να βρεις κάτι που σε ενθουσιάζει».

Πηγή: protothema.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below